GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Σύλλογος εκπαιδευτικών μουσουλμανικής θρησκείας Θράκης:

Σύλλογος εκπαιδευτικών μουσουλμανικής θρησκείας Θράκης: Ναι στην εφαρμογή νέων δεδομένων για τη Σαρία, αλλά με ουσιαστική στήριξη της...


Σύλλογος εκπαιδευτικών μουσουλμανικής θρησκείας Θράκης:
Ναι στην εφαρμογή νέων δεδομένων για τη Σαρία, αλλά με ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας προς τις μουφτείες και τους μουφτήδες


Τις θέσεις που εξέφρασαν στην συνάντηση τους με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κύριο Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, κύριο Καλαντζής, δημοσιοποιούν με μια ανακοίνωση τους , τα μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης.

Σύμφωνα με τα όσα υποστηρίζουν, η χώρα μας είναι η μοναδική στον κόσμο που αντιμετωπίζει τόσο θετικά τους Μουσουλμάνους και τη Θρησκεία τους και δεν θα πρέπει ούτε στιγμή να υπάρξει κάποια προσπάθεια κατάργησης του Ιστορικού Δικαιώματος τους να επιλέγουν τη Σαρία για θέματα που άπτονταν μέχρι σήμερα της αρμοδιότητας της. Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Μουσουλμανικής Θρησκείας Θράκης κάνει σαφές πως, δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν αλλαγές, οι οποίες θα στερούν από τους Μουσουλμάνους το δικαίωμα επιλογής , αλλά τονίζει ιδιαίτερα πως, για να πετύχει το νέο αυτό εγχείρημα , θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή και ουσιαστική στήριξη προς τις Μουφτείες, έτσι ώστε αυτές να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία θεσμικά χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων τους και αυτό γιατί όπως είναι γνωστό, οι Μουφτείες σήμερα είναι εγκαταλελειμμένες, με τεράστιες ελλείψεις και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και όπως αρμόζει στους Μουσουλμάνους Έλληνες Πολίτες της Θράκης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως ακολούθως:

Την Πέμπτη 23/11/2017 πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ.Κ.Γαβρόγλου και τον Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων κ.Γ.Καλαντζή με αντικείμενο την ενημέρωσή μας σχετικά με την σχεδιαζόμενη ρύθμιση της Κυβέρνησης που αφορά τον Ιερό Μουσουλμανικό Νόμο (Σαρία) και τον τρόπο που αυτός εφαρμόζεται στην Θράκη.

Αφού ακούσαμε προσεκτικά τους αξιότιμους συνομιλητές μας, καταθέσαμε τις απόψεις μας οι οποίες είναι οι εξής:

Α) η κατάργηση της Σαρία, όπως υποστηρίζουν και επιδιώκουν μεθοδικά ορισμένοι, αποτελεί μια βαθύτατη προσβολή για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης και στρέφεται εναντίον της θρησκευτικής μας πίστης, της θρησκευτικής μας ταυτότητας και της ιστορίας μας.

Β) από την πρώτη στιγμή που η Δυτική Θράκη απελευθερώθηκε από την βουλγαρική κατοχή και ανέλαβε τη διοίκησή της η Ελλάδα, οι μουσουλμάνοι της Θράκης απολαμβάνουν το προνόμιο για θέματα οικογενειακού και κληρονομικού δικαίου να μπορούν να εφαρμόζουν τη Σαρία. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να σβήσει αυτό το ιστορικό προνόμιο με μια απόφαση που θα δημιουργήσει μεγάλες εντάσεις στην περιοχή μας και θα οδηγήσει στην εμφάνιση προβλημάτων που ποτέ δεν υπήρχαν ως σήμερα.

Γ) είναι απολύτως σωστό να προχωρήσει η Πολιτεία στην αποδοχή της πραγματικότητας που έχει ήδη διαμορφωθεί και να νομοθετήσει την δυνατότητα των μουσουλμάνων της Θράκης να επιλέγουν εάν θέλουν να εφαρμόσουν τη Σαρία ή το αστικό δίκαιο για τις οικογενειακές και τις κληρονομικές τους σχέσεις.

Δ) οποιαδήποτε πρωτοβουλία της Πολιτείας προς την κατεύθυνση της κατοχύρωσης του δικαιώματος της ελεύθερης επιλογής των μουσουλμάνων, θα έχει νόημα μόνο εάν αποφασίσει να στηρίξει ουσιαστικά τις Μουφτείες ώστε οι Μουφτείες να αποκτήσουν όλα τα αναγκαία θεσμικά χαρακτηριστικά που θα εγγυώνται την ορθή εφαρμογή των αρμοδιοτήτων τους. Σήμερα, όπως όλοι ξέρουμε, οι Μουφτείες είναι εγκαταλειμμένες, έχουν σημαντικές ελλείψεις και δεν είναι σε θέση να λειτουργήσουν σωστά και με την αξιοπρέπεια που ταιριάζει στους Μουσουλμάνους Έλληνες πολίτες της Θράκης. Η Κυβέρνηση πριν νομοθετήσει τις αλλαγές που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός στη Κομοτηνή, θα έπρεπε να πράξει το καθήκον της και να υποστηρίξει σοβαρά και αποτελεσματικά τις Μουφτείες παρέχοντάς τους ένα σύγχρονο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας και νομική υποστήριξη ώστε να μπορούν να λειτουργούν ως ιεροδικεία.

Είμαστε περήφανοι ως μουσουλμάνοι γιατί ζούμε σε μια δημοκρατική και ελεύθερη χώρα που ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Μια χώρα που πάντοτε προστάτεψε την θρησκευτική μας πίστη και μας έδωσε την δυνατότητα να κρατήσουμε ζωντανή την ταυτότητα, τις παραδόσεις και τον πολιτισμό μας. Η Ελλάδα σεβάστηκε και σέβεται το Ισλάμ με έναν τρόπο που καμία άλλη χώρα της Ευρώπης δεν το έχει κάνει. Αυτή η μεγάλη επιτυχία δεν πρέπει να χαθεί.

Με εκτίμηση

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Πρόεδρος 

Μπασιά Ραχμή 

Ο Γραμματέας
Καλήν Σαλή Ισχάκ