GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


"‎ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ‬ - Γνώση και Δράση" (+foto)

Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου "‎ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ‬ - Γνώση και Δράση" παρουσιάζει τον ταφικό τύμβο της Θυρέα...


Ο Ιστορικός και Πολιτιστικός Σύλλογος Διδυμοτείχου "‎ΚΑΣΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ‬ - Γνώση και Δράση" παρουσιάζει τον ταφικό τύμβο της Θυρέας Διδυμοτείχου.

Ο ταφικός τύμβος Θυρέας βρίσκεται στο 8ο χιλιόμετρο του εθνικού δρόμου Διδυμοτείχου - Ορεστιάδας ανάμεσα στα χωριά Θυρέα και Ασημένιο. Πρόκειται για έναν από τους μεγαλύτερους τύμβους του βορείου Έβρου με διάμετρο 47,5 μ. και ύψος 10 μ. H ανασκαφή του άρχισε το 2007 .
Στο ΝΔ όριο του τύμβου αποκαλύφθηκε λίθινος περίβολος με εναγισμούς γύρω του και γυναικεία καύση στο εσωτερικό του. (Καύση Α).

ΒΔ της Καύσης Α, εντοπίστηκε και δεύτερος περίβολος με εναγισμούς κι εδώ στο εξωτερικό του και με ανδρική καύση στο εσωτερικό του. (Καύση Β).

Οι καύσεις περιείχαν πήλινα, σιδερένια, χάλκινα, γυάλινα και χρυσά αντικείμενα που χρονολογούνται στον 1ο αι. μ.Χ.

Στο δυτικό όριο του τύμβου αποκαλύφθηκε ο σκελετός ενός αλόγου και διάφορα εξαρτήματα της ιπποσκευής του. Δίπλα στο άλογο βρέθηκαν χάλκινα και σιδερένια αντικείμενα.

Λίγο νοτιότερα εντοπίστηκαν 29 λάκκοι με προϊστορική κεραμική και εργαλεία. Πιθανότατα προϋπήρχε προϊστορικός οικισμός επάνω στον οποίον κατασκευάστηκε ο τύμβος. Ο οικισμός χρονολογείται στη νεότερη νεολιθική περίοδο (5η χιλιετία π.Χ.)


Πηγή φωτογραφικού αρχείου: ΙΘ΄Εφορία Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων