GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


STOP στο αιολικό πάρκο στα Αρριανά Κομοτηνής - Ακυρώθηκε λόγω προσφυγής της WWF Ελλάδας

 Ακυρώθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όρ...

 Ακυρώθηκε η απόφαση του γενικού γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μακεδονίας - Θράκης με την οποία εγκρίνονταν οι περιβαλλοντικοί όροι για την κατασκευή και λειτουργία του έργου: "Αιολικός Σταθμός Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 19,0 MW, στη θέση Σκόπια - Βραχάκι και των συνοδών σε αυτό έργων, εντός των ορίων του Δήμου Αρριανών Π.Ε. Ροδόπης και Δήμου Αλεξανδρούπολης Π.Ε. Έβρου Κορφοβούνι" έπειτα από προσφυγή του WWF Eλλάς.

Το αιολικό πάρκο χωροθετούνταν ανάμεσα σε τρεις ζώνες προστασίας της Ορνιθοπανίδας και εντός σημαντικής περιοχής για τα άγρια πτηνά του Δικτύου Νatura 2000. Μάλιστα, κατά τη διαδικασία γνωμοδότησης επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ο φορέας διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς - Λευκίμης - Σουφλίου είχε εκφράσει την αντίθεσή του, διότι η λειτουργία του αιολικού σταθμού θα είχε σημαντικές επιπτώσεις στον προστατευόμενο πληθυσμό μαυρόγυπα που αναπαράγεται στο Εθνικό Πάρκο και είναι μοναδικός στην ευρύτερη περιοχή της βαλκανικής Χερσονήσου. Προειδοποιούσε δε ότι μαζί με τα άλλα τέσσερα υφιστάμενα αιολικά πάρκα σταδιακά θα δημιουργήσουν φραγμό στις μετακινήσεις των πουλιών.

Συμπερασματικά, στην απόφαση του ΥΠΑΠΕΝ αναφέρεται ότι είναι πλημμελής η αιτιολογίαςως προς την αξιολόγηση των επιπτώσεων του έργου στις ΖΕΠ, πόσο μάλλον όταν η ειδική Ορνιθολογική Μελέτη που το συνοδεύει δεν περιλαμβάνει ετήσια καταγραφή για να γίνουν παρατηρήσεις, "αφού απουσιάζει η καταγραφή από τον Δεκέμβριο έως τον Φεβρουάριο".