GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Ανάκληση υποχρέωσης εγκατάστασης POS σε σχολικά κυλικεία ζητούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ

Ερώτηση για την ανάκληση της υποχρεωτικής εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS) στα κυλικεία των σχολείων συνυπέγραψε στη Βουλή τ...

Ερώτηση για την ανάκληση της υποχρεωτικής εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών (POS) στα κυλικεία των σχολείων συνυπέγραψε στη Βουλή των Ελλήνων ο Βουλευτής Έβρου κ. Ρίζος Δημήτρης μαζί με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ.
Η συγκεκριμένη ερώτηση κατατέθηκε από τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ διότι:
α) τα ποσά που δαπανώνται κατά την αγορά ειδών στα κυλικεία είναι στην πλειοψηφία των περιπτώσεων μικρής ή και πολύ μικρής αξίας,
β) τα παιδιά και οι έφηβοι που συναλλάσσονται με τα κυλικεία σπάνια διαθέτουν πιστωτικές κάρτες ή είναι εξοικειωμένα με την χρήση αυτών,
γ) η περιορισμένη εν τοις πράγμασι διάρκεια των σχολικών διαλειμμάτων δεν συμβαδίζει με τον επιπλέον χρόνο που θα πρέπει να καταναλώνουν οι μαθητές στα κυλικεία και μέχρις ότου ολοκληρωθεί η συναλλαγή μέσω της κάρτας,
δ) πολλές φορές τα κυλικεία αντιμετωπίζουν και τεχνικής φύσεως ζητήματα όπως η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής.
Για όλους τους παραπάνω λόγους ερωτάται ο Υπουργός Οικονομικών αν διατίθεται να εξαιρέσει τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση εγκατάστασης τερματικών αποδοχής κάρτας (POS)

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών
ΘΕΜΑ: Ανάκληση υποχρέωσης εγκατάστασης τερματικών αποδοχής καρτών πληρωμής (POS) σε σχολικά κυλικεία.

Στο άρθρο 65 του ν. 4446/2016 «Πτωχευτικός Κώδικας, Διοικητική Δικαιοσύνη, Τέλη- Παράβολα, Οικειοθελής αποκάλυψη φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών, Ηλεκτρονικές συναλλαγές, Τροποποιήσεις του ν. 4270/2014 και λοιπές διατάξεις», καθορίζεται η υποχρέωση αποδοχής μέσων πληρωμής με κάρτα (POS) .

Οι υπόχρεοι συμμόρφωσης, οι προθεσμίες, οι διαδικασίες δήλωσης και οι κυρώσεις σε περίπτωση παραβίασης των υποχρεώσεων ρυθμίζονται και εξειδικεύονται με απόφαση των Υπουργών Οικονομίας, Ανάπτυξης και Οικονομικών

Σε συμμόρφωση των ως άνω εκδόθηκε και η πρόσφατη Κ.Υ.Α. 133473/2017 (ΦΕΚ Β’ 4309/11.12.2017), με την οποία προστέθηκαν οι κωδικοί αριθμοί δραστηριότητας (ΚΑΔ), 33.20 έως 96.04, στους οποίους ορίζονται οι υπόχρεοι που οφείλουν να συμμορφωθούν εντός τριών μηνών από τη δημοσίευση της ως άνω Κ.Υ.Α.

Στον Κ.Α.Δ. 56.29.20.04 ορίζονται ως υπόχρεοι συμμόρφωσης «υπηρεσίες που παρέχονται από σχολικές καντίνες (κυλικεία)».

Η υποχρεωτικότητα εγκατάστασης τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμών και μέσων πληρωμών στα σχολικά κυλικεία, προσκρούει σε ορισμένες εγγενείς αδυναμίες που σχετίζονται με τη φύση της συγκεκριμένης επαγγελματικής δραστηριότητας.

Ειδικότερα, τα παιδιά και οι έφηβοι, που είναι το κοινό με το οποίο συναλλάσσονται τα κυλικεία, είτε δεν διαθέτουν κάρτα για λόγους νομικής ή πραγματικής αδυναμίας, είτε δεν είναι εξοικειωμένα στο να πραγματοποιούν στην καθημερινότητά τους αγορές με κάρτες.

Επιπλέον, ο χρόνος που εκ των πραγμάτων απαιτείται να διατεθεί για συναλλαγές με κάρτα επιμηκύνει τη διάρκεια αναμονής των παιδιών στα σχολικά κυλικεία, απομειώνοντας τον διαθέσιμο ελεύθερο χρόνο στο ήδη περιορισμένο διάλειμμα και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συναλλαγές.

Τα ποσά που δαπανώνται για την αγορά ειδών στα κυλικεία δεν υπερβαίνουν τις περισσότερες φορές τα 2 ευρώ, ενώ συχνά τα μεμονωμένα είδη πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες του ως άνω τιμήματος (ενδεικτικά το κόστος ενός κουλουριού είναι 0,50ευρώ), συνεπώς είναι πρακτικά μη εφαρμόσιμο ένα τέτοιο μέτρο καθώς πρόκειται για συναλλαγές χαμηλού κόστους.

Περαιτέρω υπάρχουν και τεχνικής φύσεως δυσκολίες, όπως η μη ύπαρξη τηλεφωνικής γραμμής ή σύνδεσης στο διαδίκτυο η απόκτηση των οποίων θα επιβαρύνει οικονομικά ακόμη περισσότερο τους ιδιοκτήτες κυλικείων.

Επειδή και σύμφωνα με τα παραπάνω η εφαρμογή τερματικού αποδοχής καρτών πληρωμής σε σχολικά κυλικεία, είναι πρακτικά σχεδόν ανέφικτη και πρόκειται να εμποδίσει συναλλαγές χαμηλού κόστους, χωρίς να συνεισφέρει στην ασφάλεια των συναλλαγών ή να εμποδίζει φαινόμενα φοροδιαφυγής.

Ερωτάται ο κύριος Υπουργός:
Τι προτίθεται να κάνει και ποια μέτρα μπορούν να ληφθούν, ώστε να εξαιρεθούν τα σχολικά κυλικεία από την υποχρέωση αυτή;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Παρασκευόπουλος Νικόλαος
Αναγνωστοπούλου Αθανασία (Σια)
Αντωνίου Χρήστος
Αυλωνίτου Ελένη
Βαρδάκης Σωκράτης
Γεννιά Γεωργία
Δρίτσας Θεόδωρος
Θελερίτη Μαρία
Ιγγλέζη Αικατερίνη
Κοζομπόλη – Αμανατίδη Παναγιώτα
Μιχελής Αθανάσιος
Μιχελογιαννάκης Ιωάννης
Μουμουλίδης Θεμιστοκλής
Μπαλλής Συμεών
Μπαλτάς Αριστείδης
Μπγιάλας Χρήστος
Πάντζας Γεώργιος
Παπαφιλίππου Γεώργιος
Παυλίδης Κωνσταντίνος
Ρίζος Δημήτριος
Σαρακιώτης Ιωάννης
Σιμορέλλης Χρήστος
Σκούφα Ελισσάβετ (Μπέττυ)
Συρίγος Αντώνιος
Φίλης Νικόλαος