GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Σε τρεις δόσεις οι ανατροπές στο εργασιακό

Του Δημήτρη Κατσαγάνη Άλλους δεκαεπτά μήνες αναμονής και αβεβαιότητας μέχρι να διαμορφωθεί το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις φέρνει η...

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

Άλλους δεκαεπτά μήνες αναμονής και αβεβαιότητας μέχρι να διαμορφωθεί το νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις φέρνει η συμφωνία κυβέρνησης –θεσμών για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Και αυτό γιατί από τον τρέχον μήνα, όπου θεσπιστεί το βασικό πλαίσιο των ανατροπών στις ομαδικές απολύσεις, στο συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις θα φτάσουμε στο Σεπτέμβριο του 2018 μέχρι να κλείσει ο κύκλος εφαρμογής των συμφωνημένων μεταξύ κυβέρνησης –θεσμών αλλαγών.

Πιο συγκεκριμένα, στις 18 Μάιου θα ψηφιστεί ουσιαστικά μόνο η πρώτη "δόση" άμεσα εφαρμόσιμων μέτρων του νέου εργασιακού (ομαδικές απολύσεις, συνδικαλιστικός νόμος), ενώ στο επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπονται άλλες δύο "δόσεις" εφαρμογής ανατροπών.

Συγκεκριμένα, το Μάρτιο του 2018 θα πρέπει να εφαρμοστούν οι αλλαγές στη μεσολάβηση –διαιτησία οι οποίες θα καθοριστούν ένα μήνα νωρίτερα, δηλαδή το Φεβρουάριο.

Από το Σεπτέμβριο του 2018 θα επανέλθουν οι αρχές της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της ευνοϊκότερης ρύθμισης συμβάσεις, αν και η "επαναφορά" τους θα θεσπιστεί κατά τον τρέχοντα μήνα. Ενδιάμεσα, όμως, υπάρχει ένας κρίσιμος σταθμός το Σεπτέμβριο του 2017, κατά τον οποίο η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει την έννοια της "αντιπροσωπευτικότητας" των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων.

Βάσει του αρχικού Μνημονίου (Αύγουστος 2015), οι αλλαγές στις θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων, τις συλλογικές συμβάσεις και το συνδικαλιστικό νόμο έπρεπε να είχαν θεσπιστεί το Σεπτέμβριο του 2016.

Αντί αυτού, η κυβέρνηση έφτασε στο Μάιο του 2017 (δηλαδή με εννιά μήνες καθυστέρηση) για να ψηφίσει μέτρα επί του εργασιακού, ενώ για να διαμορφωθεί το το τελικό νέο τοπίο στις εργασιακές σχέσεις που φέρνει το επικαιροποιημένο Μνημόνιο θα χρειαστούν άλλοι δεκαεπτά μήνες.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με το επικαιροποιημένο Μνημόνιο της 2ας Μαΐου, το χρονοδιάγραμμα των ανατροπών στο εργασιακό έχει ως εξής:1) Ψηφίζονται άμεσα (σ.σ. στις 18 Μαΐου) και εφαρμόζονται αμέσως μετά οι αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων και στο συνδικαλιστικό νόμο.

Πιο αναλυτικά:

- Καταργείται η διοικητική προέγκριση των ομαδικών απολύσεων.

Σύμφωνα με το νέο σύστημα, μία ομαδική απόλυση θα αποφασίζεται και θα εφαρμόζεται ως εξής:

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας, στο οποίο θα υπάρχει εφεξής ισότιμη εκπροσώπηση κράτους, εργαζομένων και εργοδοτών θα κρίνει μόνο τη νομιμότητα των διαδικασιών που τηρήθηκαν (ενημέρωση εργαζομένων και διαβούλευση μαζί τους) από την επιχείρηση προκειμένου να προβεί σε ομαδικές απολύσεις.

Το Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας θα ενημερώσει τους εργοδότες και τους εργαζομένους για την εκτίμηση του επί της νομιμότητας των διαδικασιών απόλυσης.

