GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

Πώς θα γίνεται η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς

Απίστευτο αλαλούμ, όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι, έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να στελεχώσει τις τοπικές μονά...


Απίστευτο αλαλούμ, όπως αναφέρουν ιατρικοί σύλλογοι, έχει δημιουργήσει το υπουργείο Υγείας προσπαθώντας να στελεχώσει τις τοπικές μονάδες υγείας (ΤΟΜΥ ή αλλιώς «ιατρεία της γειτονιάς”) και να επισπεύσει την υποχρεωτική εγγραφή των πολιτών στους οικογενειακούς γιατρούς.

Η ανακοίνωση του ΕΟΠΥΥ πως από στις 15 Ιουλίου λήγει η ισχύς των υφισταμένων συμβάσεων του Οργανισμού με γιατρούς ειδικοτήτων γενικής ιατρικής, παθολογίας και παιδιατρικής, καθώς έχει αρχίσει, όπως αναφέρει η διοίκηση του Οργανισμού, η διαδικασία για την υπογραφή των νέων συμβάσεων του ΕΟΠΥΥ με οικογενειακούς γιατρούς των παραπάνω ειδικοτήτων, πυροδότησε νέες αντιδράσεις.

Είχε προηγηθεί η νέα πρόσκληση του υπουργείου Υγείας- μετά από καθυστέρηση περίπου πέντε μηνών, για την εκδήλωση ενδιαφέροντος για γιατρούς στις τοπικές μονάδες. Η προκήρυξη αφορά την πρόσληψη με σύμβαση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου, πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, διετούς διάρκειας, συνολικά 953 ιατρών, εκ των οποίων 809 παθολόγοι και 144 παιδίατροι. Αυτοί θα στελεχώσουν τις Τοπικές Ομάδες Υγείας των δημόσιων δομών παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και των αποκεντρωμένων μονάδων τους. Η προθεσμία για τις αιτήσεις λήγει στις 29 Ιουνίου.

Η νέα πρόσκληση έρχεται μετά αυτή του Σεπτεμβρίου, όταν μόλις 583 γιατροί έκαναν αίτηση για 1.200 θέσεις. Αλλά και στην πρόσκληση του ΕΟΠΥΥ του Ιανουαρίου που αφορούσε στη σύναψη συμβάσεων με 2.829 ιδιώτες παθολόγους, γενικούς γιατρούς και παιδίατρους, μόλις 657 υπέβαλλαν αίτηση για να συνάψουν σύμβαση ως οικογενειακοί γιατροί.


Προκειμένου η νέα πρόσκληση να μην έχει τη τύχη των προηγούμενων, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε προς τα πάνω αναπροσαρμογή των αποδοχών του ιατρικού προσωπικού. Οι γιατροί κατατάσσονται σε μισθολογική κλίμακα αντίστοιχη του επιμελητή Α’ στο ΕΣΥ και αναγνωρίζονται τα χρόνια προϋπηρεσίας τους. Εντούτοις, ιατρικοί σύλλογοι προβλέπουν και πως και πάλι η συμμετοχή γιατρών θα είναι χαμηλή.

Όσον αφορά στους πολίτες, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπως σημείωσε την προηγούμενη εβδομάδα στην ομιλία του για την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου για την τέταρτη αξιολόγηση, η εγγραφή στους οικογενειακούς γιατρούς και το σύστημα παραπομπών θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία από το 2019 τελικά και όχι από φέτος, όπως αρχικά προγραμματίζονταν. Όπως συμπλήρωσε, σήμερα λειτουργούν 83 τοπικές μονάδες υγείας, σε σύνολο 239 μονάδων που προβλέπονται κατά την πλήρη ανάπτυξη του συστήματος.

Από την άλλη πλευρά, όπως σημειώνει η αξιωματική αντιπολίτευση, ο υφιστάμενος αριθμός οικογενειακών ιατρών δεν επαρκεί για την υγειονομική κάλυψη του πληθυσμού. Σε ανακοίνωσή τους ο τομεάρχης Υγείας της Νέας Δημοκρατίας Β. Οικονόμου και ο αναπληρωτής τομεάρχης Υγείας Ι. Φωτήλας σημείωναν πως «η υπολογιζόμενη σημερινή αναλογία οικογενειακών ιατρών προς το σύνολο των πολιτών είναι περίπου ένας ανά ένδεκα χιλιάδες. Η μαζική αυτή αντιστοίχιση του πληθυσμού σε οικογενειακούς ιατρούς, με αυτή την απαράδεκτη αναλογία, είναι πρακτικά αδύνατη, επιστημονικά απαράδεκτη και υγειονομικά επικίνδυνη».

Πως θα γίνεται η εγγραφή
Η αίτηση εγγραφής μπορεί να υποβληθεί μέσω της ηλεκτρονικής εφαρμογής ή σε κάθε δημόσια δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ή απευθείας στον οικογενειακό γιατρό. Για την υποβολή της αίτησης θα γίνεται είσοδος στο πληροφορικό σύστημα (rdv.ehealthnet.gr), με τους κωδικούς του taxisNET και επιβεβαίωση με τον ΑΜΚΑ.

Οι πολίτες θα συμπληρώνουν τα προσωπικά τους στοιχεία και έπειτα θα γίνεται η επιλογή οικογενειακού γιατρού μεταξύ των διαθέσιμων. Διαθέσιμοι θεωρούνται οι γιατροί, οι οποίοι παρέχουν υπηρεσίες εντός του Δήμου που έχει δηλωθεί στο προηγούμενο βήμα και οι οποίοι δεν έχουν συμπληρώσει το εκ του νόμου ανώτατο όριο πληθυσμού ευθύνης.

Η αίτηση υποβάλλεται επίσης σε οποιαδήποτε δομή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, με ένα ταυτοποιητικό έγγραφο και τον ΑΜΚΑ. Η εγγραφή ολοκληρώνεται με την παράδοση της αίτησης στον οικογενειακό γιατρό που αναγράφεται στην αίτηση, μαζί με: φωτοαντίγραφο δελτίου ταυτότητας αιτούντο και φωτοαντίγραφο Εγγράφου Απόδειξης Διεύθυνσης Κατοικίας ή σχετική υπεύθυνη δήλωση (πρωτότυπη).