GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στα 850 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι ζημίες των επιχειρήσεων τo 2013

Ζημίες προ φόρων 850 εκατ. ευρώ το 2013 εμφάνισαν 9 μεγάλοι κλάδοι (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού) έναντι ζημιών 2,63 δισ. ευρώ το 20...

Ζημίες προ φόρων 850 εκατ. ευρώ το 2013 εμφάνισαν 9 μεγάλοι κλάδοι (εξαιρουμένου του χρηματοπιστωτικού) έναντι ζημιών 2,63 δισ. ευρώ το 2012. Τα παραπάνω στοιχεία προέκυψαν από την επεξεργασία των συγκεντρωτικών μεγεθών 21.667 επιχειρήσεων, που πραγματοποίησε ο Τομέας Επιχειρηματικής Πληροφόρησης της ICAP Group στo πλαίσιo της ετήσιας μελέτης «H Ελλάδα σε αριθμούς» που προδημοσιεύει η «Καθημερινή».

Η πλειοψηφία των κλάδων του μη χρηματοπιστωτικού εταιρικού τομέα παρέμειναν ζημιογόνοι, ενώ οι μόνοι κερδοφόροι κλάδοι το 2013 ήταν το Εμπόριο (με εντυπωσιακή αναστροφή από ζημίες σε σημαντικά κέρδη) και ο κλάδος της Ενέργειας/Υδρευσης.

Επίσης, ο συνολικός κύκλος εργασιών μειώθηκε και πάλι το 2013 κατά 4,3% (ποσοστό μείωσης εντονότερο συγκριτικά με το προηγούμενο έτος) και διαμορφώθηκε σε περίπου 149,9 δισ. ευρώ.

Μειωμένες ήταν οι πωλήσεις σε πέντε από τους εννέα μεγάλους κλάδους.

Οι κλάδοι που εμφάνισαν αύξηση πωλήσεων ήταν κυρίως τα Ορυχεία-Λατομεία και τα Ξενοδοχεία-Εστιατόρια (διψήφια ποσοστά αύξησης), ενώ πολύ μικρή αύξηση εμφάνισαν και οι τομείς της Γεωργίας και των Κατασκευών. Παράλληλα με την υποχώρηση των συνολικών πωλήσεων, η αδυναμία περιορισμού του κόστους πωλήσεων στον απαιτούμενο βαθμό, οδήγησε σε νέα επιδείνωση του μεικτού αποτελέσματος. Τα μεικτά κέρδη περιορίστηκαν κατά 5,1%, σε 26,3 δισ. ευρώ και το σχετικό περιθώριο περιορίστηκε ελαφρά σε 17,54%, από 17,68% το προηγούμενο έτος.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ICAP Group Νικήτας Κωνσταντέλλος, με αφορμή τις επιδόσεις των επιχειρήσεων το 2013, τόνισε τα εξής: «Για μια ακόμη χρονιά οι επιδόσεις των επιχειρήσεων βρέθηκαν αντιμέτωπες με το ιδιαίτερα έντονο πρόβλημα της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας, τη συνεχιζόμενη πτώση της παραγωγής και τη συνεχή υποχώρησης της κατανάλωσης, με συνέπεια οι συνολικές πωλήσεις τους να καταγράψουν νέα πτώση το 2013. Σε επίπεδο τελικών αποτελεσμάτων, το καθαρό αποτέλεσμα παρέμεινε για τέταρτο κατά σειράν έτος ζημιογόνο, γεγονός που χαρακτήρισε την πλειονότητα των κλάδων του εταιρικού τομέα. Θετικό στοιχείο ήταν βέβαια το γεγονός ότι οι συνολικές ζημίες περιορίστηκαν σημαντικά. Ειδικότερα, στον μη χρηματοπιστωτικό τομέα οι ζημίες περιορίστηκαν κατά 67,5%, ενώ στον χρηματοπιστωτικό τομέα είχαμε ανατροπή του ζημιογόνου αποτελέσματος και επιστροφή στην κερδοφορία, κυρίως λόγω της εντυπωσιακής μεταβολής που παρουσίασε ο κλάδος των τραπεζών. Είναι εμφανές όμως ότι απαιτείται ακόμη πολύ μεγάλη προσπάθεια από όλες τις πλευρές (δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) για την επάνοδο σε συνθήκες επαρκούς και διατηρήσιμης κερδοφορίας». Κλείνοντας, ο επικεφαλής της Icap Group υπογράμμισε τα εξής:

«Στις παρούσες συνθήκες, όπου η δημοσιονομική εξυγίανση προχωρά και εμφανίζονται τα πρώτα σημάδια ανάκαμψης, είναι θέμα ύψιστης προτεραιότητας η αποκατάσταση ομαλών συνθηκών λειτουργίας στην “πραγματική” οικονομία, η εξάλειψη της αβεβαιότητας και η επαναφορά της ρευστότητας στην αγορά, ώστε να επιστρέψουμε σε σταθερή και υγιή ανάπτυξη. Σε αυτήν την προοπτική, οι ελληνικές επιχειρήσεις καλούνται να εντείνουν τις προσπάθειές τους, επενδύοντας στο μέλλον με τόλμη και αποφασιστικότητα».

Σημειώνεται ότι η Icap Group επεξεργάστηκε τα χρηματοοικονομικά δεδομένα των εταιρειών των οποίων οι ισολογισμοί χρήσης 2013 και 2012 οριστικοποιήθηκαν στη βάση δεδομένων της ICAP Group μέχρι την 11η Νοεμβρίου 2014. Εξαιρούνται οι εταιρείες των οποίων τα αποτελέσματα χρήσεως δεν περιλαμβάνουν κύκλο εργασιών, μεικτά κέρδη και λειτουργικά έσοδα και για τα δύο έτη.