GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων & Εμποροϋπαλλήλων Ν. Ξάνθης: Το Δώρο του Πάσχα είναι Εργατική Κατάκτηση! Δεν το διαπραγματευόμαστε – δεν το χαρίζουμε!

Συναδέλφισσα, συνάδελφε, Τα λεγόμενα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος από τον προηγούμενο ...


Συναδέλφισσα, συνάδελφε,

Τα λεγόμενα «δώρα» Χριστουγέννων και Πάσχα είναι κατακτήσεις του εργατικού κινήματος από τον προηγούμενο αιώνα με σκληρές ταξικές αναμετρήσεις και απεργίες τη δεκαετία του 1920 και των ιδιωτικών αλλά και των δημοσίων υπαλλήλων. Τελικά το 1980 νομοθετήθηκε ως υποχρεωτικό με τη μορφή επιδόματος.

Μέσα στα χρόνια της κρίσης από το 2009-10 μεθοδεύτηκε η κατάργηση των επιδομάτων αυτών για το δημόσιο τομέα με συνεχείς μειώσεις, μέχρι το 2015 που καταργήθηκαν. Για τους κλάδους του ιδιωτικού τομέα ισχύουν μέχρι σήμερα, με νομοθεσία μάλιστα που συμπεριλαμβάνει την ποινή του αυτόφωρου για τους εργοδότες που δεν το καταβάλουν μέχρι την προθεσμία που δίνεται!

Η νομοθεσία, βέβαια, δεν εμποδίζει αρκετούς εργοδότες, ώστε να μην καταβάλουν τα δώρα στους εργαζόμενους ή να τα καταβάλουν , για να είναι «καλυμμένοι» και να τα παίρνουν πίσω από μισθοδοσία επόμενου μήνα (!!!), τέτοιου είδους καταγγελίες έχουν φτάσει στο σωματείο μας ουκ ολίγες φορές!

Αυτό συμβαίνει κυρίως στον κλάδο του επισιτισμού, εκεί δηλαδή όπου η σύμβαση εργασίας είναι είδος προς εξαφάνιση! Όταν δεν υπάρχει σύμβαση που να καθορίζει τους όρους εργασίας, η ασυδοσία της εργοδοσίας μεγαλώνει. Επίσης, όταν η σύμβαση δεν αντικατοπτρίζει τις πραγματικές σχέσεις εργασίας, κάτι το οποίο συμβαίνει πολύ συχνά στον κλάδο, ακόμα και εκεί που δίνονται δώρα και λοιπά επιδόματα, είναι πετσοκομμένα.

Τα δικαιώματά μας, τις κατακτήσεις μας δεν τις χαρίζουμε σε κανέναν!

Κάθε μάχη που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι μέσα από το ταξικό Σωματείο τους και μακριά από τα Σωματεία – σφραγίδες – τσιράκια των μεγάλων αφεντικών μετράει! Το μοναδικό που πραγματικά φοβίζει τους εργοδότες και βάζει εμπόδια στην ασυδοσία τους είναι η οργανωμένη πάλη των εργαζομένων μπροστά σε κάθε μικρό ή μεγάλο ζήτημα, ενάντια στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς της εκάστοτε κυβέρνησης που υπηρετεί με ευλάβεια τα συμφέροντα της μεγαλοεργοδοσίας πάντα εις βάρος μας. Είναι η πάλη των εργαζομένων για αυξήσεις σε μισθούς, για συλλογική σύμβαση που δεν θα «αφήνει» κανέναν με αμοιβή κάτω των 751ευρώ, για κατάργηση του άθλιου ηλικιακού διαχωρισμού «πάνω και κάτω των 25». Είναι η συνολική πάλη για δουλειά με δικαιώματα και ζωή με αξιοπρέπεια.

Το Σωματείο μας θα βρεθεί σε κάθε εργασιακό χώρο, δίπλα σε κάθε εργαζόμενο που θα διεκδικήσει το αυτονόητο, την απολαβή του δώρου. Δεν είναι στην προσωπική ευχέρεια κανενός εργοδότη η καταβολή του! Είναι κατοχυρωμένο δικαίωμα όλων των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα! Καλούμε τους εργαζομένους να μην σκύψουν το κεφάλι, να μη χαμηλώνουν τις απαιτήσεις τους, να συσπειρωθούν στο Σωματείο τους και να παλέψουν μαζί με τους συναδέλφους τους για να μη μείνει αναπάντητη καμία ασυδοσία αφεντικού.

Προχωράμε τις επόμενες μέρες σε εξορμήσεις σε χώρους δουλειάς και απαιτούμε :

à Καταβολή του δώρου του Πάσχα μέχρι Μ. Τετάρτη 04/04, όπως προβλέπει και ο νόμος

à Κανένας εργαζόμενος χωρίς συλλογική Σύμβαση, κανένας κάτω από 751ευρώ

à Κατάργηση όλων των αντιλαϊκών μέτρων από το 2010 και μετά που μας έχουν μετατρέψει σε σύγχρονους σκλάβους!