GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τελικά, βοηθάει ο ύπνος τη μαμάς την ώρα που κοιμάται το μωρό;

«Να κοιμάσαι την ώρα που κοιμάται και το μωρό για να ξεκουράζεσαι» Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει παρόμοιες συμβουλές περί ύπνου...


«Να κοιμάσαι την ώρα που κοιμάται και το μωρό για να ξεκουράζεσαι» Πόσες και πόσες φορές έχουμε ακούσει παρόμοιες συμβουλές περί ύπνου και ξεκούρασης σε νέες μαμάδες που αποζητούν την αγκαλιά του Μορφέα συχνά μετά την έλευση του μωρού τους. Τελικά, όμως, είναι αυτή μια χρήσιμη συμβουλή; Ξεκουράζεται πραγματικά η μαμά, ειδικά τον πρώτο καιρό μετά τη γέννα;

«Έχω κάνει τρία παιδιά αλλά μόνο στο τελευταίο ένιωσα ότι ξεκουράζομαι με την συμβουλή να κοιμάμαι μαζί με το μωρό. Η τρίτη μου γέννα ήταν και η μόνη με φυσιολογικό τοκετό, και αυτή που είχε τις λιγότερες επιπλοκές στο κομμάτι του θηλασμού. Ίσως ο συνδυασμός της έξαρσης των ορμονών με τον φυσιολογικό και ανώδυνο τοκετό μου να συνετέλεσαν στην καλύτερη (σε σχέση με τις άλλες δύο) επιλόχειες περιόδους μου.

Φυσικά, πριν από κάθε εγκυμοσύνη άκουγα κι εγώ ότι ο μόνος τρόπος να τα βγάλεις πέρα με τις ανάγκες του μωρού είναι να κοιμάσαι όταν το παίρνει και αυτό ο ύπνος. Εγώ, πάλι, πιστεύω ότι κάθε γυναίκα είναι διαφορετική και κάθε οργανισμός έχει άλλες αντιδράσεις γι’ αυτό και κατέληξα να πιστεύω ότι η περίοδος χάριτος που πέρασα μετά την τρίτη μου γέννα ήταν μάλλον τυχαία. Υπάρχουν, όμως, κάποια πράγματα που έμαθα ψάχνοντας την σημασία αυτής της συμβουλής.

Μια έρευνα με τίτλο «Πως ο θηλασμός δημιουργεί έναν άρρηκτο δεσμό μεταξύ μητέρας και μωρού» που διεξήχθη από το University of Notre Dame αποκάλυψε ότι μέσα από τη διαδικασία του θηλασμού, μητέρα και μωρό συμβαδίζουν ορμονικά. Μια τέτοια αποκάλυψη συνέβαλε στο αποτέλεσμα της έρευνας βάσει του οποίου μητέρα και μωρό ταυτίζουν τον ύπνο τους.

Έτσι, δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα μωρά αποκοιμιούνται στην αγκαλιά της μαμάς κατά τη διάρκεια του θηλασμού, την ίδια ώρα που η μαμά χαλαρώνει πολύ. Βέβαια, με βάση την έρευνα, η ορμονική αυτή σύνδεση δεν ισχύει απόλυτα αν το παιδί δεν τρέφεται κατ’ αποκλειστικότητα με μητρικό γάλα.

Φαίνεται, λοιπόν, ότι η παλιά συμβουλή στις μητέρες να κοιμούνται με τα μωρά τους δεν είναι αβάσιμη. Αντίθετα, αποδεικνύεται επιστημονικά αλλά και πάλι αναρωτιέμαι αν και κατά πόσο εφαρμόζεται σε κάθε μητέρα.»