GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Η Αρχαιολογία για το πιθάρι που ξέθαψε η βροχή στην Ξάνθη – Αδυνατεί να προχωρήσει σε ανασκαφή

Για το πιθάρι που αποκαλύφθηκε κοντά στην περιοχή των Κιμμερίων, μετά την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, τοποθετήθηκε η επικεφα...

Για το πιθάρι που αποκαλύφθηκε κοντά στην περιοχή των Κιμμερίων, μετά την έντονη βροχόπτωση των τελευταίων ημερών, τοποθετήθηκε η επικεφαλής αρχαιολόγος του Αρχαιολογικού Μουσείου Αβδήρων, κα Κωνσταντινιά Καλλιντζή. 

Όπως αναφέρει,  “η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης γνωρίζει φυσικά το εύρημα, και ασχολείται με αυτό. Είναι πολύ νωρίς ακόμα για χρονολόγηση, μπορούμε να πούμε όμως ότι το θεωρούμε κατά πάσα πιθανότητα αποθηκευτικό.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι η συμπεριφορά κάποιων κατοίκων της περιοχής ή / και περαστικών: Πιστεύοντας ότι θα βρουν τις πολυπόθητες λίρες, κατέστρεψαν μεγάλο τμήμα του.
Θεωρούμε ότι το πιθάρι αποτελεί τμήμα οικιστικού συνόλου (σε κοντινή απόσταση διακρίνεται στρώμα καταστροφής, δηλαδή κεραμίδια στέγης και άλλο οικοδομικό υλικό). Η Εφορεία αδυνατεί αυτή τη στιγμή να πραγματοποιήσει ανασκαφή, και το συνετό θα ήταν να καλυφθεί. Για τον λόγο αυτόν είναι σημαντικό να παραμείνει ακέραιο και στη θέση του.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι σε όλους τους "Γιακάδες", ανάμεσα στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, υπάρχουν αρχαιολογικές θέσεις όλων των χρονικών περιόδων: από την προϊστορική περίοδο, μέχρι τη μεταβυζαντινή.

Οι λόγοι της πυκνής χρήσης της περιοχής σχετίζονται με την εύφορη πεδιάδα, την πλούσια ορεινή περιοχή, αλλά και τη διέλευση σε κοντινή απόσταση του δρόμου που ένωνε την Ασία με την Ευρώπη. Ο δρόμος αυτός κατασκευάστηκε από τους Πέρσες και ονομάστηκε για τον λόγο αυτόν "βασιλική" οδός. Αργότερα συντηρήθηκε από τον Φίλιππο Β΄ εν όψει της εκστρατείας προς την Ασία. Τέλος, οι Ρωμαίοι τον ανακατασκεύασαν εξολοκλήρου και τότε ονομάστηκε "Εγνατία Οδός".

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια