GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Διευκρινίσεις για τα 30 εκατ. στην ΕΒΖ

«Διαθέσαμε τα 30 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία υπογράφουν ο Πρό...

«Διαθέσαμε τα 30 εκατ. ευρώ στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης (ΕΒΖ) με βάση την πράξη νομοθετικού περιεχομένου την οποία υπογράφουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο πρωθυπουργός και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου για να διασφαλισθεί η βιωσιμότητα της ΕΒΖ και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές της». 

Αυτό δήλωσε αποκλειστικά στην «Καθημερινή» ο ειδικός εκκαθαριστής της πρώην Αγροτικής Τράπεζας κ. Νίκος Μαράντος αναφορικά με την κατεπείγουσα ρύθμιση που ψήφισε η κυβέρνηση για την εισηγμένη εταιρεία.

Όπως αναφέρει η Καθημερινή, στη νομοθετική ρύθμιση, «το ποσό αυτό δίνεται για την κεφαλαιακή ενίσχυση της επιχείρησης και την εξασφάλιση της απαραίτητης ρευστότητας προκειμένου να παρασχεθεί η στήριξη στους τευτλοπαραγωγούς κατά την έναρξη της καλλιεργητικής περιόδου, να ολοκληρωθεί η τευτλοκαλλιέργεια και τευτλοπαραγωγή και να διασφαλισθούν η συνέχεια της λειτουργίας και η βιωσιμότητα της εν λόγω επιχείρησης»,

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, το υπουργικό συμβούλιο υπέγραψε την εν λόγω απόφαση, καθώς, όπως επισημαίνουν, έπρεπε να προστατευθούν εκατοντάδες εργαζόμενοι και καλλιεργητές στα εργοστάσια ζάχαρης.

Η EΒΖ στο τέλος του 2014 είχε ληξιπρόθεσμες τραπεζικές υποχρεώσεις ύψους 143 εκατ. ευρώ, με ζημιογόνα αποτελέσματα, αρνητικά ίδια κεφάλαια και συνολικές βραχυπρόθεσμες υποχρεώσεις που υπερβαίνουν κατά 130 εκατ. ευρώ το κυκλοφορούν ενεργητικό. Οπως γράφουν οι ορκωτοί λογιστές στην εξαμηνιαία τους έκθεση Ιούλιος - Δεκέμβριος 2014, για την εταιρεία ισχύει πλέον το άρθρο 48 του ν.2190, δηλαδή λύση της εταιρείας μετά από αίτημα όσων έχουν έννομο συμφέρον επειδή το σύνολο των ιδίων κεφαλαίων είναι κατώτερο του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου.

Προσθέτουμε ότι τα περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας όπως και οι μετοχές των θυγατρικών της έχουν δεσμευτεί έναντι δανείων.