GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η λεηλασία των ορυχείων από τους Ναζί, μια άγνωστη και σημαντική πτυχή των "Γερμανικών οφειλών" προωθεί η ΟΚΕ

Καμία απάντηση από τoν Πρόεδρο της Βουλής στην επιστολή του Καθηγητή Ακίνδυνου Κελεπερτζή Μετά την φοροκαταιγίδα μέτρων που φτωχοποι...

Καμία απάντηση από τoν Πρόεδρο της Βουλής στην επιστολή του Καθηγητή Ακίνδυνου Κελεπερτζή

Μετά την φοροκαταιγίδα μέτρων που φτωχοποιούν περαιτέρω τις ευρείες μάζες του Ελληνικού Λαού κρίνεται επιτακτικότερο, όσο ποτέ, να υπάρξει συνολική διεκδίκηση των Γερμανικών πολεμικών επανορθώσεων, από το Ελληνικό Κράτος. Την ώρα που η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ενέδωσε στους εκβιασμούς των εταίρων μας, στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθίσταται επιβεβλημένη, η Ελληνική αξίωση, προς αυτή την κατεύθυνση, κάτι που απορρίπτει μετά βδελυγμίας η Γερμανική πλευρά, η οποίαπροσπαθεί, μέσω του μνημονίου, να αποσιωπήσει κάθε είδους συζήτηση για το σημαντικότατο αυτό θέμα.
 Η Κυριακάτικη “Realnews” της 28 Ιουνίου 2015, προχώρησε στην αποκάλυψη ενός άγνωστου κεφαλαίου, μείζονος Εθνικής σημασίας, που αφορά τη λεηλασία του ορυκτού πλούτου της Ελλάδας, κατά την διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Σύμφωνα με το δημοσίευμα “η αναζήτηση και η κατάσχεση των ζωτικών πρώτων υλών, από τους ειδικούς τεχνικούς των ναζί, άρχισε από το ... αλάτι των αλυκών και κορυφώθηκε σε πολύτιμα, για τις ανάγκες της Γερμανικής πολεμικής βιομηχανίας ορυκτά, όπως χρώμιο, βωξίτης, χαλκός, λιγνίτης, φθορίτης, γαληνίτης, χρυσός... σιδηροπυρίτης, θειούχα μεταλλεύματα αλλά και πετρέλαιο”. 
Το θέμα προέκυψε μετά από πρωτοβουλία της Ομάδας Κοινωνικής Εγρήγορσης (ΟΚΕ), που αξιοποίησε την πληροφόρηση που είχε από τον Καθηγητή του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, τμήμα Γεωλογίας & Γεωπεριβάλλοντος, Ακίνδυνο Κελεπερτζή. Σύμφωνα με δηλώσεις του Επικεφαλής της ΟΚΕ, Βασίλη Αναστασόπουλου, στη “Real”, “η αξία των τόνων ορυκτού πλούτου ουδέποτε υπολογίστηκε, ούτε υπάρχει καμιά σχετική αναφορά, στην πλούσια βιβλιογραφία για τις Γερμανικές πολεμικές αποζημιώσεις”. Όπως πρόσθεσε στις δηλώσεις του ο Β. Αναστασόπουλος, η Βουλή θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα και με ραγδαίους ρυθμούς, την έρευνα, για το θέμα, προκειμένου να διαπιστωθεί, αφενός το ύψος του ποσού που διεκδικούμε από τους Γερμανούς και αφετέρου να προσδιοριστεί και να ενσωματωθεί το συνολικό ποσό, που θα προκύψει, στο συνολικό πακέτο των πολεμικών απαιτήσεων, απέναντι στην Γερμανία. 
Από το δημοσίευμα σταχυολογούμε τα εξής: “Ο Α. Κελεπερτζής, στην επιστολή του, στην Πρόεδρο της Επιτροπής της Βουλής, για της Γερμανικές οφειλές, τονίζει ότι στο πλαίσιο ερευνών σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας έχει εντοπίσει στοές και επιφανειακές εκσκαφές εξόρυξης ορυκτών ανθράκων και βιομηχανικών ορυκτών, κατά την Γερμανική περίοδο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Λέσβος, όπου εντόπισε στοές και επιφανειακές εκσκαφές εξόρυξης λιγνίτη και μεταλλευμάτων χρυσού”.
