GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η «Οδύσσεια» ενός σκοπευτηρίου που διαρκεί... 14 χρόνια

Να τι γράφει το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr" για τον "πολύπαθο" αθλητικό χώρο που θα γίνονταν σκοπευτήριο με ιδιωτική χρηματοδότ...


Να τι γράφει το "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ.gr" για τον "πολύπαθο" αθλητικό χώρο που θα γίνονταν σκοπευτήριο με ιδιωτική χρηματοδότηση, πόνο, κόπο, ιδρώτα προσδοκίες, όνειρα και "καπέλο" ..... δημοτικό.

Δυστυχώς ατυχήσαμε ! ! ! !

 http://www.protothema.gr/greece/article/630996/-i-odusseia-enos-skopeutiriou-pou-diarkei-14-hronia/

PROTOTHEMA

Ελλάδα

Το φιλόδοξο σχέδιο παραμένει… φάντασμα

Η «Οδύσσεια» ενός σκοπευτηρίου που διαρκεί... 14 χρόνια!

Η «Οδύσσεια» ενός σκοπευτηρίου που διαρκεί... 14 χρόνια!

«Κάναμε τον σκουπιδότοπο πρότυπο αθλητικό κέντρο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε…» λέει με πίκρα ο πρόεδρος του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Ξάνθης 

Πολύς λόγος έγινε για την απόφαση του δήμου Δράμας να γκρεμίσει το αυτοσχέδιο σκοπευτήριο στους πρόποδες του Κορυλόβου όπου έκανε προετοιμασία η Άννα Κορακάκη, λίγες ώρες πριν η μετέπειτα χρυσή και χάλκινη Ολυμπιονίκης συμμετάσχει στον τελικό των 25 μέτρων στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Όμως, η υπόθεση αυτή ωχριά μπροστά στο αλαλούμ που επικρατεί σχετικά με ένα σκοπευτήριο στην Παραποτάμια περιοχή της Ξάνθης, όπου θα μπορούσε να προπονείται το χρυσό κορίτσι.

Εμπνευστές της προσπάθειας για την δημιουργία του εξοπλισμένου με όλες τις απαραίτητες εγκαταστάσεις και υποδομές αθλητικού κέντρου για τα αγωνίσματα της σκοποβολής, ήταν τα μέλη του Αθλητικού Σκοπευτικού Ομίλου Ξάνθης «Θραξ Πελταστής», που ιδρύθηκε το 2001 και αναγνωρίστηκε την επόμενη χρονιά από το Πρωτοδικείο Ξάνθης. Αμέσως εντάχθηκε στη δύναμη της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας και έλαβε Ειδική Αθλητική Αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Το όνειρο για τη δημιουργία ενός χώρου κατάλληλου για τη δημιουργία σκοπευτηρίου άρχισε να γίνεται πραγματικότητα όταν το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης παραχώρησε στο σωματείο για 30 χρόνια με τη μορφή χρησιδανείου μια έκταση 73.912,87 τ.μ., ένα χιλιόμετρο μετά το Εθνικό Στάδιο της πόλης. Για να παραχωρηθεί η ως τότε… χωματερή, χρειάστηκαν δυο αποφάσεις του, υπ’ αρ. 160/26-03-2002 και 38/11-02-2004. Ο χώρος κρίθηκε κατάλληλος από την ΣΚ.Ο.Ε. για τη δημιουργία εγκαταστάσεων σκοποβολής για προπονήσεις και αγώνες, μετά από επιτόπιους ελέγχους του αντιπροέδρου της Αλέξανδρου Δημακάκου. Η καταλληλότητά του επιβεβαιώθηκε και από τον αρμόδιο Νομάρχη Ξάνθης και τα μέλη του «Θράκα Πελταστή» άρχισαν να βάζουν το χέρι βαθιά στην τσέπη, για την κατασκευή των απαραίτητων υποδομών.

Ο χώρος όπως διαμορφώθηκε με τις εγκαταστάσεις για το σκοπευτήριο



Έτσι, κατασκευάστηκαν με ταχείς ρυθμούς πέντε κτίρια και ειδικές επιμέρους εγκαταστάσεις για σκοποβολή Πήλινου Στόχου TRAP, double TRAP, SKEET, double SKEET, Πρακτική Σκοποβολή Σταθερού Στόχου, αγωνισμάτων Sporting και αεροβόλων όπλων. Για όλα αυτά, δαπανήθηκε πολύ –και ιδιωτικό- χρήμα και ο χώρος στην παλιά κοίτη του χειμάρρου Κοσύνθου που ο δήμος χρησιμοποιούσε επί 25 ολόκληρα χρόνια ως Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Αποβλήτων (Χ.Α.Δ.Α.) άρχισε να παίρνει μορφή υπερσύγχρονου σκοπευτηρίου.

Τα 300 μέλη του «Θράκα Πελταστή» (μεταξύ των οποίων κάποια από τα καλύτερα τουφέκια εθνικού αλλά και Πανευρωπαϊκού επιπέδου) έβλεπαν το όραμά τους να παίρνει σάρκα και οστά. Η είδηση για την δημιουργία του σκοπευτηρίου κυκλοφόρησε σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, με αποτέλεσμα πάνω από 500 στρατιωτικοί και αστυνομικοί της περιοχής και από την Θεσσαλονίκη να ζητήσουν να ασκούνται σε αυτό! Όμως, στα μέσα του 2004, το όνειρο άρχισε να γκρεμίζεται…

