GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Υπό παρακολούθηση η καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης εφτά ακτών του νομού Ροδόπης

Στα ύδατα κολύμβησης εφτά ακτών του νομού Ροδόπης επικεντρώνεται ο έλεγχος καταλληλότητας αυτών, που διενεργεί η Διεύθυνση Υδάτων Ανατ...


Στα ύδατα κολύμβησης εφτά ακτών του νομού Ροδόπης επικεντρώνεται ο έλεγχος καταλληλότητας αυτών, που διενεργεί η Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης.

Πρόκειται για μία διαδικασία που επαναλαμβάνεται κάθε έτος και στο νομό μας αφορά τις παρακάτω ακτές: Πλατανίτης–ΚαγκέλεςΜαρωνείαςΣαπών, ΠροσκυνητέςΜαρωνείαςΣαπών, ΊμεροςΜαρωνείαςΣαπών, Αρωγή2Κομοτηνής, Αρωγή1Κομοτηνής, Φανάρι2Κομοτηνής, Φανάρι1Κομοτηνής.
Η παρακολούθηση της ποιότητας των υδάτων των ακτών κολύμβησης πραγματοποιείται σύμφωνα με τις διατάξεις της κοινοτικής Οδηγίας 2006/7/ΕΚ για τα ύδατα κολύμβησης, η οποία έχει ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο με την ΚΥΑ Η.Π. 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ356Β/26-2-2009).

Στόχος του Προγράμματος είναι η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας των λουομένων. Η Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης υλοποιεί το Πρόγραμμα Παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ 2014-2020. Οι ακτές κολύμβησης που παρακολουθούνται είναι εκείνες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό λουομένων καθώς και ακτές που παρουσιάζουν ιδιαίτερο ενδιαφέρον (αναπτυξιακό, αισθητικό, τουριστικό κ.λπ.).


Στις ακτές διενεργούνται δειγματοληψίες και αναλύσεις για την παρακολούθηση της μικροβιολογικής ποιότητας και οπτικές παρατηρήσεις για την εκτίμηση της φυσικοχημικής ποιότητας των υδάτων κολύμβησης.

Για το έτος 2017 έγινε έλεγχος σε 56 ακτές κολύμβησης στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ ο αριθμός αυτός παραμένει αμετάβλητος και για το έτος 2018. Ο τελευταίος, δημοσιευμένος στην ιστοσελίδα της Διεύθυνσης, έλεγχος στις ακτές του νομού Ροδόπης ανάγεται τον Οκτώβριο του 2017 και από αυτόν προκύπτει η καταλληλότητα των υδάτων κολύμβησης στις ακτές του νομού. Ο έλεγχος είναι αρνητικός για κατάλοιπα πίσσας, γυαλιά, πλαστικά, καουτσούκ, απορρίμματα και άλλα, ενώ μηδενική ή ελάχιστη είναι η συγκέντρωση εντερόκοκκων και κολοβακτηριδίων.

Τα αποτελέσματα των αναλύσεων για κάθε μήνα βρίσκονται αναρτημένα και διαθέσιμα στον καθένα στη Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, ενώ όπως πληροφορηθήκαμε αρμοδίως αναμένεται ανάρτηση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενεργήθηκαν το έτος 2018, περί τα τέλη Ιουνίου.

Αναθεώρηση του δικτύου παρακολούθησης των υδάτων κολύμβησης ακτών Ανατολικής Μακεδονίας

Η τελευταία εξέλιξη που αφορά την παρακολούθηση των υδάτων κολύμβησης, θέλει την αναθεώρηση αυτού του δικτύου. Συγκεκριμένα η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Υδάτων (Ε.Γ.Υ.) πρόκειται να προβεί στην εκ νέου αναθεώρηση του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης ακολουθώντας τη διαδικασία που ορίζεται στην με Α.Π. οικ. 190856/01-08-2013 (ΑΔΑ ΒΛΩΒ0-ΘΣΚ) Εγκύκλιο της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων ‘’Διαδικασία Αναθεώρησης του Δικτύου Ποιότητας Παρακολούθησης των Υδάτων Κολύμβησης’’, σύμφωνα με την ΚΥΑ 8600/416/Ε103/2009 (ΦΕΚ 356Β/26 «Ποιότητα και μέτρα διαχείρισης των υδάτων κολύμβησης, σε συμμόρφωση με τις διατάξεις της Οδηγίας 2006/7/ΕΚ σχετικά με τη διαχείριση της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης και την κατάργηση της Οδηγίας 76/160/ΕΟΚ’ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της15ης Φεβρουαρίου 2006».

Οι ενδιαφερόμενοι φορείς θα πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία αναθεώρησης του δικτύου παρακολούθησης της ποιότητας των υδάτων κολύμβησης, με την προσθήκη ή αφαίρεση ακτών, όπως ακριβώς ορίζεται στην ανωτέρω Εγκύκλιο. Κατά την αξιολόγηση των υποβληθέντων αιτημάτων λαμβάνονται υπόψη οι ήδη διαμορφωμένες ταυτότητες υδάτων κολύμβησης (www.bathingwaterprofiles.gr) και οι ενταγμένες στο δίκτυο παρακολούθησης ακτές.

Tυποποιημένα έντυπα αιτήματος ένταξης/ απένταξης ακτών κολύμβησης είναι διαθέσιμα στον ιστότοπο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας – Θράκης (www.damt.gov.gr > Ύδατα Ακτών Κολύμβησης Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης). Οι ενδιαφερόμενοι φορείς μπορούν να διαβιβάζουν τα συμπληρωμένα αιτήματα στην Διεύθυνση Υδάτων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης (Τενέδου 58 – ΤΚ 654 04 Καβάλα) της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας το αργότερο μέχρι 14 Σεπτεμβρίου 2018.

Δήμητρα Συμεωνίδου