GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Να μπει ένα τέλος στις μειώσεις στις συντάξεις

“Με επιστολή μας από το Σεπτέμβριο του 2016 προς τον τότε Υπουργό Εργασίας – εκτός από την επανάληψη της συνολικής διαφωνίας μας με τις αν...

“Με επιστολή μας από το Σεπτέμβριο του 2016 προς τον τότε Υπουργό Εργασίας – εκτός από την επανάληψη της συνολικής διαφωνίας μας με τις αντιασφαλιστικές ρυθμίσεις που έφερε ο μνημονιακός νόμος 4387/2016 (Κατρούγκαλου) καθώς και όλοι οι προηγούμενοι μνημονιακοί νόμοι – επιπλέον αναφερθήκαμε στο γεγονός ότι υπήρξε αυθαίρετη και παράνομη εφαρμογή αυτού του νόμου, με αποτέλεσμα να γίνονται ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στις καταβαλλόμενες κύριες και επικουρικές συντάξεις.

Για το ίδιο θέμα έχει κατατεθεί ερώτηση στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο από τον ευρωβουλευτή της ΛΑ.Ε Νίκο Χουντή, αναφορά στη βουλή από τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη και αναφορά στον πρωθυπουργό και την Υπουργό Εργασίας του συνταξιούχου ΙΚΑ ΤΕΑΜ και μέλους της διοικούσας επιτροπής του Κέντρου Ενημέρωσης Εργαζομένων και Ανέργων της ΓΣΕΕ Κώστα Νικολάου.

Επίσης για τα ίδια θέματα υπάρχει και σχετική γνωμοδότηση του Συνήγορου του Πολίτη, την οποία δεν έχετε πάρει καθόλου υπ’ όψη.

Μέχρι τώρα δεν πήραμε καμιά απάντηση, σήμερα, όμως, οι ισχυρισμοί μας αυτοί επιβεβαιώνονται και από κρατικούς λειτουργούς, αλλά και από δημόσια έγγραφα.

Επανερχόμενοι στο θέμα θεωρούμε ότι θα πρέπει επιτέλους να σταματήσουν να γίνονται αυθαίρετες και παράνομες κρατήσεις στις συντάξεις και να επιστραφούν στους δικαιούχους όλα τα παράνομα παρακρατηθέντα ποσά.

Η πρώτη περίπτωση αφορά την εισφορά αλληλεγγύης του νόμου 3986/2011 σε επικουρικές συντάξεις, άνω των 300 ευρώ το μήνα. Αυτή η εισφορά εντελώς παράνομα υπολογίζεται στο προηγούμενο ανύπαρκτο ποσό της βασικής επικουρικής σύνταξης και όχι στο μειωμένο ποσό που προέκυψε μετά τον επανυπολογισμό της, με αποτέλεσμα η εισφορά να είναι πολύ μεγαλύτερη απ’ αυτήν που προβλέπει ακόμα και ο δικός σας νόμος.
Η δεύτερη περίπτωση αφορά τον τρόπο με τον οποίο εφαρμόστηκε ο επανυπολογισμός όλων των επικουρικών συντάξεων και ιδιαίτερα στο πρώην ΕΤΕΑΜ. Συγκεκριμένα, στο πρώην ΕΤΕΑΜ ο επανυπολογισμός δεν έγινε με βάση το τι αναφέρει ο δικός σας νόμος (δηλαδή ποσοστό αναπλήρωσης επί έτη ασφάλισης επί του συντάξιμου μισθού) αλλά εφαρμόσατε αυθαίρετα ένα γενικό κόφτη και μειώσατε τις συγκεκριμένες επικουρικές συντάξεις 50%.
Σχετικό με το προηγούμενο είναι ότι οι επανυπολογισμοί επικουρικών συντάξεων, προχώρησαν και σε συνταξιούχους που δεν είχαν άθροισμα κύριας και επικουρικής άνω των 1.300 ευρώ. Το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 αναφέρει ότι θα γίνει επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων εκείνων που αθροιστικά μαζί με τις κύριες ξεπερνούν τα 1.300 ευρώ. Αυτό, όμως, που εφαρμόστηκε ήταν να γίνει επανυπολογισμός και σε όσους έπαιρναν μικρότερη σύνταξη και οι οποίες (παρανόμως) από την 1.1.2019 περικόπτονται κατά 18%
Οι κρατήσεις, που επέβαλλε ο νόμος 4093/2012 σε όσους συνταξιούχους έχουν άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης πάνω από 1.000 ευρώ μηνιαία, θα έπρεπε για χιλιάδες συνταξιούχους να καταργηθούν ‘η να μειωθούν. Μετά τον επανυπολογισμό και την μείωση της επικουρικής σύνταξης το άθροισμα των δύο συντάξεων είναι μικρότερο των 1000 ευρώ και πολλοί συνταξιούχοι δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό (με βάση το οποίο γίνονταν οι κρατήσεις) και επομένως αυτές θα έπρεπε να σταματήσουν να γίνονται, ενώ σε άλλους με ποσά άνω των 1.000 ευρώ, θα έπρεπε να μειωθεί το ποσοστό της κράτησης.
Κατά τον επανυπολογισμό των συντάξεων με βάση το άρθρο 96 του νόμου 4387/2016 δεν συμπεριλήφθηκαν οι εισφορές του 13ου και 14ου μισθού παρά την ρητή πρόβλεψη αυτού του νόμου, με αποτέλεσμα το ανταποδοτικό μέρος αυτών των συντάξεων να μειώνεται κατά 16,7%.
Τέλος από τις παράνομα παρακρατηθείσες εισφορές υπέρ του ΕΟΠΥΥ, που επιστρέψατε με τυμπανοκρουσίες – ενώ ήταν νόμιμη υποχρέωσή σας – στους συνταξιούχους επιστρέψατε μόνο ένα μέρος των παράνομα παρακρατηθέντων και όχι όλα.

Κυρία Υπουργέ,
αντί να ετοιμάζετε τις νέες μειώσεις των συντάξεων, που η κυβέρνησή σας νομοθέτησε να ισχύσουν από 1-1-2019, θα πρέπει όχι μόνο να μην προβείτε σε αυτές, γιατί οδηγούν σε απόλυτη οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση τους συνταξιούχους, αλλά και να τους επιστρέψετε όλα τα οφειλόμενα σε αυτούς παρανόμως παρακρατηθέντα χρηματικά ποσά, καθώς και όσα παρανόμως τους παρακράτησαν οι μνημονιακές κυβερνήσεις από το 2010 μέχρι σήμερα.

Διαφορετικά, εφόσον το Υπουργείο και η κυβέρνησή σας – όχι μόνο μειώνουν συντάξεις – αλλά και παραβιάζουν συστηματικά νόμους σε βάρος των συνταξιούχων, οι πολιτικές ευθύνες σας – και όχι μόνο – θα αναζητηθούν και θα καταλογιστούν με προσφυγές στα αρμόδια από το Σύνταγμα όργανα της πολιτείας”.