GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σκληρό παιχνίδι με τις συντάξεις… Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Σκληρό παιχνίδι με τις συντάξεις…


Σκληρό παιχνίδι με τις συντάξεις…

Γράφει ο Ευρωβουλευτής της Ν.Δ. Γιώργος Κύρτσος

Η κυβέρνηση έχει μοιραστεί σε επικοινωνιακούς «κακούς» και «καλούς»

Ο πρωθυπουργός κ. Τσίπρας επιβεβαίωσε με τη συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt αυτό που γνωρίζουμε. Η κυβέρνηση έχει αναλάβει τη δέσμευση να μειώσει τις συντάξεις κατά 14% κατά μέσον όρο και με ανώτατο όριο το 18%, από 1ης Ιανουαρίου του 2019.


Πρόκειται για ένα μέτρο το οποίο επιβλήθηκε με απαίτηση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Το ΔΝΤ έφυγε από τη χρηματοδότηση του ελληνικού προγράμματος αλλά το μέτρο έμεινε γιατί η διαπραγματευτική θέση της κυβέρνησης Τσίπρα έναντι των Ευρωπαίων εταίρων και πιστωτών είναι εξαιρετικά αδύναμη.

Πρώτος ο υπουργός Οικονομικών κ. Τσακαλώτος παραδέχθηκε δημόσια ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί και πως η κυβέρνηση δεν έχει θέσει θέμα αναβολής ή ματαίωσής του. Σε ερώτηση που έκανα στον επίτροπο κ. Μοσκοβισί, στα πλαίσια των εργασιών της Επιτροπής Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην οποία συμμετέχω, έλαβα επίσημη απάντηση ότι το μέτρο θα εφαρμοστεί γιατί συνδέεται με την αξιοπιστία της κυβέρνησης Τσίπρα που έβαλε την υπογραφή της.

Ατέλειωτη κοροϊδία

Ο ΣΥΡΙΖΑ αύξησε θεαματικά το ποσοστό του στους συνταξιούχους το 2015 υποσχόμενος, μέσω του προγράμματος της Θεσσαλονίκης, τον τερματισμό των περικοπών στις συντάξεις και την αντιμετώπιση των αδικιών των προγενέστερων περικοπών.


Αντί για το τέλος της λιτότητας οι συνταξιούχοι αντιμετώπισαν πρόσθετες ασφαλιστικές κρατήσεις, τη μεγάλη μείωση επικουρικών και εφάπαξ και τη σταδιακή εξαφάνιση του ΕΚΑΣ και άλλων επιδομάτων.

Αποδεικνύεται τώρα ότι όλα αυτά ήταν η προετοιμασία για το μεγάλο χτύπημα με τη μορφή του νόμου Κατρούγκαλου και του υπολογισμού της λεγόμενης προσωπικής διαφοράς.

Το χειρότερο είναι ότι η κυβέρνηση στοχεύει με την πολιτική της κυρίως τους συνεπείς ασφαλισμένους που έχουν πολλά χρόνια συμμετοχής στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος με τις εισφορές τους. Επιδίωξή της είναι η δημιουργία ενός υπερπλεονάσματος σε βάρος των ψηφοφόρων που θεωρεί ήδη χαμένους για να εξασφαλίσει 1 δισ. έως 1,5 δισ. ευρώ προκειμένου να κάνει παροχές σε άλλες κατηγορίες ψηφοφόρων.

Με αυτή τη μέθοδο στέλνει το μήνυμα ότι τιμωρούνται οι συνεπείς ασφαλισμένοι με μεγάλη συμβολή στη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού-συνταξιοδοτικού συστήματος, επομένως δεν υπάρχει κανένας λόγος να είναι οι ασφαλισμένοι συνεπείς. Όσα και να δώσουν δεν πρόκειται να πάρουν αξιοπρεπή σύνταξη με βάση τις εισφορές τους γιατί η κυβέρνηση διαχειρίζεται το θέμα με εκλογικά, πελατειακά κριτήρια.

Παραμύθι δίχως τέλος

Οι αρχικές δηλώσεις Τσακαλώτου ότι οι μειώσεις συντάξεων που θα ισχύσουν από 1ης Ιανουαρίου 2019 δεν μπορεί να αναβληθούν ή να ματαιωθούν συνοδεύτηκαν από σκόπιμα παραπλανητικές δηλώσεις άλλων κυβερνητικών στελεχών – Φωτίου, Αχτσιόγλου, Πετρόπουλου – ότι τελικά κάτι θα γίνει.

Τα αντιφατικά μηνύματα έκαναν τους Ευρωπαίους εταίρους και πιστωτές να ζητήσουν διευκρινίσεις από τον πρωθυπουργό κ. Τσίπρα ο οποίος τις έδωσε και μέσω της συνέντευξης στην Die Welt. Σε αυτήν τόνισε ότι δεν πρόκειται να γίνει ούτε ένα βήμα πίσω σε ό,τι αφορά τις προγραμματισμένες αλλαγές στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό. Ακόμη και μετά τη δημόσια δήλωση Τσίπρα υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη τα οποία καλλιεργούν ακόμη την ελπίδα αναβολής ή και ματαίωσης ενός δύσκολου και για πολλούς συνταξιούχους σκληρού μέτρου.

Το ψέμα είναι πλέον η βασική πολιτική πρώτη ύλη για τον ΣΥΡΙΖΑ και τους ΑΝΕΛ. Όπως αποκάλυψε ο βουλευτής Δ. Καμμένος, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Π. Καμμένος έφτασε στο σημείο να υποσχεθεί ματαίωση της μείωσης των συντάξεων σε περίπτωση που οι βουλευτές των ΑΝΕΛ στήριζαν την κυβέρνηση, για να προχωρήσει με αυτό τον τρόπο η συμφωνία Τσίπρα-Ζάεφ.

Ψέματα στο ασφαλιστικό-συνταξιοδοτικό και για τα κοινωνικά θέματα, ψέματα για τα εθνικά θέματα, η πολιτική απάτη συνεχίζεται και όποιος αντέξει.