Έπειτα η επιχείρηση ενημερώνει τον ΟΑΕΔ για το ποιοι εργαζόμενοι απολύονται και δύναται να υποβάλλει ένα "κοινωνικό σχέδιο" το οποίο μπορεί να προβλέπει ανακατανομή, επανεκπαίδευση, παροχή συμβουλών, κατάρτιση, ενδεχόμενη επαναπρόσληψη, αποζημίωση των απολυθέντων.Η πραγματοποίηση της ομαδικής απόλυσης θα μπορεί να γίνει το αργότερο σε τρεις μήνες μετά την κοινοποίηση τους στο Ανώτατο Συμβούλιο Εργασίας.

-Αλλάζει ο συνδικαλιστικός νόμος.Πιο συγκεκριμένα, θεσπίζεται η χρησιμοποίηση ταχείας δικαστικής διαδικασίας που θα κρίνει τη νομιμότητα των απεργιών

Επίσης δημιουργείται ψηφιακό μητρώο των συνδικαλιστικών οργανώσεων,

Επανεξετάζεται η λίστα των λόγων απόλυσης των συνδικαλιστών, αλλά και εξορθολογίζεται το σύστημα των αδειών των μελών των συνδικαλιστικών οργανώσεων.

Τέλος, θεσπίζεται ο όρος ότι οι απεργίες πρωτοβάθμιων σωματείων θα αποφασίζονται με απαρτία 50% των μελών τους.

2) Ψηφίζεται άμεσα (σ.σ. 18 Μαΐου) ότι η αναστολή της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συλλογικών συμβάσεων και της αρχής της ευνοϊκότερης ρύθμισης θα ισχύει έως το τέλος του τρέχοντος προγράμματος προσαρμογής, δηλαδή έως τον Αύγουστο του 2018. Αρά οι αρχές αυτές επανέρχονται το Σεπτέμβριο του 2018.

Με άλλα λόγια, ενώ η ακύρωση αναστολή των παραπάνω αρχών που αφορούν τις κλαδικές συλλογικές συμβάσεις θα ψηφιστεί ενός του του Μαΐου του 2017 θα εφαρμοστεί μετά από δεκαεπτά μήνες από σήμερα και συγκεκριμένα το Σεπτέμβριο.Η τελική μορφή, όμως, της επαναφοράς της αρχής της επεκτασιμότητας των κλαδικών συμβάσεων (δηλ. της ισχύος των κλαδικών συμβάσεων και στα μη μέλη των κλαδικών εργοδοτικών ενώσεων) θα αποσαφηνιστεί το Σεπτέμβριο του 2017, δηλαδή σε πέντε μήνες από σήμερα. Και αυτό γιατί το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει ότι μέχρι το Σεπτέμβριο του 2017, θα πρέπει να ελεγχθεί η αντιπροσωπευτικότητα των κλαδικών συμφωνιών.

Μέχρι το Δεκέμβριο του 2017, οι αρχές θα υποβάλλουν -βάσει της άποψης ανεξάρτητων νομικών- έκθεση για το ρόλο της διαμεσολάβησης και της διαιτησίας, έτσι ώστε το Μάρτιο του 2018 -σε συνεννόηση με τους θεσμούς και σε συμφωνία με το Συμβούλιο της Επικρατείας- να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα.

3) Το Μάρτιο του 2018 θα θεσπιστούν οι αλλαγές στη Μεσολάβηση και τη Διαιτησία

Το επικαιροποιημένο Μνημόνιο προβλέπει πως η κυβέρνηση θα πρέπει μέχρι το Δεκέμβριο του 2017 να υποβάλλει μία έκθεση (με βάση μία ανεξάρτητη νομική άποψη) σχετικά με το ρόλο της Διαιτησίας στις συλλογικές διαπραγματεύσεις.

Έπειτα και συγκεκριμένα, έως το Φεβρουάριο του 2017, θα πρέπει η κυβέρνηση να επανεξετάσει –με συνεννόηση με τους κοινωνικούς εταίρους (σ.σ. ΓΣΕΕ, ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΣΕΤΕ) το ισχύον θεσμικό πλαίσιο της Μεσολάβησης και Διαιτησίας.

Μέχρι το Μάρτιο του 2017, θα πρέπει η κυβέρνηση, μετά από διαβούλευση με τους θεσμούς και λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας, να λάβει τα απαραίτητα μέτρα.

Υπενθυμίζεται πως με παλιότερη διάταξη είχε καταργηθεί η δυνατότητα μονομερούς προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας. Ωστόσο τον Ιούνιο του 2014, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματική της εν λόγω διάταξη.

capital.gr