GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ζήτησε συγνώμη ο Ερντογάν για την κατάρριψη, έκκληση για αποκατάσταση σχέσεων!

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιτέλους προσφέρει τις απολογίες του στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θάνατ...

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει επιτέλους προσφέρει τις απολογίες του στο Ρώσο Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για το θάνατο του πιλότου από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία το Νοέμβριο του 2015, είπε σήμερα ο Γραμματέας Τύπου του Ρώσου Προέδρου, Ντιμίτρι Πεσκόβ σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το Πρακτορείο TASS. 

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, αναφέρει το TASS, στο μήνυμα του, ο Τούρκος Πρόεδρος επισημαίνει ότι η Ρωσία είναι φίλη χώρα της Τουρκίας καθώς και στρατηγικός εταίρος κι ότι οι τουρκικές αρχές δεν επιθυμούν να αναστατώσουν αυτές τις σχέσεις. “Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έχει λάβει ένα μήνυμα από τον Πρόεδρο της Τουρκίας Ερντογάν, στο οποίο ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε την ετοιμότητα του να διευθετήσει την κατάσταση ύστερα από την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού”, είπε ο Πεσκόβ. 

Στο μήνυμα Ερντογάν, όπως το διάβασε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, σύμφωνα με το TASS, σημειώνεται, ότι “έχοντας αναλάβει τους κινδύνους και ασκώντας μεγάλη προσπάθεια, ανακτήσαμε το σώμα του Ρώσου πιλότου από τη συριακή αντιπολίτευση για να το πάρουμε στην Τουρκία. 

Οι διαδικασίες της κηδείας οργανώθηκαν σύμφωνα με τις θρησκευτικές διαδικασίες. Και τα κάναμε όλα σε εύθετο χρόνο”. Περαιτέρω, στο μήνυμα σημειώνεται ότι ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε τα συλλυπητήρια του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου. “Λέω, λυπάμαι. Συμμερίζομαι τη θλίψη σου με όλη την καρδιά μου. Θεωρούμε την οικογένεια του Ρώσου πιλότου ως τουρκική οικογένεια. 

Είμαστε έτοιμοι για οποιαδήποτε πρωτοβουλία ώστε να απαμβλύνουμε τον πόνο και τη σοβαρότητα της ζημιά που έχουμε κάνει», προστίθεται στο μήνυμα του Τούρκου Προέδρου προς τον Ρώσο ομόλογο του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τον κ. Πεσκόβ, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι ο Τούρκος πολίτης που θεωρείται ύποπτος για συνενοχή στο θάνατο του Ρώσου πιλότου στο βομβαρδιστικό Sukhoi-24 είναι υπό διερεύνηση. 

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου ανέφερε επίσης, ότι ο Τούρκος Πρόεδρος εξέφρασε τη βαθιά λύπη του για το συμβάν και τόνισε την ετοιμότητά του να κάνει το καλύτερο για την αναζωογόνηση των παραδοσιακά φιλικών σχέσεων μεταξύ της Τουρκίας και της Ρωσίας για την αντιμετώπιση των περιφερειακών κρίσεων και για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Όπως είναι γνωστό, μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Αγκυρα και ο Πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη. 

Θλίψη Ερντογάν για κατάρριψη ρωσικού αεροσκάφους και απολογία στην οικογένεια του πιλότου Επιστολή στον Ρώσο ομόλογό του απέστειλε ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν στην οποία εκφράζει τη θλίψη του για την κατάρριψη του αεροσκάφους και απολογείται στην οικογένεια του πιλότου, που σκοτώθηκε, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της τουρκικής προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν.

Η γραπτή δήλωση του Ιμπραχίμ Καλίν έγινε έπειτα από την ανακοίνωση του Κρεμλίνου με την οποία η Μόσχα αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος ζήτησε συγγνώμη για την κατάρριψη του αεροσκάφους

Τούρκοι πολιτικοί αναλυτές σχολιάζουν ότι η Τουρκία ουσιαστικά δεν απολογείται για την κατάρριψη του αεροσκάφους και ότι απολογείται μόνο στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου. 

Συγκεκριμένα, με γραπτή δήλωσή του ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ιμπραχίμ Καλίν αναφέρει ότι ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν με επιστολή του στον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν εκφράζει τη βαθιά του θλίψη για την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους. “Θέλω να εκφράσω για ακόμη μια φορά τον πόνο μου και τα συλλυπητήριά μου στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου. Λέω να μας συγχωρέσουν”, αναφέρεται στην επιστολή. 

Σύμφωνα με τον Ιμπραχίμ Καλί, ο Τούρκος Πρόεδρος απηύθυνε έκκληση στο Ρώσο ομόλογό του για επανασύσταση της παραδοσιακής ρωσοτουρκικής φιλίας, για συνεργασία για την επίλυση των περιφερειακών προβλημάτων και κοινό αγώνα κατά της τρομοκρατίας. 

Ο εκπρόσωπος της προεδρίας ανέφερε ότι συμφώνησαν να γίνουν τα αναγκαία βήματα με στόχο την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ: Ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ζήτησε γραπτώς συγγνώμη από τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντίμιρ Πούτιν για την κατάρριψη ενός ρωσικού αεροσκάφους τον Νοέμβριο του 2015 και απηύθυνε έκκληση για “αποκατάσταση των σχέσεων” μεταξύ της Μόσχας και της Άγκυρας, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο. 

Μετά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού στα σύνορα της Τουρκίας με τη Συρία, η Ρωσία επέβαλε εμπορικό εμπάργκο στην Άγκυρα και ο πρόεδρος Πούτιν είχε δηλώσει ότι οι περιορισμοί δεν επρόκειτο να αρθούν παρά μόνο αν ο Ερντογάν ζητούσε συγγνώμη. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, ο Πούτιν έλαβε μια επιστολή από τον Ερντογάν στην οποία “ο Τούρκος ηγέτης εκφράζει την επιθυμία του να επιλυθεί η κατάσταση που σχετίζεται με την κατάρριψη ενός ρωσικού στρατιωτικού αεροσκάφους”. “Η επιστολή σημειώνει ιδίως ότι η Ρωσία είναι φίλη της Τουρκίας και στρατηγικός εταίρος της” και ότι οι τουρκικές αρχές δεν θα ήθελαν να χαλάσουν οι σχέσεις των δύο χωρών, είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. “Ο Τούρκος ηγέτης εξέφρασε τη συμπάθειά του και τα βαθύτατα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του Ρώσου πιλότου που σκοτώθηκε και ζήτησε συγγνώμη”, συνέχισε ο Πεσκόφ. 

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Άγκυρα.

ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP, Sputnik, TASS, ΚΥΠΕ, Μόσχα, Ρωσία