GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ν. Ροδόπης: «Απόσυρση» για τους… αλιείς και τα σκάφη τους

Απόσυρση» για τους… αλιείς και τα σκάφη τους, σηματοδοτεί η παρουσία μηχανήματος jcb στα λιμάνια Μαρώνειας και Φαναρίου. Με το μηχάνημ...


Απόσυρση» για τους… αλιείς και τα σκάφη τους, σηματοδοτεί η παρουσία μηχανήματος jcb στα λιμάνια Μαρώνειας και Φαναρίου. Με το μηχάνημα αυτό γίνεται η καταστροφή του σκάφους για τον αλιέα που έχει υπαχθεί για οικονομική ενίσχυση στα πλαίσια του Μέτρου 6.1.10 «Οριστική παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων» που αφορά στη δράση «Διάλυση αλιευτικού σκάφους» του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας & Θάλασσας 2014-2020.

Στο λιμάνι της Μαρώνειας καταγράφουμε την απόσυρση ενός εκ των δύο επαγγελματικών σκαφών, των οποίων οι ιδιοκτήτες υπήχθησαν στο πρόγραμμα. Το σκάφος, άδειο από τα αλιευτικά εργαλεία, μεταφέρεται στο καρνάγιο και το jcb, παρουσία αρμόδιου κλιμακίου, προχωράει στην καταστροφή του. Το σκάφος γίνεται κομμάτια για να καταλήξει στην συνέχεια σκουπίδια. Μαζί του «καταστρέφεται» και η άδεια και φυσικά το δικαίωμα άσκησης του επαγγέλματος για τον κάτοχο.

Η ίδια διαδικασία έγινε ήδη για τρία επαγγελματικά σκάφη στο Φανάρι. Το ενδιαφέρον επαγγελματιών αλιέων είναι μεγάλο, μας λέει στην συνομιλία μας ο πρόεδρος του αλιευτικού συλλόγου παράκτιων αλιέων Δήμου Κομοτηνής Κώστας Διαμαντάκης. «Υπάρχει πολύς κόσμος που θέλει να σπάσει και να αποσύρει τα σκάφη του» μας λέει και απαντώντας στο γιατί υπάρχει ενδιαφέρον αναφέρει «ο λόγος είναι λίγο πολύ οι οικονομικές δυσκολίες που υπάρχουν αυτήν την εποχή, αλλά και το ότι τα ψάρια λιγοστεύουν. Βλέπουν το μέλλον δυσοίωνο σε γενικές γραμμές.


Αρκετοί είναι συνταξιούχοι και δεν βλέπουν άλλη ευκαιρία να πάρουνε κάτι από τα σκάφη τους, είναι πάρα πολύ δύσκολο να πουληθούν τα σκάφη σε αυτήν την τιμή που αποσύρονται. Αυτοί που έχουν σκοπό να φύγουν από την θάλασσα επιλέγουν αυτόν τον τρόπο». Προ πενταετίας είχε προκηρυχτεί ξανά το πρόγραμμα απόσυρσης και από τότε μέχρι σήμερα ο κος Διαμαντάκης παρατηρεί αύξηση στις αιτήσεις υπαγωγής εκ μέρους αλιέων του νομού Ροδόπης.

Η μείωση του αλιευτικού στόλου θα ευνοήσει όσους θα συνεχίσουν να εργάζονται στη θάλασσα, ρωτάμε τον κο Διαμαντάκη. «Το ότι μειώνεται ο αλιευτικός στόλος τοπικά στο Φανάρι, στη Μαρώνεια, κανονικά θα έπρεπε να ευνοήσει τα αλιευτικά αποθέματα και εμάς τους επαγγελματίες που συνεχίζουμε στη θάλασσα, αλλά πιστεύω ότι πάρα πολύ δύσκολα θα συμβεί αυτό. Και αυτό γιατί συνήθως αυτοί που αποσύρουν τα σκάφη με τον α’ ή με τον β’ τρόπο ξαναμπαίνουν πάλι μέσα στη θάλασσα, παίρνουν κάποιο άλλο σκάφος μικρότερο, τα πλαστικά είναι της μόδας, αποσύρουν τα ξύλινα και παίρνουν τα πλαστικά».

Κατά τον ίδιο «το «έγκλημα» σε όλη την ιστορία είναι ότι αποσύρονται πάρα πολύ ωραία σκάφη, σκάφη παραδοσιακά, σκάφη πολύ δύσκολο έως αδύνατο σχεδόν να ξαναγίνουν. Αυτά που αποσύρονται στην περιοχή μας είναι κατά 95% ξύλινα τα οποία δεν ξαναγίνονται».

Όσο για το αν το μέτρο είναι αποδοτικό για τους επαγγελματίες του κλάδου ο κος Διαμαντάκης λέει «είναι δίκοπο μαχαίρι, από τη μια αυτοί που θέλουν να φύγουν από τη θάλασσα λόγω ηλικίας, λόγω συνταξιοδότησης, βρίσκουν μια διέξοδο. Από την άλλη δελεάζονται άνθρωποι οι οποίοι ενώ έχουν αξιόλογα σκάφη τα αποσύρουν και προτιμούν να πάρουν κάποιο πλαστικό, φθηνότερο, να δουλεύουν χωρίς να έχουν ανθρώπους στη δούλεψή τους, πηγαίνουν μόνοι τους και βγάζουν ένα μεροκάματο».

Αποζημίωση από 6.000 ευρώ και πάνω προσφέρει σε αλιείς που παύουν την αλιευτική τους δραστηριότητα ή σε όσους έχουν κληρονομήσει σκάφη και τα αποσύρουν, το Μέτρο 6.1.10 του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας και Θάλασσας 2014-2020.

Ο κος Διαμαντάκης συνεχίζεται την αλιευτική του δραστηριότητά, όπως και πολλοί επαγγελματίες αλιείς, στο λιμάνι Φαναρίου και αυτή την περίοδο ασχολείται κυρίως με το χταπόδι. Στο γενικό σχόλιο για την φετινή χρονιά μας λέει «δεν μπορώ να πω ότι είναι και η καλύτερη χρονιά, αλλά θα επιβιώσουμε».

Δήμητρα Συμεωνίδου