GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Κομοτηνή:Το υψηλό κόστος παραμονής στο λιμάνι του Φαναρίου διώχνει τους ψαράδες

Από τις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα στο πόδι ο κος Νίκος Σταυρακάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φαναρίου. Πάνω στο σκαρί...


Από τις τέσσερις και μισή τα ξημερώματα στο πόδι ο κος Νίκος Σταυρακάκης, ο πρόεδρος της δημοτικής κοινότητας Φαναρίου. Πάνω στο σκαρί του αρμενίζει στο Θρακικό Πέλαγος προσπαθώντας ως έμπειρος ψαράς κι εκείνος και οι συνάδελφοί του να εξασφαλίσουν τα προς το ζήν. Ωστόσο, το τελευταίο χρονικό διάστημα, δεν τον απασχολούν μόνο τα ζητήματα της καθημερινότητας , αλλά και το πρόβλημα που προέκυψε με το «καταφύγιο» του Φαναρίου, καθώς είδαν, ένα μετά το άλλο, τα πλεούμενα να αποχωρούν λόγω του υψηλού κόστους παραμονής σ΄ αυτό μετά την απόφαση αναπροσαρμογής των τιμών που ίσχυαν με απόφαση της δημοτικής αρχής Αβδήρων και σε πλήρη εφαρμογή της κείμενης νομοθεσίας.

Περισσότερες από 200 υπογραφές δεν έφεραν αποτέλεσμα
«Το Λιμενικό Ταμείο εφαρμόζει έναν παλιό Νόμο που αφορά όλες τις μεγάλες μαρίνες της χώρας. Μέχρι πέρσι οι ιδιοκτήτες των πλοιαρίων πλήρωναν ένα λογικό ποσό, ένα ποσό της τάξης των 300 και 500 ευρώ το χρόνο. Μετά την εφαρμογή αυτού του Νόμου καλούνται να πληρώσουν μέχρι και 2000- 2.500 ευρώ το χρόνο. Χρήματα τα οποία δεν μπορούν να καταβάλουν με αποτέλεσμα ένας μετά τον άλλον να αποχωρούν από το αλιευτικό καταφύγιο » δηλώνει ο κος Σταυρακάκης, σημειώνοντας πως αυτή η εξέλιξη έχει δυσμενείς επιπτώσεις και στην τοπική οικονομία, καθώς οι ιδιοκτήτες αυτών των σκαφών επέλεγαν να περάσουν με φίλους ή με τις οικογένειες τους κάποιες μέρες ή κάποιες πολλές ώρες στο Φανάρι. «Έτυχε να έχουν ένα σκάφος και θα τιμωρηθούν γι αυτό;» αναρωτιέται ο κος Πρόεδρος σημειώνοντας πως έχουν συλλέξει ήδη περισσότερες από 200 υπογραφές με τις οποίες ζητούν την αλλαγή αυτής της κατάστασης. «


Η παρουσία των σκαφών στο λιμάνι ήταν όλη η ζωή του χώρου. Παράλληλα, με τα χρήματα τους ενίσχυαν τις ντόπιες επιχειρήσεις, χρήματα τα οποία στερούνται τώρα και το Λιμενικό Ταμείο και η τοπική οικονομία. Ενδεικτικό της άδικης εφαρμογής είναι ότι, όπως λένε οι ιδιοκτήτες σκαφών που αποχωρούν από το Φανάρι, σε οργανωμένες μαρίνες πληρώνουν το πολύ 300 ευρώ. Ενώ στην καινούργια μαρίνα της Καβάλας πληρώνουν 40-50 ευρώ το μήνα. Πού 50 ευρώ το μήνα και πού 5 ευρώ την ημέρα που θα πρέπει να πληρώσουν όσοι βρίσκουν καταφύγιο στο λιμανάκι του Φαναρίου, που δεν προσφέρει ούτε ρεύμα, ούτε νερό!» τονίζει ο δραστήριος πρόεδρος που είδε όλες του τις προσπάθειες του για προσέλκυση ιδιοκτητών σκαφών από την Ελλάδα και την Βουλγαρία να «ναυαγούν», σημειώνοντας πως αν δεν αλλάξει η κατάσταση, το Φανάρι θα ερημώσει.

Τα παράπονα για ηχορύπανση «έδιωξαν» την νυχτερινή ζωή
Σε ό,τι αφορά στις υποδομές για την φιλοξενία τουριστών –επισκεπτών δεν έχει αλλάξει τίποτα. Δεν έχουν χτιστεί ούτε καινούρια διαμερίσματα, ούτε καινούργια ενοικιαζόμενα δωμάτια λειτουργούν. Το πιο σημαντικό, ωστόσο, όπως τονίζει, είναι ότι λείπει η νυκτερινή ζωή από το Φανάρι. «Κάποιοι που έχουν αγοράσει παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή, διαμαρτύρονται για την ηχορύπανση που προκαλείται, προβαίνουν σε καταγγελίες, με αποτέλεσμα δύο φορές που αποπειράθηκαν να λειτουργήσουν ένα νυκτερινό χώρο διασκέδασης και τις δύο φορές έκλεισε. » δηλώνει ο κος Σταυρακάκης και μην κρύβοντας την απογοήτευσή του τονίζει «Είναι καλοκαίρι, είναι τουριστικό μέρος, όποιος δεν θέλει την φασαρία, ας πήγαινε σε ένα πιο ήσυχο μέρος, όχι στο Φανάρι.»

Το τελευταίο τρεχαντήρι
Τέλος, σε ότι αφορά στην «απόσυρση» παλιών πλεούμενων σημειώνει πως έχουν αποσυρθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα τρία τρεχαντήρια, τα «στολίδια», όπως χαρακτηριστικά λέει, του λιμανιού. Το ένα προλαβαίνουν, με στήριξη, να το κάνουν μουσείο, ανοικτό στους επισκέπτες γι αυτό και ζητούν την βοήθεια των υπευθύνων. «Πρέπει να παραμείνει στον τόπο μας, είναι έργο λαϊκής τέχνης, δεν πρέπει να το αφήσουμε να καταστραφεί. Δυστυχώς τα άλλα δύο που προηγήθηκαν δεν μπορέσαμε να τα σώσουμε.» σημειώνει κάνοντας έκκληση να σωθεί το τελευταίο τρεχαντήρι του λιμανιού!