GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Πως θα γίνεται στο εξής η μαθητεία και η πρακτική άσκηση

Πως θα γίνεται στο εξής η μαθητεία και η πρακτική άσκηση.


Πως θα γίνεται στο εξής η μαθητεία και η πρακτική άσκηση.

Την επιδότηση της μαθητείας/πρακτικής άσκησης μαθητευομένων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ του Ν. 3475/2006 που θα απασχοληθούν στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημόσιου Τομέα, στους ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ), σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία, το έτος 2018, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) του αναπληρωτή υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Αλέξη Χαρίτση, του υφυπουργού Παιδείας Δημήτρη Μπαξεβανάκη, της υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου, του υφυπουργού Εργασίας Νάσου Ηλιόπουλου και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Γεωργίου Χουλιαράκη.

Σύμφωνα με την ΚΥΑ, στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ που λειτουργούν στο πλαίσιο της δευτεροβάθμιας επαγγελματικής εκπαίδευσης, εφαρμόζεται το δυϊκό σύστημα μαθητείας, το οποίο περιλαμβάνει θεωρητικά και εργαστηριακά μαθήματα στις σχολές και μαθητεία/πρακτική άσκηση σε φορείς και επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Η αποζημίωση των μαθητευομένων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ορίζεται στο 75% επί του νόμιμου νομοθετημένου κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ήτοι 17,12 ευρώ για τους μαθητευόμενους κάτω των 25 ετών.

Η επιδότηση της μαθητείας/πρακτικής άσκησης σε χώρο εργασίας για 15.500 μαθητευόμενους των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας που θα απασχοληθούν στο Δημόσιο, σε φορείς του Δημόσιου Τομέα, σε ΟΤΑ, σε επιχειρήσεις ΟΤΑ, σε ιδιωτικές επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, σε συνεταιρισμούς, σε σωματεία το έτος 2018, ανέρχεται στο ποσό των 11 ευρώ ανά ημέρα κατά το χρονικό διάστημα από 1-1-2018 έως και 31-12-2018.

Το υπολειπόμενο ποσό της αποζημίωσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων ασφαλιστικών εισφορών, καταβάλλεται μηνιαίως από τον εργοδότη στον οποίο πραγματοποιείται η μαθητεία/πρακτική άσκηση. Για τους μαθητευόμενους ισχύουν οι ασφαλιστικές εισφορές του άρθρου 9 της με αριθμ.Φ.7/136312/Δ4/17 κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης, Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Υγείας «Υλοποίηση Μεταλυκειακού Έτους–Τάξη Μαθητείας αρμοδιότητας Υ.Π.Π.Ε.Θ.» (Β΄ 2859).

Το ποσό της επιδότησης των 11 ευρώ καταβάλλεται στους μαθητευόμενους για κάθε ημέρα μαθητείας/πρακτικής άσκησης τετραήμερης, πενταήμερης ή εξαήμερης εβδομαδιαίας απασχόλησης ανεξάρτητα από το εξάμηνο φοίτησης στο οποίο βρίσκονται.

Οι ημέρες της κανονικής άδειας, της σπουδαστικής άδειας, της ασθένειας, των δώρων και λοιπών επιδομάτων, όπου αυτά εξακολουθούν να ισχύουν, δεν επιδοτούνται και το κόστος τους βαρύνει ανάλογα με το χώρο πραγματοποίησης της μαθητείας, ως εξής:


– Η αποζημίωση για τις ημέρες της κανονικής άδειας καταβάλλεται από τους εργοδότες στο σύνολο του προβλεπόμενου από τις ισχύουσες διατάξεις ημερομισθίου για τους μαθητευόμενους των ΕΠΑ.Σ.

– Η αποζημίωση για τις ημέρες της σπουδαστικής άδειας των μαθητευομένων που πραγματοποιούν μαθητεία/πρακτική άσκηση σε φορείς του Δημοσίου καταβάλλεται στους μαθητευόμενους στο σύνολο του προβλεπόμενου ημερομισθίου από τους εργοδότες.

– Η αποζημίωση για τις ημέρες της σπουδαστικής άδειας των μαθητευομένων που πραγματοποιούν μαθητεία/πρακτική άσκηση στον ιδιωτικό τομέα καταβάλλεται στους μαθητευόμενους από το ΚΠΑ2 του ΟΑΕΔ της περιοχής αρμοδιότητας της επιχείρησης.

– Στις περιπτώσεις απουσίας, λόγω ασθένειας, εφαρμόζονται οι διατάξεις των άρθρων 657-658 του Α.Κ.