Ο αντιπρόεδρος της ΣΚΟΕ Αλέξανδρος Δημακάκος ενέκρινε το χώρο




Οι υπεύθυνοι του Ομίλου ζήτησαν από τον τότε Δήμαρχο Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη να ολοκληρώσει την μεταγραφή του χώρου στο Υποθηκοφυλακείο, ώστε να μπορέσουν εκδώσουν τις άδειες από την ΕΛ.ΑΣ. που είναι απαραίτητες για να νομιμοποιηθεί το κτήριο φύλαξης οπλισμού και την Οικοδομική Άδεια (καθώς η αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας του δήμου ζήτησε τον τίτλο κατοχής της έκτασης). Τότε, όμως, πληροφορήθηκαν έκπληκτοι ότι το εν λόγω ακίνητο δεν ανήκε στον Δήμο (που τους διαβεβαίωνε ότι ήταν ο ιδιοκτήτης, πράγμα που καθιστούσε περιττή τη χορήγηση οικοδομικής άδειας για την κατασκευή των σκοπευτικών εγκαταστάσεων), αλλά τελούσε υπό την ιδιοκτησία της… Κτηματικής Εταιρίας του Δημοσίου η οποία ήταν αποκλειστικά αρμόδια για να αποφανθεί αν έπρεπε να παραχωρηθεί ή όχι!
Ο χώρος που παραχωρήθηκε για το σκοπευτήριο ήταν χωματερή


Και εκεί ξεκίνησε ένα γαϊτανάκι που κρατάει ως σήμερα. Ο Δήμαρχος αρνήθηκε να προβεί σε έκδοση έγγραφης πράξης, με αποτέλεσμα η Πολεοδομία να αρνείται να χορηγήσει οικοδομική άδεια. Αυτό σημαίνει ότι ο «Θραξ Πελταστής» δεν μπορεί να διοργανώσει επίσημους αγώνες ενταγμένους στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα, ούτε να αξιοποιήσει τον χώρο εκμισθώνοντάς τον σε αντίστοιχους συλλόγους της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ώστε να αποπληρωθεί τουλάχιστον ένα μέρος από τα υπέρογκα ποσά που δαπάνησαν τα μέλη του για τα έργα!

«Κάναμε τον σκουπιδότοπο πρότυπο αθλητικό κέντρο και δεν μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε…» λέει με πίκρα ο πρόεδρος του Ομίλου "Θραξ Πελταστής" και δημοσιογράφος Βαγγέλης Βασιλειάδης, που είναι και αναγνωρισμένος από την ΣΚ.Ο.Ε. και την ΓΓΑ εκπαιδευτής σκοποβολής. Και προσθέτει αστειευόμενος: «Αν μάθει η γυναίκα μου πόσα χρήματα στέρησα από τα παιδιά μου για να κάνω το σκοπευτήριο, θα με... εκτελέσει! Είναι και αυτή μέλος και καλό πιστόλι.... δυστυχώς».

Παράλληλα, παρά τις συνεχείς παρακλήσεις τους να εγκρίνει την παραχώρηση, η Κτηματική Εταιρία του Δημοσίου απέρριψε το αίτημά τους αυτό με την υπ’ αρ. 7/26-04-2005/Ε. 23 απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της, στην οποία μειοψήφησε ο πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος. Ως εναλλακτική λύση, τα μέλη του ομίλου πρότειναν στο Δήμο Ξάνθης να διεκδικήσει ευρωπαϊκές επιχορηγήσεις για την επιδότηση των εργασιών του σκοπευτηρίου και την αποπληρωμή των δυσβάσταχτων εξόδων της κατασκευής και λειτουργίας του. Ο Δήμος συμφώνησε και οι εργασίες κατασκευής του σκοπευτηρίου συνεχίστηκαν.

O τότε Νομάρχης και τωρινός περιφερειάρχης Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης Γιωργος Παυλίδης ενημερώνεται από τον πρόεδρο του Πελταστή Βαγγέλη Βασιλειάδη




Στα χρόνια που ακολούθησαν, η υπόθεση «κόλλησε» για τα καλά, καθώς οι αντιδήμαρχοι που την ανέλαβαν αφ’ ενός παραιτήθηκαν και αφ’ ετέρου απείχαν από τις δημοτικές εκλογές του έτους 2006! Στις 14 Απριλίου 2015, ο νυν δήμαρχος Ξάνθης Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος υποσχέθηκε θετική κατάληξη στα γραφειοκρατικά προβλήματα με την παραχώρηση της έκτασης από την Κτηματική Εταιρία.

Παράλληλα, διαβεβαίωνε ότι ο τότε Νομάρχης και νυν Περιφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Γιώργος Παυλίδης θα χορηγούσε 150.000 ευρώ και θα μεριμνούσε ώστε το διεθνών προδιαγραφών σκοπευτήριο να ενταχθεί σε ευρωπαϊκά προγράμματα με την ελπίδα να δοθούν μεγαλύτερες επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις για την κατασκευή του.

Ωστόσο, τίποτε δεν έχει γίνει ως τώρα και το φιλόδοξο σχέδιο παραμένει… φάντασμα και λειτουργεί μόνο ως προπονητήριο και για μη ενταγμένους στα Πανελλήνια πρωταθλήματα διασυλλογικούς αγώνες! Σαν να μην έφταναν όλα αυτά, στις 26 Ιουλίου η ΣΚ.Ο.Ε. πήρε πίσω τις 15 μηχανές TRAP που είχε δανείσει με χρησιδάνειο στον Όμιλο «Θραξ Πελταστής» για να λειτουργήσει το stand του πήλινου στόχου στο Trap!

Για την υπόθεση, ο πρόεδρος του Ομίλου "Θραξ Πελταστής" και δημοσιογράφος Βαγγέλης Βασιλειάδης κατέθεσε μήνυση και αγωγή στην Εισαγγελία Ξάνθης, η οποία διέταξε άμεσα την διενέργεια κατεπείγουσας προκαταρκτικής εξέτασης με παραγγελία να ολοκληρωθεί εντός 24 ημερών.