GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Οι προτάσεις ΕΣΕΕ και ΓΣΕΒΕΕ για το ασφαλιστικό

Αντιμέτωπος με προτάσεις όπως αυτή της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για οριζόντια μείωση των εισφορών...

Αντιμέτωπος με προτάσεις όπως αυτή της Ελληνικής Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ) για οριζόντια μείωση των εισφορών με αντίστοιχη μείωση των συντάξεων ή αυτή της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ) για «πάγωμα» των οφειλών και εξόφλησή τους στο μέλλον με παρακράτηση των συντάξεων βρέθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δ. Στρατούλης. 

Το ασφαλιστικό βρέθηκε στο επίκεντρο διαδοχικών συναντήσεων με τα προεδρεία της ΕΣΕΕ και της ΓΣΕΒΕΕ, καθώς το έλλειμμα του Οργανισμού Ασφάλισης Ελευθέρων Επαγγελματιών (ΟΑΕΕ) για το 2015 υπολογίζεται σε 546 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τον κ. Στρατούλη, τις επόμενες ημέρες θα κατατεθεί στη Βουλή διάταξη που προβλέπει την επέκταση της δυνατότητας των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ να υπαχθούν σε χαμηλότερη ασφαλιστική κατηγορία.

Συγκεκριμένα, από δύο χαμηλότερες κατηγορίες θα πάει στις τρεις ή και ενδεχομένως σε τέσσερις, αναφέρει η Καθημερινή. 

Παράλληλα συμφωνήθηκε η αποποινικοποίηση των οφειλών, ενώ θα επεκταθεί το όριο των οφειλών για τη χορήγηση σύνταξης (σήμερα είναι στις 20.000 και η ΓΣΕΒΕΕ ζητάει να πάει στις 40.000). Τέλος, θα υπάρξει ρύθμιση για να έχουν υγειονομική περίθαλψη ανασφάλιστοι ελεύθεροι επαγγελματίες, που λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να πληρώσουν εισφορές.

Κατά τη συνάντηση, οι εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ πρότειναν μεταξύ άλλων οριζόντια μείωση εισφορών σε συνδυασμό με μείωση των συντάξεων, επιλογή κλάσης ανάλογα με τη δυνατότητα και διεύρυνση της ασφαλιστικής βάσης.

Από την πλευρά της η ΓΣΕΒΕΕ πρότεινε την έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας εφόσον ο ασφαλισμένος καταβάλλει μία τουλάχιστον εισφορά ανά εξάμηνο, τη δημιουργία κατώτατης ασφαλιστικής κλάσης στον ΟΑΕΕ ανταγωνιστικής στον ΟΓΑ και την εύρεση νέων πηγών χρηματοδότησης (π.χ. για όσο καιρό εισπράττεται το τέλος επιτηδεύματος να αποδίδεται ανταποδοτικά υπέρ ΟΑΕΕ).

Ειδικά για το θέμα της νέας ρύθμισης οφειλών, ο κ. Στρατούλης ενημέρωσε τους εκπροσώπους των εμποροβιοτεχνών ότι θα ενταχθούν ποσά έως τις 31 Δεκεμβρίου 2014 και θα πρέπει να έχουν καταβληθεί εμπρόθεσμα οι εισφορές Ιανουαρίου - Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, η ρύθμιση θα ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες από την αναπληρώτρια υπουργό Ν. Βαλαβάνη.

Εν τω μεταξύ, από το υπουργείο Εργασίας ανακοινώθηκε πως θα δοθεί στο ΝΑΤ ποσό 70 εκατ. ευρώ, ως κρατική επιχορήγηση, για να καταβληθούν οι συντάξεις Μαρτίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια