GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Αγκάθι» οι χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος… «Σήμα SOS» εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι του νομού

Αγκάθι» οι χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος…



Αγκάθι» οι χαμηλές τιμές γάλακτος και κρέατος…

«Σήμα SOS» εκπέμπουν οι κτηνοτρόφοι του νομού.

– Ενώνονται σε μια «γροθιά», παρά τις όποιες διαφωνίες μεταξύ τους, οι δύο ομοσπονδίες των Ελλήνων κτηνοτρόφων, για τις ανάγκες του αγώνα.

Αθανάσιος Λουκμακιάς:

«Εάν, δεν βρεθεί λύση μέσα σε ένα μήνα, είμαστε αποφασισμένοι να οργανώσουμε μεγάλη κινητοποίηση το Σεπτέμβρη, στο πλαίσιο της ΔΕΘ…»

Προθεσμία ενός μήνα δίνουν στην κυβέρνηση οι Έλληνες κτηνοτρόφοι, προκειμένου να βρεθεί λύση στο πρόβλημα που έχει ανακύψει με τη μειωμένη τιμή του γάλακτος, όπως προειδοποιεί, μέσα από την εφημερίδα μας, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης, κ. Αθανάσιος Λουκμακιάς. Σε διαφορετική περίπτωση, συνεχίζει ο ίδιος, προγραμματίζεται μεγάλη κινητοποίηση των κτηνοτρόφων, στο πλαίσιο της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, το Σεπτέμβριο.


Ο ίδιος μάλιστα συμμετείχε και στο προχθεσινό συλλαλητήριο που πραγματοποιήθηκε στη συμπρωτεύουσα με σημείο αναφοράς το ίδιο πρόβλημα, αν και όπως παραδέχεται, η συμμετοχή δεν ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητική. Οι περισσότεροι κτηνοτρόφοι αδυνατούν, λόγω υποχρεώσεων, για την τρέχουσα χρονική περίοδο, να βρεθούν σε τέτοιες εκδηλώσεις. Αυτό βέβαια που στεναχώρησε περισσότερο τον ίδιο είναι η αδιαφορία που συνάντησαν οι διαμαρτυρόμενοι κτηνοτρόφοι τόσο από την υπουργό στο υπουργείο Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, όσο από την ιδιαιτέρα του πρωθυπουργού, οι οποίες, όπως σημειώνει, αν και γνώριζαν για την επίσκεψή τους, προκειμένου να παραδώσουν το σχετικό υπόμνημα, απουσίαζαν από το γραφείο τους, με αποτέλεσμα οι κτηνοτρόφοι να το παραδώσουν τελικά σε υπαλλήλους, αφού πρώτα συνάντησαν μια σειρά από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας για να φτάσουν στον προορισμό τους, όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει.

Ο ίδιος σπεύδει να σημειώσει ότι, οι κινητοποιήσεις του κτηνοτροφικού κόσμου δεν πρόκειται να σταματήσουν, πολύ περισσότερο τώρα που οι δύο ομοσπονδίες του κλάδου, ο Σύνδεσμος Ελλήνων Κτηνοτρόφων και η Πανελλήνια Ένωση Κτηνοτρόφων, μετά από περίοδο διαφωνιών, φαίνεται πως ενώνονται σε μια «γροθιά», στο πλαίσιο αυτού του αγώνα, κάτι που, όπως υπογραμμίζει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς, δεν αρέσει ιδιαίτερα σε κάποιους άλλους.

Αναλυτικότερα, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Γάλακτος, εχθές, 1 Ιουνίου, ο ίδιος σημειώνει ότι, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, αφού, εάν δεν αλλάξει η υφιστάμενη κατάσταση σε λίγο καιρό δεν θα υπάρχει ούτε ελληνικό γάλα, ούτε και κτηνοτρόφοι.

«Η κτηνοτροφία στο νομό και στην Ελλάδα γενικότερα εκπέμπει SOS εξαιτίας των τιμών στο γάλα και το κρέας. Η πτώση στην τιμή του γάλακτος αγγίζει το 30%, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις ακόμη και το 35%. Όσον αφορά, τώρα, την τιμή του κρέατος, η πτώση φτάνει το 50%, με αποτέλεσμα χιλιάδες ζωντανά να οδηγούνται στα σφαγεία, αφού δεν υπάρχει επενδυτής που θέλει να τα αγοράσει προκειμένου να αυξήσει το κοπάδι του… » σχολιάζει ο κ. Αθ. Λουκμακιάς και προειδοποιεί ότι, «εάν δεν αλλάξει αυτή η κατάσταση, μέχρι τον Σεπτέμβριο, μέσα δηλαδή σε τρις μήνες, το ζωικό κεφάλαιο της χώρας θα μειωθεί δραματικά, χάνοντας πάνω από δύο εκατομμύρια ζωντανά…» .