GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Γαλάζιος» εμφύλιος στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης

Οι μάσκες έπεσαν», όπως προσφάτως δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Η προεκλογική περίοδος φαίν...


Οι μάσκες έπεσαν», όπως προσφάτως δήλωσε ο περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Χρήστος Μέτιος. Η προεκλογική περίοδος φαίνεται ότι ξεκίνησε πολύ νωρίς στην ΠΑΜ-Θ και όλοι θέλουν να βάλουν μεγαλύτερα «παπούτσια» από αυτά που φορούν, δηλώνοντας σε «πηγαδάκια» τουλάχιστον, παρόντες ως ηγέτες της γαλάζιας παράταξης της Περιφέρειας.

Μόνο ο ίδιος ο περιφερειάρχης έχει δηλώσει δημόσια ότι θα διεκδικήσει την θέση, αυτή τη φορά από την κάλπη του ίδιου του λαού, ενώ οι υπόλοιποι αντάρτες έχουν σηκώσει μεν ανάστημα, αλλά δεν μπαίνουν – ακόμη – στήθος με στήθος στη μάχη κόντρα στον Μέτιο.


Το κακό παρελθόν της πόλωσης
Το κακό παρελθόν της πόλωσης, την οποία όσο κι αν ανακάτεψε την τράπουλα ποτέ δεν «θεράπευσε» ο περιφερειάρχης, ξεκίνησε, όπως ήταν λογικό, από την ψηφοφορία για το νέο περιφερειάρχη, μετά τον θάνατο του αείμνηστου Γιώργο Παυλίδη.

Στον πρώτο γύρο της τότε ψηφοφορίας, παρόντες δήλωσαν – μετά την αιφνίδια απόσυρση της υποψηφιότητας Πατακάκη – οι Μέτιος (17 ψήφοι), Πέτροβιτς (7), Ζαγναφέρης (7), Μαρκόπουλος (5). Τελικά, ο Χρ. Μέτιος επικράτησε στον δεύτερο γύρο του Κ. Ζαγναφέρη με 20 – 16 ψήφους αντίστοιχα, ενισχυόμενος μόλις κατά 3 ψήφους.

Κάπως έτσι η πόλωση ξεκίνησε και οι πρώτοι αντάρτες (Οντέρ Μουμίν, Μιχάλης Αμοιρίδης), ο μεν πρώτος ανεξαρτητοποιήθηκε ο δε δεύτερος άρχισε από την πρώτη στιγμή να κοντράρεται ευθέως με τον περιφερειάρχη. Έχοντας την αμέριστη στήριξη του Κ. Αντωνιάδη, ο Χρ. Μέτιος του έδωσε το χαρτοφυλάκιο του τουρισμού, αποστερώντας το από τον Αμοιρίδη, ο οποίος έδειξε δεν ήθελε …να παίξει γι’ αυτή την ομάδα.

Χρ. Μέτιος: «Το ήξερα και το περίμενα»
«Οι μάσκες έπεσαν. Το ήξερα άλλωστε και το περίμενα», με αυτά τα λόγια σχολίασε τα πισώπλατα μαχαιρώματα που έχει δεχθεί ο Χρ. Μέτιος, στον απόηχο και της τοποθέτησης Μαρκόπουλου. Ο περιφερειάρχης έσπασε στην σιωπή του, κηρύσσοντας κι επίσημα πόλεμο με τους αντάρτες της παράταξης, καταγγέλλοντας σχέδιο υπονόμευσής του και σημειώνοντας πως οι αντάρτες παραμένουν μειοψηφία.

Ο ίδιος έχει άλλωστε δηλώσει, στην αίθουσα του περιφερειακού συμβουλίου, πως θα τεθεί στην κρίση του λαού, στις περιφερειακές εκλογές του ’19. «Από την πρώτη μέρα έκανα προσπάθειες για συνεννόηση αλλά αυτό κάθε φορά το εκλάμβαναν ως αδυναμία μου και συνέχιζαν», είπε ο Μέτιος, καταλήγοντας στο συμπέρασμα πως «δεν είμαι διατεθειμένος να ξοδέψω άλλο χρόνο σε αυτό το ανώφελο για τους πολίτες και τον τόπο μας παιχνίδι. Έχω ξεκαθαρίσει με απόλυτη σαφήνεια τη θέση μου. Θα είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης στις επόμενες εκλογές και δεν τίθεται κανένα ζήτημα γι’ αυτό».

Μαρκόπουλος, Ζαγναφέρης, Πέτροβιτς, Πατακάκης, Τσαλικίδης
Η παραπάνω δήλωση του περιφερειάρχη έχει αφήσει τους χωρικούς αντιπεριφερειάρχες με τρεις εναλλακτικές: Ή τον στηρίζουν ή φεύγουν ή τον κοντράρουν.

Ο Θ. Μαρκόπουλος (αντιπεριφερειάρχης Καβάλας) στο ραδιόφωνο Seven News της Καβάλας δήλωσε μεταξύ άλλων πρόθυμος να διεκδικήσει την ηγεσία της παράταξης και να την οδηγήσει ενωμένη στις εκλογές, θεωρώντας πως πρέπει να ξεπεραστεί η διάσπαση που επέφερε η πολιτική του κου Μέτιου, την οποία φέρεται να χαρακτήρισε διχαστική και ανεπαρκή.


Ο Κ. Ζαγναφέρης (αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης) από πλευράς του δήλωσε στο Εμπρός της Ξάνθης πως «έχω πάρει την απόφαση να μην είμαι υποψήφιος στις επόμενες περιφερειακές εκλογές με τον Χρήστο Μέτιο ως επικεφαλής. Θέλω να ξεκαθαρίσω ότι η απόφασή του αυτή δεν σχετίζεται με την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου, καθότι θα είχε ληφθεί νωρίτερα. Τον Σεπτέμβριο θα αποφασίσω αν θα είμαι παρών πολιτικά και πού».

Ο Αργ. Πατακάκης (αντιπεριφερειάρχης Δράμας), παρότι έχει ρίξει τους τόνους, παραμένει σε ρήξη τόσο με τον περιφερειάρχη όσο και με τους περιφερειακούς συμβούλους Δράμας. Από τα τέλη του ’17 και την τότε καυστική ανακοίνωσή του κατά του Μέτιου, έχουν γίνει κάποια βήματα για να αποφευχθεί το οριστικό «διαζύγιο» και ο πολιτικός δεν φαίνεται να μπορεί να στηρίξει μόνος του μία υποψηφιότητα. Άρα, η στάση του παραμένει ακόμη αμφιλεγόμενη.

Ο Δ. Πέτροβιτς (αντιπεριφερειάρχης Έβρου) φαίνεται ακόμη να σταθμίζει τις επιλογές του, είναι ιδιαιτέρως προσεκτικός στις δημόσιες τοποθετήσεις του, ενώ έχει ενισχύσει – ιδίως διαδικτυακά – το προεκλογικό του προφίλ.

Τέλος, ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης Νίκος Τσαλικίδης έχει δηλώσει πολιτικά παρών, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, με τον ίδιο να φαίνεται να είναι ο μόνος που βάζει πλάτη στα δύσκολα, στηρίζοντας τον Χρ. Μέτιο.

Αμοιρίδης – Χατζηγκενέ – Γάκης – Οντέρ τον χτυπούν με κάθε ευκαιρία
Την ίδια ώρα ο περιφερειακός σύμβουλος Μ. Αμοιρίδης έχει αφορισθεί από το ψηφοδέλτιο της Περιφερειακής Αναγέννησης. «Είμαι χαρούμενος που δεν θα είμαι υποψήφιος με τον Μέτιο», δήλωσε πρόσφατα, τονίζοντας ότι «δεν σέβεται τους συναδέλφους τους» και ότι δεν έχει συνεχίσει το όραμα Παυλίδη.

Άλλος περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, ο Χατζηγκενέ Ιρφάν ζήτησε από τον περιφερειάρχη …να παραιτηθεί σε προηγούμενο περιφερειακό συμβούλιο. Μάλιστα, τα «πηγαδάκια» θέλουν μειονοτικούς συμβούλους να περιμένουν το «χρίσμα» για να δουν αν θα κατεβεί αυτόνομος μειονοτικός συνδυασμός που θα διεκδικήσει παρουσία στο περιφερειακό συμβούλιο.

Πάλι περιφερειακός σύμβουλος της Περιφερειακής Αναγέννησης, αυτή τη φορά ο Χρήστος Γάκης, έχει χάσει κάθε επαφή του με τον Χρ. Μέτιο, και – αν κρίνουμε από τις καταγγελίες του τελευταίου – φαίνεται πως είναι δεδομένος ο αφορισμός του από το προσεχές ψηφοδέλτιο.

Τέλος, ο Οντέρ Μουμίν από την πρώτη κιόλας στιγμή ανεξαρτητοποιήθηκε. Φαίνεται όμως ότι ο πολιτικός, ο οποίος πιέζει με κάθε ευκαιρία τον Μέτιο, δεν ενδιαφέρεται για θέση πρώτης γραμμής στο περιφερειακό συμβούλιο.

Αντάρτικο στην επιλογή Μητσοτάκη
Όπως κι αν έχει, η επιλογή του αρχηγού της Νέας Δημοκρατίας είναι ο Χρήστος Μέτιος. Παρόλα αυτά το αντάρτικο έχει ήδη ξεκινήσει κι αναμένεται να γίνει πιο έντονο μέρα με τη μέρα για δύο λόγους: Πρώτον, ώστε οι πολιτικοί να μετρήσουν το «μπόι» τους, δηλαδή να δουν πόσους έχουν «μαζί τους». Δεύτερον, καθώς με τον Κλεισθένη πλέον στον τραπέζι και με το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ να φαντάζει ουτοπικό, όλοι θέλουν να βγουν μπροστά. Το θέμα είναι ποιος δεν θα φοβηθεί να το κάνει.

Διονύσης Βοργιάς