 “Ο συγγραφέας Γεώργιος Χουτζαίος αναφέρει μαρτυρίες κατοίκων, ότι, επί Γερμανοκατοχής, αυτά τα μικρά κοιτάσματα λιγνίτη εκμεταλλεύτηκαν, υπό άθλιες συνθήκες, από τους Χιτλερικούς κατακτητές, που είχαν επιτάξει τους δύσμοιρους συντοπίτες μου και τα υποζύγιά τους και που με εξαναγκασμό δια όπλων εργάζονταν στην κυριολεξία, υπό καθεστώς δουλείας, ανοίγοντας υπόγειες στοές για το σκοπό αυτό, εκεί που σε κατακόρυφα πρανή φαίνονταν ξεκάθαρα οι λιγνιτικές επιφάνειες, σύμφωνα με μαρτυρία του μεταλλειολόγου-μηχανικού Τάκη Ιορδάνου. Ο τελευταίος περιγράφει και τον τρόπο με τον οποίο αποθήκευαν και μετέφεραν τα μεταλλεύματα στην Γερμανία”. 
“Την έλλειψη χρωμίου για τις ανάγκες της πολεμικής βιομηχανίας τους θα την αναπληρώσουν από τις άφθονες ποσότητες που θα βρουν σε ορυχεία στα Πιέρια Όρη, στην Ερέτρια Φαρσάλων και στον Δομοκό”. “Τα ορυχεία του βωξίτη στον Παρνασσό και την ανατολική Στερεά Ελλάδα προμήθευσαν νικέλιο και αλουμίνιο στους Γερμανούς, πολύτιμα υλικά στην κατασκευή των αεροσκαφών της Λουφτβάφε. Ανυπολόγιστες είναι επίσης οι ποσότητες λιγνίτη που αποκόμισαν από τα λιγνιτωρυχεία της Μεγαλόπολης, της Πτολεμαΐδας και άλλων περιοχών. Μάλιστα, ο εντοπισμός των αποθεμάτων της Πτολεμαΐδας, κατά μία περίεργη σύμπτωση, είχε γίνει ήδη από το 1938, από τον Γερμανό καθηγητή Κ.Φ. Kέγκελ”. “Μυστήριο παραμένει η ποσότητα χρυσού που εξόρυξαν από το Παγγαίο, ασημιού, χαλκού αλλά και άλλων πολύτιμων μετάλλων και λίθων”.
 “Η άντληση πετρελαίου από τη Ζάκυνθο και τα Ιωάννινα ήταν μία από τις πλέον παραγωγικές επιχειρήσεις τους, με τις μαρτυρίες των ντόπιων να αναφέρουν πως «ο Γερμανικός πολεμικός στόλος σε Ιόνιο και Αιγαίο, από το 1941 έως το 1945, έκανε τροφοδοσία καυσίμου πετρελαίου από πετρελαιοπηγές, που είχαν στήσει στο νησί, στην τοποθεσία Κερί. Το πετρέλαιο των Ιωαννίνων ήταν πιο εύκολη υπόθεση, καθώς ήδη από το 1939μια Ιταλική εταιρεία, η Azienda Italiana Petroli Albanesi, είχε πραγματοποιήσει έρευνες και είχε εγκατασταθεί κοντά στο χωριό Πολύλοφο και στα Γραμμενοχώρια της Ζίτσας”. 
“Παράλληλα, λεηλάτησαν απίστευτες ποσότητες μεταλλευμάτων,από τη Σίφνο και τη Μήλο”. Η Ελληνική Κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από την ομόλογό της, της Γερμανίας, να της δοθούν οι χάρτες, με τις περιοχές μεταλλευτικού ενδιαφέροντος, που έχει στην διάθεσή του, ο Γερμανικός στρατός, βάσει των αρχείων της Βέρμαχτ. Η ΟΚΕ σε αντίθεση με τα άλλα κόμματα που ευθυγραμμίζονται με τις θέσεις του Βερολίνου, τάσσεται υπέρ της διεκδίκησης των Γερμανικών επανορθώσεων και του κατοχικού δανείου, που πρέπει να εγγραφούν άμεσα στον Κρατικό Προϋπολογισμό, σαν ανείσπρακτες οφειλές προς το Ελληνικό Δημόσιο,  ώστε να γίνουν απαιτητές, με βάση τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου.

Πηγή: http://www.ixnilatis.org/component/content/article/