GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ταϊλάνδη: Όλα έτοιμα για τα παιδιά – Ξεκινά η επιχείρηση διάσωσης στο σπήλαιο

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη,...


Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ευχή όλων να έχει αίσιο τέλος, για όλους τους εμπλεκομένους.

Δώδεκα παιδιά ποδοσφαιρικής ομάδας και ο προπονητής τους βρίσκονται εγκλωβισμένοι για 13η ημέρα στο βάθος ενός σπηλαίου στην Ταϊλάνδη. Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά, τα παιδιά και ο κόουτς είναι ζωντανοί, παραμένουν σε καλή κατάσταση, όμως η ώρα «μηδέν» πλησιάζει.


Ο κίνδυνος υποξίας, με απλά λόγια η κατάσταση στην οποία μπορεί να περιέλθει ο οργανισμός όταν δεν έχει επαρκή οξυγόνωση και η μετεωρολογική πρόβλεψη για ισχυρές βροχοπτώσεις και πιθανή καταβύθιση του σημείου που βρίσκονται οι εγκλωβισμένοι στο σπήλαιο, καθιστά κάτι παραπάνω από απαραίτητη την επέμβαση των διασωστικών συνεργείων. Μία επέμβαση που θα ξεκινήσει απόψε, καθώς αύριο, ίσως να είναι αργά.

Μία επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει ξαναστηθεί, καθώς δεν αφορά εκπαιδευμένους άντρες, αλλά παιδιά.

Όλα είναι έτοιμα για τη μεγάλη επιχείρηση διάσωσης, η οποία συγκεντρώνει το παγκόσμιο ενδιαφέρον. Ένα θρίλερ που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την ευχή όλων να έχει αίσιο τέλος, για όλους τους εμπλεκομένους. Μία επιχείρηση που όμοιά της δεν έχει ξαναστηθεί, καθώς δεν αφορά εκπαιδευμένους άντρες, αλλά παιδιά.

Η παρουσία του υπουργού Εσωτερικών της Ταϊλάνδης στο σημείο, η εθελοντική δράση δεκάδων δυτών και διασωστών από πολλές χώρες, η αποστολή βοήθειας από τον Έλον Μασκ, η κινητοποίηση χιλιάδων ντόπιων στρατιωτών και δυτών, ο θάνατος ενός έμπειρου δύτη του Ναυτικού, το μεγάλο ενδιαφέρον παγκοσμίως, αναδεικνύουν την τραγικότητα των στιγμών, την ίδια στιγμή που στους χώρους των διασωστικών συνεργείων, οι άνθρωποι που θα χειριστούν μία τόσο λεπτή επιχείρηση, προσπαθούν να χαλαρώσουν, βλέποντας Μουντιάλ και το Ουρουγουάη-Γαλλία, ενώ ένα άλλο μέλος δέχεται την περιποίηση ενός κουρέα.

Η Επιχείρηση

Σύμφωνα με όσα έχουν διαρρεύσει από το πλάνο της επιχείρησης, η διάσωση θα γίνεται ανά δύο παιδιά. Οι έξι δύτες που θα απαρτίζουν το εκάστοτε συνεργείο, θα βάζουν τον εξοπλισμό στα παιδιά και θα τα οδηγούν δύο – δύο προς την έξοδο. Δεν θα γίνεται ταυτόχρονα, αλλά δύο κάθε φορά. Όταν θα ολοκληρώνεται η διάσωση του ενός ζευγαριού, θα ξεκινά η επιχείρηση για το επόμενο ζευγάρι.

Τελευταίος θα μείνει ο προπονητής. Η όλη διαδικασία θα διαρκέσει ίσως και μέρες, καθώς η κάθε διαδρομή διάσωσης θα έχει διάρκεια τουλάχιστον 10 ώρες, ενώ συνολικά θα γίνουν επτά «δρομολόγια», μαζί με τον προπονητή.


Νωρίτερα έγινε μία προσπάθεια να βρεθούν δίοδοι, προκειμένου να δημιουργηθούν σήραγγες πάνω ακριβώς από το σημείο του σπηλαίου που βρίσκονται τα 12 παιδιά και ο προπονητής. Όλες οι προσπάθειες που έγιναν, απέτυχαν. Αυτό σημαίνει ότι η μοναδική δίοδος για τα παιδιά, είναι μέσω του σπηλαίου, με την πλέον χρονοβόρα διαδικασία.

Ο θάνατος του έμπειρου δύτη Saman Kunan προκάλεσε μεγάλους ενδιασμούς για το αν και κατά πόσο πρέπει να επιταχυνθεί η επιχείρηση διάσωσης. Οι ειδικοί, ωστόσο, έθεσαν την κατάσταση στα όρια της «μάχης με τον χρόνο» για τα 12 παιδιά και τον προπονητή.

Παρόλα αυτά, καθυστέρηση στην έναρξη υπήρξε, έστω και για λίγες ώρες, καθώς όπως μεταδίδουν τα τοπικά Μέσα, η επιχείρηση θα ξεκινήσει το αργότερο το Σάββατο, πιθανότατα όμως, σε λίγες ώρες, καθώς όλοι έχουν πάρει τις θέσεις τους.

Ποια είναι τα τρία σχέδια απεγκλωβισμού που επεξεργάζονται οι ειδικοί

1ον. Κατάδυση
Κάθε παιδί θα καταδυθεί στα σημεία συνοδεία τριών βατραχανθρώπων. Θα διανύσει το στεγνό μέρος της διαδρομής πεζή μέχρι την έξοδο της σπηλιάς.
Όμως, οι βατραχάνθρωποι χρειάζονται έξι ώρες για να φθάσουν στο σημείο όπου έχουν παγιδευτεί τα παιδιά και άλλες πέντε ώρες για να επιστρέψουν.

2ον. Διάνοιξη μιας τρύπας στη σπηλιά στο σημείο όπου βρίσκονται τα παιδιά.
Θεωρείται η πιο επικίνδυνη επιλογή και παρά τις προσπάθειες των Αρχών δεν έχει εντοπιστεί ακόμη το ακριβές σημείο, όπου μπορεί να επιχειρηθεί η γεώτρηση.
Ευχής έργο θα ήταν να βρεθεί ένα φυσικό άνοιγμα στην οροφή του σπηλαίου κάτι όμως που δεν έχει γίνει μέχρι τώρα ή να μεταφερθούν τρόφιμα και προμήθειες στα παιδιά ώστε να μπορέσουν να περιμένουν αρκετούς μήνες -έως και τέσσερις- μέχρι να υποχωρήσουν τα νερά και να βγουν με ασφάλεια.

3ο. Νάιλον σωλήνας
Τις προσπάθειες των Αρχών της Ταϊλάνδης θέλει να συνδράμει και ο ιδρυτής της SpaceX Έλον Μασκ, ο οποίος στέλνει στη χώρα μηχανικούς των εταιρειών του SpaceX και BoringCo. O Μασκ πρότεινε να τοποθετηθούν νάιλον σωλήνες διαμέτρου ενός μέτρου ή μικρότεροι σωλήνες για τα πιο δύσκολα σημεία – μέσα στο σπήλαιο, τους οποίους θα φουσκώσουν στη συνέχεια με αέρα δημιουργώντας μια υποβρύχια αεροσήραγγα, που θα προσαρμόζεται στο περιβάλλον του σπηλαίου και θα μπορούσε ενδεχομένως να βοηθήσει στην απάντληση των υδάτων και να ανοίξει μέρος της οδού διαφυγής.