GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Το ΥΠΕΞ δεν ασχολήθηκε με τη σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννη!»

Απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ με την οποία πιστοποιεί ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννη.


Απάντηση έδωσε το ΥΠΕΞ με την οποία πιστοποιεί ότι δεν ασχολήθηκε καθόλου με τη σιδηροδρομική γραμμή Μπακού – Βιέννη.

Τα οφέλη που θα προέκυπταν για τον Έβρο θα ήταν σημαντικά αν συμπεριλαμβανόταν η Ελλάδα ως ενδιάμεσος σταθμός, όπως υποστήριξε, στην σχετική του Ερώτηση ο Βουλευτής Έβρου κι Επίτιμος Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ, Αναστάσιος Δημοσχάκης .

Την Ερώτηση αυτή συνυπέγραψαν ο Βουλευτής Σερρών και Τομεάρχης Υποδομών και Μεταφορών της Ν Δ Κώστας Καραμανλής, ο Βουλευτής Καβάλας, Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Βουλευτής Δράμας, Δημήτρης Κυριαζίδης.


Το ΥΠΕΞ στη λιτή απάντησή του υπογραμμίζει ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του το περιεχόμενο της Ερώτησης.

Προφανώς, τον Υπουργό Εξωτερικών δεν τον ενημέρωσαν ποια είναι η αποστολή του Υπουργείου του.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το άρθρο 1, όπως περιγράφεται στον Κώδικα του Οργανισμού του Υπουργείου Εξωτερικών αποστολή του είναι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής για θέματα που αφορούν διεθνείς σχέσεις και διεθνείς συνεργασίες.

Στις διεθνείς συνεργασίες αναμφισβήτητα εντάσσονται και οι μεταφορές, που μπορούν να επιφέρουν σημαντικά οικονομικά οφέλη στη χώρα μας και κυρίως σε ένα ακριτικό Νομό μέσα από μια σιδηροδρομική γραμμή που θα ενώνει την Ασία με την Ευρώπη.

Ο Έβρος θα μπορούσε να καταστεί σημαντικός ενδιάμεσος διαμετακομιστικός σταθμός.

Στην παράγραφο 2 του ιδίου άρθρου αναφέρεται ρητά ότι η άσκηση της εξωτερικής πολιτικής περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και σχεδιασμό, κάτι που απουσιάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Όφειλε το Υπουργείο να καθοδηγήσει τις Πρεσβείες μας στις χώρες που περνάει η σιδηροδρομική γραμμή (Αζερμπαϊτζάν, Γεωργία, Τουρκία, Βουλγαρία, Ρουμανία, Ουγγαρία, Αυστρία) για να προβούν στις κατάλληλες ενέργειες.

Στόχος έπρεπε να είναι η αξιοποίηση του συγκεκριμένου δρομολογίου για τη χώρα μας και τον Έβρο.

Δεν γίνεται ένα γραφείο Βουλευτού να έχει πληροφόρηση μέσω του διαδικτύου και να μην γνωρίζει το ΥΠΕΞ άμεσα, μέσω των υφισταμένων του Πρεσβευτικών και Προξενικών Αρχών του, γι’ αυτή τη σημαντική σιδηροδρομική γραμμή μεταφοράς προσώπων και πραγμάτων .

Επίσης, θα μπορούσαν να γίνουν ενέργειες και προς την πλευρά του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας του Εύξεινου Πόντου.

Στον οποίο είμαστε μέλη μαζί με το Αζερμπαϊτζάν, τη Γεωργία, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία.

Μπορούσε να γίνει παρέμβαση και προς την Ε.Ε., καθώς και στις επισπεύδουσες Χώρες.

Άλλωστε ο ρόλος των συγκεκριμένων Οργανισμών μεταξύ άλλων, είναι και η ανάπτυξη των επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των κρατών – μελών.

Άρα τα όσα υποστηρίζει το Υπουργείο ότι εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του δεν ισχύουν.

Θα έπρεπε να συνεργαστεί αρμονικά και με το επιχειρησιακό Υπουργείο Υποδομών-Μεταφορών για να μη χαθεί αυτή η χρυσή ευκαιρία ως ένα νέο Οrient Express!