GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Αβέβαιο το μέλλον για τα έσοδα του Επιμελητηρίου – Καταργήθηκε η υποχρεωτική συνδρομή

-Προτείνει κάρτες υγείας με... έκπτωση στους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλεια το ΕΒΕ  Στην εποχή της ανταποδοτικ...

-Προτείνει κάρτες υγείας με... έκπτωση στους επιχειρηματίες που δεν μπορούν να πληρώσουν ασφάλεια το ΕΒΕ 

Στην εποχή της ανταποδοτικότητας εισέρχεται πλέον το Επιμελητήριο της Ξάνθης, όπως και όλα τα Επιμελητήρια της χώρας, μετά και την εφαρμογή του Ν. 4314/2014 με τον οποίο καταργείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας των συνδρομών και τη θέση του καταλαμβάνει η έννοια του ανταποδοτικού τέλους. 

Όπως έγινε γνωστό κατά τη διάρκεια της τελευταίας συνεδρίασης του ΕΒΕΞ, το απόγευμα της Τετάρτης, το νέο νομικό καθεστώς που διέπει τη λειτουργία του οργάνου προκαλεί έναν μικρό προβληματισμό, μιας και δεν είναι ξεκάθαρη προς το παρόν η εικόνα γύρω από τα έσοδα που θα έχει το Επιμελητήριο μέσα στο 2015. Τα μέλη του ΕΒΕ ενημερώθηκαν σχετικά με τις αλλαγές στο νομικό πλαίσιο, το οποίο ωστόσο ψηφίστηκε από την προηγούμενη Κυβέρνηση, και όπως αναφέρθηκε δεν αποκλείεται να ανατραπεί ή να τροποποιηθεί από την νέα. 

Ανταποδοτικός ο χαρακτήρας
Ο νόμος τέθηκε σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου και προβλέπει πως καταργείται ο υποχρεωτικός χαρακτήρας της συνδρομής και αντικαθίσταται από τον ανταποδοτικό χαρακτήρα της εισφοράς. Όπως επισημάνθηκε, στην πράξη οι συνδρομές είναι προαιρετικές εφόσον κάποιο μέλος λαμβάνει ανταποδοτικές υπηρεσίες, είτε άμεσες είτε έμμεσες. Ως προς αυτό το σκέλος επισημάνθηκε πως υπάρχει σχετική γνωμοδότηση νομικού της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, ενώ αναμένεται και σχετική γνωμοδότηση από την Γενική Γραμματεία Εμπορίου ώστε να μην υπάρξει ασάφεια γύρω από τις έννοιες της άμεσης ή έμμεσης ανταποδοτικότητας. 

Παράλληλα, κεντρικά από πλευράς των Επιμελητηρίων αποφασίστηκε να οριστούν οι ανταποδοτικές εισφορές των μελών προς τα ΕΒΕ της χώρας με κοινό τρόπο, ώστε να μην υπάρξουν αποκλείσεις και να υιοθετηθεί ως ποσό το ανώτατο όριο που ορίζει ο Νόμος. Προς αυτή την κατεύθυνση η Διοικούσα Επιτροπή του ΕΒΕΞ πρότεινε για το 2015 οι συνδρομές να έχουν ως εξής:
20 ευρώ για ατομικές επιχειρήσεις, 100 για Α.Ε., 50 για ΟΕ και ΕΕ, και 70 ευρώ για ΕΠΕ και ΙΚΕ.

Παράλληλα με τα παραπάνω έσοδα το ΕΒΕΞ θα εισπράττει και ανταποδοτικά τέλη από το ΓΕΜΗ, τα οποία καταβάλουν οι επιχειρήσεις στην κεντρική υπηρεσία, αυτή παρακρατεί το 4% και ο υπόλοιπο το αποδίδει στα Επιμελητήρια. 

Στην ίδια συνεδρίαση έγινε γνωστό πως εφόσον εισπραχθούν τα παραπάνω ανταποδοτικά τέλη τότε τα έσοδα του Επιμελητηρίου εκτιμάται πως θα κυμαίνονται στα ίδια περίπου με πέρσι επίπεδα, αν και υπάρχει ένα ανοιχτό παραθυράκι με την εικόνα να αποσαφηνίζεται πλήρως μέσα στη διάρκεια του έτους, μετά και την εφαρμογή του νέου μέτρου. 

Ιδιωτικές κάρτες υγείας... με έκπτωση! 
Κατά τη διάρκεια του Δ.Σ. του οργάνου εταιρία υγείας και ασφάλειας παρουσίασε τα προϊόντα της στα μέλη του ΕΒΕ, προσφέροντας έκπτωση της τάξεως του 30% για την απόκτηση κάρτας υγείας. Όπως επισημάνθηκε από πλευράς του ΕΒΕ, η εν λόγω κίνηση πυροδοτήθηκε ως πρόταση για όλα τα μέλη του ΕΒΕ που αδυνατούν να πληρώσουν τις ασφαλιστικές τους εισφορές και δεν έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Τα μέλη του ΕΒΕΞ που θα ανταποκριθούν στη συγκεκριμένη προσφορά θα λάβουν έκπτωση στις παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ παράλληλα η σχετική συμφωνία με την εν λόγω εταιρία από την Καβάλα προβλέπει πως ένα ποσό της τάξεως του 2% θα καταβάλλεται στο Επιμελητήριο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια