GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η γενιά του 2000 είναι πιο φιλελεύθερη αλλά λιγότερο σεξουαλικά ελευθεριάζουσα από τη γενιά του ‘70

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η οποία ανέλυσε την εξέλιξη των σεξουαλικών πεποι...

Μια αρκετά ενδιαφέρουσα μελέτη δημοσιεύτηκε πρόσφατα σε έγκυρο επιστημονικό περιοδικό, η οποία ανέλυσε την εξέλιξη των σεξουαλικών πεποιθήσεων, σχέσεων και συμπεριφορών των Αμερικανών.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της μελέτης τα άτομα της γενιάς του 2000 αποδέχονται σημαντικά περισσότερο το προγαμιαίο σεξ και τις ομοφυλόφιλες σχέσεις σε σύγκριση με τους γονείς τους, αλλά τείνουν να έχουν μικρότερο αριθμό σεξουαλικών συντρόφων από αυτούς.

Το 1970 ήταν πολύ πιο πιθανό κάποιος να δηλώσει ότι το προγαμιαίο σεξ ήταν λάθος, ενώ η πλειονότητα των ατόμων δεν δεχόταν τη σεξουαλική πράξη ανάμεσα σε άτομα του ίδιου φύλου. Στο σημείο αυτό φαίνεται να έχει σημειωθεί μια μεγάλη αλλαγή. Οι ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία από μια μεγάλη έρευνα που διήρκεσε από το 1972 έως το 2012 και έγινε η στατιστική τους προσαρμογή, έτσι ώστε να αντανακλούν τον αμερικανικό πληθυσμό ως σύνολο.

Βρέθηκε ότι η σεξουαλική επανάσταση του 1960 έφερε μια τεράστια αλλαγή στη ζωή των Αμερικανών. Τα άτομα που γεννήθηκαν στις πρώτες δεκαετίες του 20ού αιώνα είχαν κατά μέσο όρο 3 σεξουαλικούς συντρόφους σε όλη τους της ζωή, ενώ αυτοί που γεννήθηκαν μεταξύ των δεκαετιών του ‘30 και του ‘40 είχαν 5. Τα πράγματα, όμως, άλλαξαν δραματικά και όσοι γεννήθηκαν στις δεκαετίες του ‘40, του ‘50 κα του ‘60 είχαν κατά μέσο όρο 12 σεξουαλικούς συντρόφους. Πιο συγκεκριμένα, όσοι γεννήθηκαν το ‘60 και το ‘70 είχαν κατά μέσο όρο 10 σεξουαλικούς συντρόφους, ενώ όσοι γεννήθηκαν το ‘80 και το ‘90 είχαν 8.

Οι ερευνητές δηλώνουν έκπληκτοι από τη μικρή αυτή μείωση. Επισημαίνουν, βέβαια, ότι ο αριθμός παραμένει υψηλός σε σχέση με το 3 και το 4 των προηγούμενων γενεών, αλλά είναι σίγουρα πιο χαμηλός σε σύγκριση με αυτόν της γενιάς που επηρεάστηκε πιο άμεσα από τη σεξουαλική επανάσταση.

Οι ερευνητές, μάλιστα, υποστηρίζουν πως η εξάπλωση του HIV και των άλλων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων μπορεί να έχει παίξει σημαντικό ρόλο στη μείωση του αριθμού των σεξουαλικών συντρόφων. Πολλοί νέοι Αμερικανοί φαίνεται, μάλιστα, να προτιμούν τη διατήρηση σεξουαλικών σχέσεων χωρίς επιπλέον απαιτήσεις με φιλικά τους πρόσωπα, παρά να αναζητούν το ευκαιριακό σεξ με αγνώστους.

Σε γενικές γραμμές, το ποσοστό αποδοχής του προγαμιαίου σεξ έχει αυξηθεί από 29% το 1970 σε 58% το 2012, ενώ το ποσοστό αποδοχής των ομοφυλόφιλων σχέσεων έχει αυξηθεί από 13% το 1999 στο 44% το 2012. Πολλά από τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν μάλιστα, συλλέχτηκαν, σύμφωνα με τους ερευνητές, πριν από τη νόμιμη έγκριση του γάμου των ομοφυλοφίλων.

Η μελέτη επίσης αποκάλυψε μια διαφορά ανάμεσα στα δύο φύλα. Οι γυναίκες βρέθηκε ότι δέχονται περισσότερο την ομοφυλοφιλία σε σύγκριση με τους άνδρες, πιθανόν γιατί την εκλαμβάνουν ως λιγότερο απειλητική, αλλά είναι πιο συντηρητικές ως προς το ζήτημα του προγαμιαίου σεξ.

Οι ερευνητές τονίζουν ότι το μήνυμα της μελέτης δείχνει μια στροφή του πολιτισμικού συστήματος από την κοινωνία προς το άτομο. Η σύγχρονη κουλτούρα αφήνει στο άτομο την ελευθερία να σκεφτεί τις ανάγκες και τις επιθυμίες του περισσότερο και λιγότερο τις κοινωνικές νόρμες και επιταγές. Με τον τρόπο αυτόν αυξάνεται η ανεκτικότητα και η αποδοχή στο διαφορετικό και ενισχύεται ο σεβασμός της υποκειμενικής επιθυμίας και επιλογής.
Πηγή: nlm.nih.gov/medlineplus
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ. Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr