GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Αμφίπολη: Τα νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου και ο σκελετός στο... Μουσείο

- Αινιγματική η Κατερίνα Περιστέρη, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη  - "Δεν απαντώ σε θεω...

- Αινιγματική η Κατερίνα Περιστέρη, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το ποιος είναι θαμμένος στην Αμφίπολη 
- "Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος", είπε
- Μακεδόνας στρατηγός ο πιθανός ένοικος του μεγαλοπρεπούς τάφου, επανέλαβε
- Ποια μέρη του σκελετού εντοπίστηκαν και που - Η παρεξήγηση με τους δημοσιογράφους
- Γιατί ο σκελετός βρίσκεται στο μουσείο της Αμφίπολης - Μπορεί να υπάρχει και δεύτερος νεκρός
- Βρέθηκαν νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
- Λύθηκε το μυστήριο με το σπασμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας - Ένα δοκάρι έκανε τη ζημιά

Με το μυστήριο για το πρόσωπο που είναι θαμμένο στον τάφο της Αμφίπολης να παραμένει άλυτο, έγινε σήμερα στο αμφιθέατρο του υπουργείου Πολιτισμού η παρουσίαση του ανασκαφικού έργου, που κράτησε συνολικά τρεις μήνες. Μια παρουσίαση που ήταν... μαραθώνια και κράτησε συνολικά 4:30 ώρες, 1:30 ώρα περισσότερο από το προγραμματισμένο.

Ήταν μια ενημέρωση που τα είχε όλα, εντάσεις, παρεξηγήσεις, νεύρα ακόμη και ανθρώπινες στιγμές, όπως εκείνη με τον πολιτικό μηχανικό Δημήτρη Εγγλέζο, που δεν έκρυψε ότι είχε χάσει το ύπνο του κατά τη διάρκεια της αναστύλωσης του σημείου. Είχε και την οργισμένη αντίδραση της γγ του υπουργείου, Λίνας Μενδώνη, που αν και όπως είπε δεν είχε σκοπό να μιλήσει, πήρε το λόγο από την Κατερίνα Περιστέρη και ουσιαστικά την άδειασε! 

Τα πιο σημαντικά απ' όσα ακούστηκαν στις 4:30 ώρες της παρουσίασης για την πορεία των ανασκαφών στην Αμφίπολη ήταν οι εντυπωσιακές φωτογραφίες που δόθηκαν στη δημοσιότητα, αναμεσά τους και κοντινές φωτογραφίες του σκελετού, η αποκάλυψη πως το πρόσωπο της Καρυάτιδας έσπασε από ένα δοκάρι που έπεσε, ότι ο σκελετός είναι στο μουσείο της Αμφίπολης και πως έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια, το κεφάλι και τη λεκάνη του, αλλά επειδή η τελευταία είναι θρυμματισμένη δεν μπορούν να πουν με σιγουριά αν είναι άνδρας ή γυναίκα.

Επίσης το γεγονός πως η Κατερίνα Περιστέρη δεν απέκλεισε κανένα ενδεχόμενο, ούτε καν να είναι θαμμένος στον τύμβο Καστά ο ίδιος Μέγας Αλέξανδρος ή να υπάρχει και δεύτερος νεκρός. Άλλωστε, βρέθηκαν νομίσματα της εποχής τους μεγάλου Στρατηλάτη στον τάφο, νομίσματα που όπως είπε η κα Περιστέρη δεν εμφανίστηκαν ποτέ στη δημοσιότητα. 

Η Κατερίνα Περιστέρι ξεκίνησε την ομιλία της με μια αναδρομή στις ανασκαφές του 2012 και του 2013, όταν διερευνήθηκε ο περίβολος των 497 μέτρων, η περίμετρος του οποίου φτάνει 158,4 μέτρα. Η επικεφαλής των ανασκαφών είπε πως οι τυμβωρύχοι είχαν "πειράξει" τον σκελετό και πως παλιά στην Αμφίπολη γινόταν όργιο αρχαιοκαπηλίας. Άλλωστε, όπως ειπώθηκε στην παρουσίαση, βρέθηκαν ίχνη ακόμη και από αρχαίο γερανό με τον οποίο αφαιρέθηκαν κομμάτια του περιβόλου. 
Σύμφωνα με την ίδια, ο περίβολος μπροστά από τα σκαλοπάτια ήταν κάποια ανοιχτός και άρα ο τάφος επισκέψιμος. 

Το ξέσπασμα της Λίνας Μενδώνη
"Παίρνω το λόγο αν και είχα αποφασίσει να μη μιλήσω γιατί με ενόχλησαν πολλές από τις ερωτήσεις και πολλές από τις απαντήσεις. Και επειδή είμαι ένας άνθρωπος που δεν κρύβομαι ποτέ πίσω από το δάχτυλό του και λέω πάντα την αλήθεια", είπε εμφανώς ενοχλημένη από τη στάση της Κατερίνας Περιστέρη. Και άρχισε να μιλά για τον σκελετό που βρέθηκε στον τάφο. 

Η Λίνα Μενδώνη είπε πως ο σκελετός βρέθηκε σε κομμάτια εντός κι εκτός του τάφου. Το κρανίο βρέθηκε σε απόσταση και ακριβώς έξω από το όρυγμα βρέθηκε η κάτω γνάθος! Μέσα στο όρυγμα έχει βρεθεί το μεγαλύτερο μέρος του σκελετικού υλικού. Σύμφωνα με την κα Μενδώνη δεν βοηθά τους αρχαιολόγους να καταλάβει αν είναι άνδρας ή γυναίκα η διαμελισμένη λεκάνη. Αποκάλυψε δε ότι σε πολλά κομμάτια αφαιρέθηκαν κόκαλα μαζί με το χώμα. Αν το άγγιζαν οι εργάτες, θα διατάρασσαν το χώμα και τη διαδικασία αναγνώρισης. Ο σκελετός δεν έχει 100% πληρότητα αλλά επιτρέπει στους ειδικούς να αποφανθούν για πολύ συγκεκριμένα ερωτήματα.

Ο σκελετός
Του ξεσπάσματος της Λίνας Μενδώνη είχαν προηγηθεί οι πιέσεις προς την Κατερίνα Περιστέρη για το ποια μέρη του σκελετού έχουν βρεθεί, σε ποια στάση βρέθηκε ο σκελετός. Μετά από τις πιέσεις, η επικεφαλής των ανασκαφών είπε πως έχουν βρεθεί κομμάτια από τα χέρια, τα πόδια και τη λεκάνη του νεκρού καθώς επίσης και το κρανίο του! Για το τελευταίο πάντως είπε πως είναι επιφυλακτική.

Αναφερόμενη στον σκελετό, η κα Περιστέρη είπε πως τυμβωρύχοι τον έχουν "πειράξει" και αποκάλυψε ότι έχει μεταφερθεί στο μουσείο της Αμφίπολης. 

Ο Μέγας Αλέξανδρος
Η Κατερίνα Περιστέρη απάντησε αινιγματικά με τη φράση "αυτόν βρήκαμε" στην ερώτηση αν ήταν μόνο ένας ο νεκρός της Αμφίπολης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να είναι θαμμένος στον πολυτελέστατο τάφο ακόμη και ο Μέγας Αλέξανδρος! Όταν ρωτήθηκε αν ο νεκρός είναι μέλος της οικογένειας του Μεγάλου Αλεξάνδρου και είπε πως τίποτα δεν αποκλείεται και δεν μπορεί κανείς να πει τίποτα με σιγουριά. Νωρίτερα, πάντως, είχε αρνηθεί να... συμμετάσχει όπως είπε σε θεωρίες συνωμοσίας για το αν είναι ο Μέγας Αλέξανδρος ή όχι.


Ποιος είναι ο ένοικος του τάφου
Η Κατερίνα Περιστέρη ρωτήθηκε για την ταυτότητα το νεκρού και παλιότερη δήλωσή της πως στην Αμφίπολη είναι θαμμένος Μακεδόνας στρατηγός. «Με ένα λιοντάρι στην κορυφή και ένα τέτοιο τεράστιο μνημείο θα μπορούσε να είναι στρατηγός είχα πει όταν με είχατε ρωτήσει παλιότερα. Όταν βρέθηκε ο σκελετός δεν θα μπορούσε ποτέ ένας αρχαιολόγος να πει αν είναι άνδρας ή γυναίκα. Βρέθηκε σε άσχημη κατάσταση. Εγώ μιλώ με βάση το ίδιο το μνημείο. Είπα ότι όταν υπάρχει ένα λιοντάρι στην κορυφή θα μπορούσε να είναι στρατηγός. Δεν απαντώ σε θεωρίες συνωμοσίας ότι εκεί είναι θαμμένος ο Μέγας Αλέξανδρος». 

Και συνέχισε: «Υπάρχουν μαρτυρίες από το παρελθόν ότι υπήρχε η πρόθεση του Μεγάλου Αλεξάνδρου για την δημιουργία ενός μεγάλου μνημείου. Η Αμφίπολη ήταν ένα πολύ σημαντικό κέντρο (...) Μέσα στον τύμβο υπήρχε μια σημαντική προσωπικότητα αλλιώς δεν θα έστηναν το λιοντάρι στην κορυφή» 

Νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου
Στον κυρίως θάλαμο δεν υπήρχαν καθόλου κτερίσματα. Από τους άλλους χώρους έχουμε κεραμεική και νομίσματα. Νομίσματα από τον 2ο πΧ αιώνα με τους τελευταίους Μακεδόνες και από τα ρωμαϊκά χρόνια. Απλά δεν σας τα δείξαμε! 
Όπως είπε η κα Περιστέρη, στον τάφο βρέθηκαν και νομίσματα από την εποχή του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Ήταν σαν το δολάριο της εποχής και μπορούσαν να βρεθούν πάντου. 

Επίσης βρέθηκαν κινητά ευρήματα, στα οποία συγκαταλέγονται μελαμβαφή αγγεία και νομίσματα με το πορτραίτο του Μ. Αλεξάνδρου, άλλα του 2ου αιώνα π.Χ και άλλα του 3ου μ.Χ.

Το κατεστραμμένο πρόσωπο της Καρυάτιδας
Στις Καρυάτιδες, η ανασκαφή έγινε με μεγάλη προσοχή, είπε η κα Περιστέρη, η οποία αποκάλυψε και πως υπέστη ζημιές το πρόσωπο της μιας από τις δυο. Ένα δοκάρι ήταν πεσμένο μπροστά στο πρόσωπο της μιας Καρυάτιδας. Το δοκάρι, που βρέθηκε μέσα στα χώματα, όταν έπεσε, κατέστρεψε το πρόσωπό της. 

Η επικεφαλής της ανασκαφής παρουσίασε μάλιστα φωτογραφία από μια μαρμάρινη δοκό του επιστυλίου που βρέθηκε στο έδαφος του τάφου.

Δεν υπάρχουν σχόλια