GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα μουσείων το Σάββατο στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αβδήρων

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το  ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 ...

Το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM), στην προσπάθειά του να αναδείξει το  ρόλο των μουσείων στη σύγχρονη κοινωνία, καθιέρωσε από το 1977 τη 18η Μαΐου  ως Διεθνή Ημέρα Μουσείων (International Museum Day). Το μήνυμα αυτής της επετείου είναι να γίνουν τα μουσεία φορείς πολιτισμικών ανταλλαγών “με σκοπό την ανάπτυξη της μόρφωσης, την αμοιβαία κατανόηση και τη συνεργασία μεταξύ  των λαών”. 

Για το 2015 το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) έχει επιλέξει το  θέμα «Μουσεία για μια κοινωνία με προοπτικές», επιθυμώντας να επισημάνει τη δυνατότητα που έχουν τα μουσεία να προτείνουν και να προβάλλουν πρότυπα για  μια κοινωνία λιγότερο καταναλωτική, πιο ανοικτή σε συνεργασίες, με σεβασμό στα  οικοσυστήματα: μια κοινωνία με προοπτικές.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης συμμετέχει και φέτος στον εορτασμό με τη διάλεξη του Επίτιμου Εφόρου Αρχαιοτήτων κ. Διαμαντή  Τριαντάφυλλου, με θέμα: 

Το ανάγλυφο του Πριάπου από το φρούριο Καλύβας Ξάνθης . Η λατρεία των ιθυφαλλικών θεοτήτων.  Ο Πρίαπος και η σχέση του με το Φρούριο της Καλύβας.

Το «ιδιαίτερο»  ανατομικό στοιχείο που τον χαρακτηρίζει και οι σημασιολογικές  προεκτάσεις του   Η παρουσία του φαλλού και οι φαλληφορίες στην αρχαιότητα   Οι ιθυφαλλικές θεότητες   Ο θεός Πάνας. Σάτυροι και Σιληνοί   Γιορτές φαλλού στη σύγχρονη εποχή 

Αυτές και πολλές ακόμη πτυχές του θέματος θα συζητηθούν στη διάλεξη του κ. Δ. Τριαντάφυλλου, που θα πραγματοποιηθεί το  Σάββατο, 6 Ιουνίου 2015, και ώρα 8.30 μ.μ. στην Αίθουσα Πολλαπλών Χρήσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων.

Στην είσοδο του μουσείου θα εκτεθεί αντίγραφο του αναγλύφου πλαισιωμένο από  μικρή φωτογραφική έκθεση.  Στο κοινό θα διανεμηθεί ενημερωτικό φυλλάδιο για το Φρούριο της Καλύβας

Είσοδος Ελεύθερη, μόνο για ενήλικες.