Το μέγιστο προβλεπόμενο κόστος για την επιδότηση των μαθητευομένων και η μέγιστη εκτιμώμενη δαπάνη που θα προκληθεί για το χρονικό διάστημα από 1-1-2018 έως 31-12-2018 αναλύονται, ως εξής:

Β’ ΤΑΞΗ σχολικού έτους 2017-18 (1-1-2018 έως 30-6-2018)

3.500 μαθητευόμενοι * 6 μήνες επιδότησης * 18 ημέρες το μήνα * 11 ευρώ επιδότηση = 4.158.000 ευρώ

Α’ ΤΑΞΗ σχολικού έτους 2017-18 (1-1-2018 έως 31-8-2018)

4.000 μαθητευόμενοι * 8 μήνες επιδότησης * 18 ημέρες το μήνα * 11 ευρώ επιδότηση = 6.336.000 ευρώ

Β’ ΤΑΞΗ σχολικού έτους 2018-19 (1-9-2018 έως 31-12-2018)

4.000 μαθητευόμενοι * 4 μήνες επιδότησης * 18 ημέρες το μήνα * 11 ευρώ επιδότηση = 3.168.000 ευρώ

Α΄ΤΑΞΗ σχολικού έτους 2018-19 (1-10-2018 έως 31-12-2018)

4.000 μαθητευόμενοι * 3 μήνες επιδότησης * 18 ημέρες το μήνα * 11 ευρώ επιδότηση = 2.376.000 ευρώ

Συνολικό ποσό: 16.038.000 ευρώ.

Κύριος στόχος της πράξης είναι η ανάπτυξη επαγγελματικών δεξιοτήτων και η ομαλή μετάβαση στην αγορά εργασίας, νέων ηλικίας 16-23 ετών, μέσω της συμμετοχής σε προγράμματα μαθητείας που υλοποιούνται στις ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ.

Το δυϊκό σύστημα μαθητείας που εφαρμόζουν οι ΕΠΑ.Σ. συνδυάζει τη θεωρητική και εργαστηριακή εκπαίδευση στο σχολείο με την εκπαίδευση σε πραγματικές συνθήκες εργασίας (on-thejob training). Η εξεύρεση θέσεων μαθητείας αποτελεί κύρια μέριμνα του συνόλου των εκπαιδευτικών των ΕΠΑ.Σ. ΟΑΕΔ.

Ωφελούμενοι της πράξης είναι το σύνολο των μαθητευόμενων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ που φοιτούν στις εν λόγω σχολές κατά το χρονικό διάστημα 1-1-2018 έως και 31-12-2018.


Όροι υλοποίησης μαθητείας/πρακτικής άσκησης

Η μαθητεία/πρακτική άσκηση των μαθητευομένων των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας του ΟΑΕΔ πραγματοποιείται σε επιχειρήσεις του δημόσιου ή ιδιωτικού τομέα σε αντίστοιχες εργασίες με την ειδικότητά τους, σύμφωνα με το πρόγραμμα μάθησης στο χώρο εργασίας και έχει μέγιστη διάρκεια τέσσερα ημερολογιακά εξάμηνα.
Η ημερομηνία λήξης του τελευταίου εξαμήνου πρακτικής άσκησης ταυτίζεται με την ημερομηνία λήξης του διδακτικού έτους. Ημερήσια απασχόληση των μαθητευομένων ορίζεται στις έξι ώρες.

Υποχρεώσεις εργοδοτών
Η επιχείρηση που απασχολεί μαθητευόμενους υποχρεούται:

α) Να υπογράφει τη σύμβαση μαθητείας.

β) Να εφαρμόζει το ειδικό πρόγραμμα μάθησης στο χώρο εργασίας της κάθε ειδικότητας.

γ) Να διαθέτει για την απαιτούμενη από το πρόγραμμα χρονική διάρκεια το απαραίτητο προσωπικό και τις κατάλληλες εγκαταστάσεις για την εφαρμογή του προγράμματος μάθησης στο χώρο εργασίας.

δ) Να δέχεται το εποπτικό προσωπικό των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας για τον έλεγχο της εφαρμογής του προγράμματος και να συνεργάζεται με αυτό για τη βελτίωση της μαθητείας/πρακτικής άσκησης, καθώς και για την αξιολόγηση της απόδοσης των πρακτικά ασκουμένων σε αυτή μαθητευομένων.

ε) Να τηρεί τους όρους ασφαλείας και υγείας των μαθητευομένων, που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις, για την ασφάλεια των εργαζομένων.

στ) Να ακυρώσει τη σύμβαση μαθητείας, αν ο μαθητευόμενος διακόψει τη φοίτησή του στην ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας ή δεν είναι συνεπής προς τις υποχρεώσεις του.

ζ) Να καταβάλει την προβλεπόμενη αποζημίωση στους μαθητευόμενους και να τους ασφαλίζει στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ).

Υποχρεώσεις μαθητευομένων
Οι μαθητευόμενοι είναι υποχρεωμένοι να παρακολουθούν τα προγράμματα μάθησης στο χώρο εργασίας. Για τους ανήλικους μαθητευόμενους δεν απαιτείται η έκδοση βιβλιαρίου ανηλίκων του Ν. 1837/1989 (Α’ 85). Μαθητευόμενος που συστηματικά και αδικαιολόγητα απουσιάζει από το παραπάνω πρόγραμμα και εφόσον οι απουσίες του υπερβαίνουν το 1/6 των εργάσιμων ημερών του εξαμήνου μαθητείας, χάνει την ιδιότητα του μαθητευομένου των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας, με απόφαση του διοικητή ΟΑΕΔ και μετά από εισήγηση του συλλόγου διδασκόντων.

Μαθητευόμενος ο οποίος έχει τοποθετηθεί σε θέση μαθητείας/πρακτικής άσκησης από τη Διεύθυνση Εκπαίδευσης ή από την ΕΠΑ.Σ. και, στη συνέχεια, με υπαιτιότητά του και χωρίς τη συναίνεση της ΕΠΑ.Σ., χάσει αυτή τη θέση, δεν έχει δικαίωμα απαίτησης επανατοποθέτησης, αλλά είναι υποχρεωμένος να αναζητήσει μόνος του θέση μαθητείας, προκειμένου να ολοκληρώσει το πρόγραμμα μάθησης στο χώρο εργασίας της ειδικότητας στην οποία φοιτά.


Σύμβαση μαθητείας
Ο μαθητευόμενος ή ο κηδεμόνας του, σε περίπτωση που είναι ανήλικος, υπογράφει με τον εργοδότη ή τον εκπρόσωπό του σύμβαση μαθητείας για την τοποθέτησή του σε θέση μαθητείας/πρακτικής άσκησης. Το έντυπο χορηγείται από την ΕΠΑ.Σ. και επικυρώνεται υπογραφόμενο από το διευθυντή της ΕΠΑ.Σ.

Η σύμβαση μαθητείας συντάσσεται σε τρία αντίγραφα και λαμβάνουν από ένα οι κατωτέρω:

α) Ο μαθητευόμενος ή ο γονέας ή ο κηδεμόνας.

β) Ο εργοδότης.

γ) Η ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας.

Παρακολούθηση εφαρμογής προγράμματος μαθητείας-πρακτικής άσκησης
Την εποπτεία στους τόπους εργασίας των μαθητευομένων για την εφαρμογή του προγράμματος μαθητείας-πρακτικής άσκησης ασκεί ο ΟΑΕΔ με τους εκπαιδευτικούς των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας.

Την ευθύνη του συντονισμού για την εφαρμογή της εποπτείας στο πρόγραμμα μαθητείας-πρακτικής άσκησης έχει ο διευθυντής της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας, σύμφωνα με τις εκάστοτε υφιστάμενες αποφάσεις της διοίκησης του ΟΑΕΔ.

Έργο των εκπαιδευτικών στην προκειμένη περίπτωση είναι:

α) Να παρακολουθούν την ακριβή εφαρμογή των προγραμμάτων μάθησης στο χώρο εργασίας, στις επιχειρήσεις στις οποίες είναι τοποθετημένοι μαθητευόμενοι των ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας και να υποβάλουν σχετικές εκθέσεις.

β) Να επιλαμβάνονται, προκειμένου να επιλυθούν οι τυχόν διαφορές μεταξύ μαθητευομένων και εργοδοτών.

γ) Να συνεργάζονται με τους εποπτεύοντες, τους μαθητευόμενους σε κάθε επιχείρηση, αλλά και με τη διεύθυνση της ΕΠΑ.Σ. Μαθητείας, προκειμένου να εξασφαλιστούν οι καλύτερες δυνατές προϋποθέσεις πρακτικής και θεωρητικής κατάρτισης.

Τα συμπεράσματα από τους επιτόπιους ελέγχους στους χώρους εργασίας αποτυπώνονται κάθε μήνα σε επιμέρους εκθέσεις των εκπαιδευτικών και αποστέλλονται στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης του ΟΑΕΔ.

Για τη διενέργεια των ως άνω ελέγχων προκαλείται δαπάνη η οποία δεν μπορεί να εκτιμηθεί εκ των προτέρων, καθόσον εξαρτάται από πραγματικά γεγονότα (αριθμός πραγματοποιούμενων ελέγχων, κλπ), έχουν δε εγγραφεί οι απαιτούμενες πιστώσεις στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ έτους 2018. Η δαπάνη από τη διενέργεια των ελέγχων δεν αποτελεί επιλέξιμη δαπάνη του προγράμματος και βαρύνει τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ.