GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με μεγάλη επιτυχία η διοργάνωση-ενημέρωση για τον Καρκίνο του Τραχήλου της Μήτρας

  Στα πλαίσια της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στη...

  Στα πλαίσια της 10ης Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Πρόληψη του Καρκίνου του Τραχήλου της Μήτρας έλαβε χώρα την Τετάρτη 27 Ιανουαρίου, στην αίθουσα της Εμπορικής Λέσχης Ξάνθης, με μεγάλη επιτυχία, στρογγυλή τράπεζα με θέμα " Καρκίνος του Τραχήλου της Μήτρας - HPV - Εμβόλιο".

     Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος της AHEPA Ξάνθης Κώστας Τριανταφυλλίδης επισημαίνοντας το μακρόχρονο ενδιαφέρον της ομογενειακής οργάνωσης για ζητήματα υγείας, κάνοντας ειδική αναφορά στο Νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και τις συνεχείς αποστολές από τους Έλληνες της διασποράς υγειονομικού υλικού στα περιφερειακά νοσοκομεία.

     Ο Αιμίλιος Γρηγοριάδης (Μαιευτήρας - Γυναικολόγος Χειρουργός, Ειδικός Ιατρός Κοινωνικής Ιατρικής & Διοίκησης Υγείας, συνιδιοκτήτης ιατρείων FeminOrm) εξήγησε τους λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητη η επιστημονική ενημέρωση για το συγκεκριμένο θέμα, τονίζοντας πως αφορά σε μια κακοήθεια με εξαιρετικά άσχημη πρόγνωση εφόσον πλέον εκδηλωθεί, ενώ υπάρχουν σήμερα τα αναγκαία και ικανά διαγνωστικά και θεραπευτικά μέσα, που με σωστή και ευρεία εφαρμογή θα συνέβαλαν στον σημαντικό περιορισμό της νόσου, εάν όχι στην εξαφάνισή της.


     Η ετήσια επανάληψη του τεστ ΠΑΠ, ως μεθόδου πληθυσμιακού ελέγχου (screening) των γυναικών και η εφαρμογή εμβολιασμού σε όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κλίμακα, γυναικών αλλά και ανδρών, είναι τα μόνα, αλλά άκρως αποτελεσματικά μέσα στον περιορισμό της νόσου. Πρόκειται για ένα σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα, από το οποίο δυστυχώς δεν προφυλασσόμαστε 100% με τη χρήση του προφυλακτικού.

     Ο Αναστάσιος Ξεφτέρης (Μοριακός Βιολόγος - Γενετιστής, Ιδιοκτήτης DNA Διαγνωστική - Κέντρο Μοριακού Ελέγχου) αναφέρθηκε στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του ιού HPV και στις σύγχρονες διαγνωστικές μεθόδους με PCR.

     Η Σοφία Μαυροπούλου (παθολογοανατόμος, Διευθύντρια Εργαστηρίου Παθολογικής Ανατομικής Νοσοκομείου Ξάνθης) εστίασε στα παθο-μορφολογικά χαρακτηριστικά των βλαβών που προκαλεί ο HPV και στην ανάγκη συνεργασίας διαφόρων ειδικοτήτων για το καλύτερο διαγνωστικό και θεραπευτικό αποτέλεσμα.

     Η συμμετοχή του κοινού ήταν αθρόα ενώ υπήρξαν αρκετές ερωτήσεις στο τέλος της ημερίδας και καταγράφηκε ικανοποίηση για την πληρότητα της ενημέρωσης.