GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Με γαϊτανάκια και γκάιντες η έναρξη του Καρναβαλιού – Μισός αιώνας εκδηλώσεων στην Ξάνθη (+VIDEO)

-Το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με την παρέλαση λαογραφίας η έναρξη  Δυο γαϊτανάκια και δύο ντουζίνες γκάιντ...

-Το μεσημέρι του Σαββάτου στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με την παρέλαση λαογραφίας η έναρξη 

Δυο γαϊτανάκια και δύο ντουζίνες γκάιντες κήρυξαν την επίσημη έναρξη του Καρναβαλιού στην Ξάνθη το μεσημέρι του Σαββάτου, με τον θεσμό να συμπληρώνει φέτος μισό αιώνα ζωής. 

Η επίσημη έναρξη των φετινών Θρακικών Λαογραφικών Εκδηλώσεων (ΘΛΕ) πραγματοποιήθηκε στην Κεντρική Πλατεία με τα μέλη λαογραφικών και πολιτιστικών συλλόγων της περιοχής να σέρνουν τον χορό και πλήθος κόσμου να συρρέει για να παρακολουθήσει τις εκδηλώσεις.

Επέστρεψε το γαϊτανάκι 
Λίγο πριν την καθιερωμένη λαογραφική παρέλαση στήθηκαν δυο γαϊτανάκια στην Κεντρική Πλατεία της πόλης με νεαρούς χορευτές να τα “πλέκουν” χορεύοντας και τραγουδώντας. Πρόκειται για ένα έθιμο που συνδέεται άμεσα με τον θεσμό των Λαογραφικών Εκδηλώσεων, το οποίο ωστόσο είχε ατονίσει, ενώ όπως διευκρινίστηκε φέτος επιχειρήθηκε να δοθεί ξανά έμφαση στον λαογραφικό χαρακτήρα των εκδηλώσεων και επιστρατεύτηκε ξανά. 

Έσκασαν μύτη οι γκάιντες 
Την επίσημη έναρξη κήρυξε ο Δήμαρχος της πόλης, κ. Χαράλαμπος Δημαρχόπουλος, που υποδέχθηκε τα μέλη του “Σωματείου Παραδοσιακών Μουσικών Ιωάννης Δούκας Γ. Βατάτζης” από το Διδυμότειχο τα οποία υπό τους ήχους από 20 περίπου γκάιντες χόρεψαν και τραγούδησαν, ταξιδεύοντας το συγκεντρωμένο πλήθος με παραδοσιακούς ήχους και ακούσματα. 

Στη συνέχεια οι χορευτικές ομάδες των πολιτιστικών συλλόγων της πόλης ξεχύθηκαν στους δρόμους του κέντρου χορεύοντας και παντρεύοντας τους ήχους και τις παραδόσεις τους πάνω στην άσφαλτο με τον κόσμο να τους καταχειροκροτεί. Οι χορευτικές ομάδες κινήθηκαν από την περιοχή της Πλατείας Ελευθερίας με κατεύθυνση την Κεντρική Πλατεία της πόλης, ενώ η κυκλοφορία των οχημάτων στις κεντρικές οδικές αρτηρίες του εμπορικού ιστού της Ξάνθης, ήτοι στην 28η Οκτωβρίου και την Τσιμισκή, διεκόπη από νωρίς το πρωί. 


Ακολούθησε χορός στην Κεντρική Πλατεία, όπου και φέτος είχαν τοποθετηθεί προστατευτικά κιγκλιδώματα πίσω από τα οποία παρακολουθούσε ο κόσμος τις εκδηλώσεις. Παίρνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος της πόλης ο οποίος στάθηκε αρχικά στο γεγονός πως φέτος ο θεσμός συμπληρώνει 50 χρόνια ζωής, ενώ δεσμεύτηκε για τη συνέχιση του. Ο ίδιος ευχαρίστησε το πλήθος που συγκεντρώθηκε στην Κεντρική Πλατεία, αλλά και τους Συλλόγους και τα ΜΜΕ που συμβάλουν στη διοργάνωση των εκδηλώσεων. 

Η αρχική οργανωτική αμηχανία που διαφάνηκε κυρίως σχετικά με την ώρα έναρξης αλλά και τη χωροταξική τοποθέτηση των συλλόγων και τη σειρά των δρώμενων, ξεπεράστηκε από το κέφι και τη ζωντάνια των χορευτών που προσέφεραν ένα ιδιαιτέρως ενδιαφέρον θέαμα επιβραβεύοντας το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί να τους παρακολουθήσει. 





Δεν υπάρχουν σχόλια