GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έκτακτο δημοτικό συμβούλιο για τα ταμειακά στην Ξάνθη – Διαφωνίες, καυγάδες και εντάσεις!

-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  Εντάσεις, διαφωνίες και καυγάδες συνθέτουν ...

-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το ψήφισμα διαμαρτυρίας για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου 

Εντάσεις, διαφωνίες και καυγάδες συνθέτουν την εικόνα της έκτακτης συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης το απόγευμα της Πέμπτης, με μοναδικό θέμα τη  λήψη απόφασης σχετικά  με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου  που υποχρεώνει, μεταξύ άλλων, τους Δήμους όλης της χώρας να καταθέσουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους στη Τράπεζα της Ελλάδας. 

Η εξέλιξη αυτή έχει προκαλέσει κύματα αντιδράσεων σε όλους σχεδόν τους Δήμους, ενώ πραγματοποιούνται αντίστοιχα έκτακτα Δ.Σ. ώστε να αποφασιστεί η στάση που ο κάθε ΟΤΑ θα κρατήσει. 

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης, ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος πήρε τον λόγο και τοποθετήθηκε γύρω από το φλέγον ζήτημα ζητώντας να υπογράψει το Δημοτικό Συμβούλιο σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας. 

“Μια τέτοια ενέργεια πέραν του ότι αιφνιδιαστικά ανατρέπει όλο τον προγραμματισμό των δήμων, θέτει βεβαίως και σε αμφισβήτηση και τη χρηματοδότηση και την ομαλή λειτουργία και του Δήμου και όλων των υπηρεσιών” σημείωσε μεταξύ άλλων ο ίδιος, εξηγώντας πως αποφάσεις και προηγούμενων κυβερνήσεων έχει θέσει σε αμφισβήτηση την οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια της Αυτοδιοίκησης. 

“Έρχεται τώρα μια πράξη αψυχολόγητη, κατά εμάς, προκειμένου να διασωθεί η κατάσταση που έχει περιέλθει η χώρα. Δεν μπορούμε όμως να λέμε ότι θα σωθεί η χώρα αλλά θα πνίξουμε τους Δήμους και μάλιστα αυτό έρχεται από μια κυβέρνηση που θεωρείται αντιμνημονιακή ενώ μιλάμε για μια καθαρά μνημονιακή πράξη. Δεν μιλάμε για πλεονάσματα του Δήμου αλλά για το ταμειακό διαθέσιμο, σαν να λέμε ανοίξτε το συρτάρι και φέρετε ότι χρήματα έχει μέσα” πρόσθεσε ο κ. Δημαρχόπουλος. Ο ίδιος στάθηκε και στο γεγονός πως αυτά τα χρήματα προορίζονται για την κάλυψη άμεσων αναγκών του Δήμου, όμως οι δομές πρόνοιας αλλά και οι υποχρεώσεις του προς τρίτους. Μεταξύ άλλων στηλίτευσε το γεγονός πως δεν υπήρξε καμία πρόθεση συζήτησης ή διαβούλευσης με τους Δήμους ώστε να συμφωνηθεί μια πιθανή λύση πριν προχωρήσει η κυβέρνηση στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. “Εάν μας έλεγαν ελάτε να τα βάλουμε κάτω να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε θα βάζαμε πλάτη, όσο μπορεί ο κάθε Δήμος. Εάν ξέραμε δηλαδή ότι με αυτό τον επόμενο μήνα θα είχαμε σώσει τη χώρα και από το σπίτι μας θα φέρναμε, αλλά η ιστορία και η πρακτική δείχνει πως μέχρι τώρα όσες τέτοιες προσπάθειες έχουν γίνει, έχουν πέσει στο κενό, πολύ φοβάμαι ότι αυτά τα χρήματα δεν θα επιστραφούν ποτέ στους Δήμους”. 

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση 
Αντίθετη θέση και στάση απ' αυτή του Δημάρχου εξέφρασαν μέλη της Αντιπολίτευσης, τα οποία διατήρησαν τις επιφυλάξεις τους σχετικά με το εάν πρέπει οι Δήμοι, και ο Δήμος της Ξάνθης, να φέρουν τόσο έντονες αντιρρήσεις ενώ αρκετοί ήταν αυτοί που έκριναν πως δεν πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας. 

“Για να φτάσει μια κυβέρνηση να βάλει χέρι στα αποθεματικά και τα ταμεία πάει να πει ότι είναι τραγική η κατάσταση, και εάν είναι τόσο τραγική τι νόημα θα έχει να τα κρατήσουμε, τι θα τα κάνουμε; εάν καταρρεύσει η χώρα” σημείωσε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος για να προσθέσει πως “για να φτάνει μια κυβέρνηση σε τέτοια σημεία πάει να πει ότι έχουμε φτάσει στα όρια του κόκκινου συναγερμού, είναι πολύ πιο άσχημη απ' ότι μας παρουσιάζεται η κατάσταση. Δεν βλέπω ποιος είναι ο λόγος να σηκώνουμε μπαϊράκι απέναντι σε ένα  πραγματικά εθνικό πρόβλημα. Δεν ξέρω εάν μας επιτρέπεται ή έχουμε το ηθικό δικαίωμα να αρνηθούμε αυτό το κάλεσμα που κάνει η πατρίδα όχι η κυβέρνηση”. 

Από την πλευρά του ο κ. Δημήτρης Μπένης, επικεφαλής της παράταξης Συμμετέχω, εξέφρασε τις δικές του αμφιβολίες ενώ στάθηκε στο γεγονός πως τα τελευταία χρόνια οι Δήμοι έχουν πληγεί βάναυσα από τις πολιτικές που εφαρμόζονται και έχουν χαθεί σημαντικά κεκτημένα. “Δεν υπάρχει πιο σύντομο ανέκδοτο από την ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση” σημείωσε χαρακτηριστικά ο ίδιος, ενώ ο κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου σημείωσε πως “το ψήφισμα είναι πολύ οξύ και δηκτικό και βγήκε εν θερμώ. Ίσως θα έπρεπε να το στρογγυλέψουμε λίγο, οι καιροί είναι πάρα πολύ δύσκολοι”.   

Αν και εξέφρασε και αυτός τις δικές του αντιρρήσεις σχετικά με τους λόγους που έχουν πυροδοτήσει τις αντιδράσεις των Δήμων της χώρας ο κ. Ιπποκράτης Καμαρίδης τόνισε πως “δεν συμφωνώ με το σκεπτικό που συντάχθηκε το ψήφισμα, μόνο υποκρισία υπάρχει, και η ΚΕΔΕ και η Αυτοδιοίκηση έπρεπε να είχαν κινηθεί πολλά χρόνια πριν. Θα στηρίξω την απόφαση αυτή, δεν πρέπει να πάρει τα χρήματα η κυβέρνηση από τους Δήμους για να δυσκολευτεί και ίσως στραφεί στον σωστό δρόμο αντιμετώπισης του προβλήματος για να βγούμε από την κρίση”.

Στα κίνητρα που προκάλεσαν τις αντιδράσεις στην απόφαση αυτή της κυβέρνησης στάθηκε από την πλευρά του ο κ. Νίκος Ανταμπούφης, που κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής τους επισήμανε πως “δεν κατανοώ αυτή τη λυσσαλέα αντίδραση. Προσπαθώ να την ερμηνεύσω μέσα από δρόμους προσωπικών πολιτικών διαδρομών και αναφέρομαι σε πολλούς παράγοντες της κεντρικής πολιτικής σκηνής και τις φιλοδοξίες τους, είτε μέσα από την εξυπηρέτηση εφήμερων αντιπολιτευτικών στόχων”. 

Χειμαρρώδης ήταν ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης κ. Γιώργος Κολλάρος που ζήτησε όχι απλώς την έκδοση ενός ψηφίσματος, αλλά και την ανάπτυξη παράλληλων δράσεων ώστε να διασφαλιστεί το ότι δεν θα βάλει κανείς χέρι στα ταμειακά των Δήμων.  

“Το ψήφισμα να βγει, αλλά μόνο του θα είναι γράμμα νεκρό εάν δεν το πάμε και παρακάτω. Δηλαδή εάν αύριο δεν το δώσουμε χέρι, χέρι στους γονείς των παιδιών που θα τα πάνω στους παιδικούς του Δήμου, στους ασφαλισμένους, σε όλους όσοι θίγονται. Δεν φτάνει μόνο το ψήφισμα πρέπει να πάρουμε απόφαση συγκεκριμένη που λέει ότι αυτά τα χρήματα που είναι του λαού δεν πρόκειται να τα δώσουμε. Ήδη υπάρχουν 7 τέτοιες αποφάσεις” τόνισε ο ίδιος, για να συμπληρώσει πως “όχι απλώς δεν πρέπει να δώσουμε χρήματα αλλά να ζητήσουμε εμείς αυτά που μας χρωστάνε”. 

Μετά το πέρας των συζητήσεων και των εντάσεων που κατεγράφησαν κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του Δ.Σ. το ψήφισμα διαμαρτυρίας εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία.