GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τρέχοντας φεύγουν οι επιχειρήσεις προς Βουλγαρία. Επίσκεψη Τσίπρα στην Σόφια...

Με αυξανόμενους ρυθμούς μετακομίζουν επιχειρήσεις αλλά και πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούντ...


Με αυξανόμενους ρυθμούς μετακομίζουν επιχειρήσεις αλλά και πάσης φύσεως οικονομικές δραστηριότητες που κατά κύριο λόγο δραστηριοποιούνται σε Μακεδονία και Θράκη. Οι λόγοι από χρόνια προφανείς για τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες αλλά μάλλον, δυσνόητοι για τους κυβερνώντες.

Η πολύ υψηλή φορολογία, τα απαράδεκτα αντικίνητρα που πολλές φορές φέρνουν τους υπάρχοντες επιχειρηματίες σε σημεία "τρέλας" και απόγνωσης με την έλλειψη χρήματος στους καταναλωτές, τα πολύ υψηλά κόστη που επιβάλλονται από του Οργανισμούς Κοινής Ωφέλειας(φως νερό τηλέφωνο) και το Κράτος μέσα στο Κράτος δηλ. τους ΚΡΑΤΙΚΟΥΣ ή κατ' άλλους ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ  αναγκάζουν τους επιχειρηματίες να φεύγουν τρέχοντας από την Ελλάδα.

Δεν είναι πρωτόγνωρο το φαινόμενο της απίστευτης ταλαιπωρίας που υφίσταται ο έλληνας πολίτης από την Δημόσια Διοίκηση χωρίς να φαίνετε καμιά ελπίδα ανάκαμψης από πλευράς Κυβέρνησης. Ο Έλληνας Επιχειρηματίας δεν μπορεί γιατί δεν ξέρει πια που να αποταθεί για να βρει το δίκιο του.

Πλήρης διάλυση. Να αποταθείς στην δικαιοσύνη; τουλάχιστον θ' αργήσεις από 4 έως και ποιος ξέρει πόσα χρόνια να δικαιωθείς αρκεί να μην εμπλέκονται δημόσιοι υπάλληλοι γιατί τότε......

Στα αρμόδια διοικητικά όργανα του Κράτους....πάμε πιο κάτω, αυτό και αν δεν μοιάζει με Όνειρο Θερινής Νυκτός.... σε ποιούς; και ας μην κάνουν τους ανήξερους και οι περιφερικοί ΠΟΛΙΤΙΚΟΛΟΓΟΥΝΤΕΣ πολλές φορές ΑΣΚΟΠΩΣ φροντίζοντας πρωτίστως για τις....δημόσιες σχέσεις τους.

Αυτές οι επιχειρήσεις που έμειναν ακόμη ετοιμάζονται ή να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους ή να μετοικίσουν και αυτοί σύντομα.

"Σε μάστιγα εξελίσσεται η φυγή ελληνικών επιχειρήσεων προς Βουλγαρία" συνήθεις τίτλοι στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο με τον Πρωθυπουργό Τσίπρα να ετοιμάζει τις βαλίτσες του για την Σόφια της Βουλγαρίας... μάλλον θα τον ανακηρύξουν ""Εθνικό Ήρωα της Βουλγαρίας" δίπλα στον Πέτκο Βοιβόδα, με δηλώσεις βουλγάρων αξιωματούχων που θέλουν την Ελλάδα ευεργέτη της Βουλγάρικης οικονομίας" αν δεν ήταν οι Ελληνικές επιχειρήσεις να στηρίξουν οικονομικά την Νότια Βουλγαρία, θα είχαμε πολύ σοβαρό πρόβλημα εκεί με τους συμπολίτες μας". Δηλώσεις που δείχνουν τα υπέρ και κατά ένθεν-κακείθεν των συνόρων

Σύμφωνα με πληροφορίες του «newmoney.gr», τον τελευταίο μήνα έχει αυξηθεί κατά 20%-30% η ροή φυγής μεγάλων και μικρότερων επιχειρήσεων, κυρίως, από τη Βόρεια Ελλάδα προς τη γειτονική χώρα λόγω των μεγάλων προβλημάτων που επικρατούν στην εγχώρια επιχειρηματική σκηνή, με αποτέλεσμα ο αντίκτυπος από τα χαμένα φορολογικά έσοδα να μεγαλώνει αντί να περιορίζεται. Πρόκειται για μια κατάσταση που γιγαντώθηκε από τη φοροκαταιγίδα που επεφύλαξε η κυβερνητική πολιτική και η οποία προκαλεί οικονομική αιμορραγία στις επιχειρήσεις. Μάλιστα το σοβαρό αυτό ζήτημα παίρνει εθνικές πλέον διαστάσεις πέρα από το πρόβλημα που επικρατεί σε Μακεδονία και Θράκη.

Ενδεικτικό της δυναμικής του συγκεκριμένου φαινομένου είναι το γεγονός ότι πολλές εταιρείες συμβούλων έχουν πλέον επεκταθεί εκτός της Μακεδονίας και στη Νότια Ελλάδα, με έμφαση στη Θεσσαλία, στη Στερεά Ελλάδα, ακόμα και στην Πελοπόννησο. 

Ηδη στην Αθήνα λειτουργούν τουλάχιστον 30 τέτοιου είδους συμβουλευτικές εταιρείες, ενώ ακόμα και απλά λογιστικά γραφεία, υπό την πίεση των πελατών τους, δέχονται χιλιάδες αιτήματα μικρών και μεσαίων επιχειρηματιών που θέλουν να μεταφερθούν στη Βουλγαρία. Σύμφωνα με πληροφορίες από μεγάλο λογιστικό γραφείο του Πειραιά, τις τελευταίες 40 ημέρες τουλάχιστον 20 μεγάλες χονδρεμπορικές επιχειρήσεις εγκατέλειψαν την Ελλάδα για να μεταφερθούν σε Σόφια και Βάρνα, ενώ το ρεύμα συνεχίζεται εις βάρος της χώρας μας.

Διαφημίζονται στο Ιντερνετ

Ενδιαφέρον επίσης προκύπτει και από το γεγονός ότι υπάρχουν πλέον πολλές διαδικτυακές διαφημίσεις τέτοιων υπηρεσιών. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εταιρείας με έδρα στο Κολωνάκι και τη Θεσσαλονίκη, η οποία εδώ και ημέρες διαφημίζει εντατικά τα πλεονεκτήματα της γειτονικής χώρας με συνεχείς ενημερώσεις σε Facebook και άλλα social media, προκαλώντας πολλές φορές αντιδράσεις. Εντυπωσιακό μάλιστα είναι το γεγονός ότι πολλές τέτοιου είδους συμβουλευτικές επιχειρήσεις, λόγω του μεγάλου όγκου αιτημάτων που δέχονται, διαμηνύουν στους πελάτες τους ότι δεν ενδιαφέρονται για όσους θέλουν απλώς να ιδρύσουν εταιρείες στη Βουλγαρία προκειμένου να μεταβιβάσουν τα οχήματά τους ή να εκδώσουν άδειες παραμονής. Τόσο μεγάλη δηλαδή είναι η πίεση για μετεγκαταστάσεις.

Επίσης, αξιοπρόσεκτη είναι η αναφορά ότι η όλη διαδικασία ίδρυσης γίνεται στη χώρα μας και δεν είναι απαραίτητη η μετάβαση στη Βουλγαρία, ενώ διαφημίζονται οι παροχές του βουλγαρικού φορολογικού και οικονομικού συστήματος, όπως η χαμηλή φορολογία εταιρικών κερδών (10%), μερισμάτων (5%), η αποφυγή διπλής φορολογίας, το χαμηλό μετοχικό κεφάλαιο ίδρυσης εταιρείας (50 ευρώ), καθώς και «το σταθερό τραπεζικό σύστημα που υπάρχει εκεί σε αντίθεση με το δικό μας».
Μετανάστευση λόγω και ενεργειακού κόστους

Ενδιαφέρον επικρατεί για τη μεταφορά μεγάλων βιομηχανιών και για έναν πρόσθετο λόγο: το κόστος ενέργειας. Ηδη εκπρόσωποι της βουλγαρικής πρεσβείας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη ενημερώνουν ότι το κόστος ηλεκτρικής ενέργειας στη Βουλγαρία φτάνει στο 70% του μέσου ευρωπαϊκού όρου, σε μια περίοδο όπου η Ελλάδα είναι από τις ακριβότερες σε αυτό το πεδίο. Η βουλγαρική διπλωματία ως προς αυτό είναι ιδιαίτερα επιθετική, ενώ υπολογίζεται ότι πάνω από 100 βιομηχανίες έχουν μετακομίσει εξαιτίας αυτής της πρόκλησης.

Ενας ακόμη βασικός λόγος φυγής είναι η συμπλήρωση ενός έτους από την επιβολή των capital controls. Πολλοί επιχειρηματίες πίστεψαν ότι θα υπάρξει μια κάποια χαλάρωση. Το γεγονός όμως ότι ακόμα και τώρα, 12 μήνες μετά, οι κεφαλαιακοί έλεγχοι παραμένουν αυστηροί για όσους γνωρίζουν από οικονομία δεν αφήνει πολλές ελπίδες για βελτίωση, με την πλειονότητα της αγοράς να μιλά για πλήρη απελευθέρωση από αυτό το πρόβλημα μετά το 2018.

Τρία χρόνια όμως συνεχόμενων θυσιών είναι εξαιρετικά δύσκολα για τις επιχειρήσεις που αυτή τη στιγμή δίνουν αγώνα επιβίωσης. Σύμφωνα με τον επιχειρηματία του εξαγωγικού κλάδου και ιδιοκτήτη της εταιρείας Οικονομοτεχνική Παντελή Σκαρλάτο, το σκηνικό, ιδίως για την περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, έχει αλλάξει. «Παλιότερα οι Βούλγαροι μάθαιναν ελληνικά για να έρθουν να δουλέψουν και να περάσουν τα σύνορα λόγω της οικονομικής κυριαρχίας μας. Τώρα υπάρχει πολύ μεγάλο ρεύμα Ελλήνων που μαθαίνουν βουλγάρικα για να κάνουν εκεί δουλειές. Η κατάσταση θέλει μεγάλη προσοχή, καθώς υπάρχει απίστευτη αιμορραγία».

Το ζήτημα έχει απασχολήσει και την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), η οποία διά του προέδρου της Βασίλη Κορκίδη διαπιστώνει μεγάλο κύμα φυγής επιχειρήσεων εδώ και δύο μήνες.
Με την προτροπή μικρομεσαίων επιχειρηματιών, πηγές αναφέρουν ότι η κυβέρνηση μελετά τρόπους να διακοπεί αυτό το ρεύμα, κυρίως στις ευαίσθητες περιοχές του Βορρά, ενδεχομένως εκπονώντας πρόγραμμα φορολογικών κινήτρων και ειδικών ζωνών. Παρά ταύτα οι υποσχέσεις αυτές υπάρχουν εδώ και καιρό και κανένας δεν κινητοποιείται, με αποτέλεσμα η φυγή να συνεχίζεται και να εντείνεται.

Εν τω μεταξύ πάνω από 50 δισ. ευρώ «έχασε» η Ελλάδα από την φυγή των επιστημόνων στο εξωτερικό 
Σύμφωνα με στοιχεία από τις χώρες υποδοχής και εγχώριες έρευνες, τα οποία έχει καταγράψει η Endeavor Greece, η εκτιμώμενη φυγή ανθρώπινου κεφαλαίου από τον Ιανουάριο 2008 μέχρι σήμερα είναι μεταξύ 350.000 (εκτίμηση Endeavor) και 427.000 (εκτίμηση ΤτΕ).
Βάσει υπολογισμών της Endeavor, οι άνθρωποι αυτοί, κυρίως ανώτερης/ανώτατης εκπαίδευσης, συνεισφέρουν ετησίως €12,9 δισ. στο ΑΕΠ των χωρών υποδοχής (κυρίως Γερμανία και Αγγλία) και €9,1 δισ. σε φορολογικά έσοδα, εκ των οποίων €7,9 δισ. σε φόρους εισοδήματος και εισφορές και €1,2 δισ. σε ΦΠΑ. Αθροιστικά, από το 2008 μέχρι και σήμερα, οι Έλληνες του brain drain έχουν παραγάγει περισσότερα από €50 δισ. ΑΕΠ στις νέες «πατρίδες» τους.

Είναι ενδιαφέρον στοιχείο ότι το ποσό που έχει δαπανήσει το ελληνικό κράτος για την εκπαίδευση των ανθρώπων αυτών υπολογίζεται στα €8 δισ.

Είναι εντυπωσιακό ότι σήμερα, μεταξύ όλων των εξαγόμενων «προϊόντων» της χώρας, το ανθρώπινο δυναμικό κατέχει την πρώτη θέση σε αξία με €12,9 δισ. Ακολουθούν τα προϊόντα πετρελαίου (€7,2 δισ.), τα προϊόντα αλουμινίου (€1,3 δισ.), τα φάρμακα (€0,7 δισ.), το ελαιόλαδο (€0,5 δισ.), τα ψάρια, οι ελιές, τα προϊόντα καπνού, τα πληροφοριακά συστήματα και τα τυροκομικά προϊόντα με €0,4 δισ., το βαμβάκι και τα ροδάκινα (€0,3 δισ.). 

Προφανώς, ενώ στις εξαγωγές προϊόντων, το παραγόμενο εισόδημα συγκεντρώνεται στην Ελλάδα, η δραστηριότητα των Ελλήνων του εξωτερικού ωφελεί κατά κύριο λόγο και βραχυ/μεσο-πρόθεσμα τις χώρες υποδοχής.

Είναι χαρακτηριστικό ότι περισσότεροι εργαζόμενοι (49%) παρά άνεργοι (43%) επιθυμούν να φύγουν από τη χώρα αναζητώντας καλύτερες ευκαιρίες εξέλιξης και ένα σταθερότερο περιβάλλον.