GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ψαλίδι 20% στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ – Πράξη η προεκλογική δέσμευση του Δημάρχου Αβδήρων

-Αντιδράσεις από πλευράς της Αντιπολίτευσης για τη μείωση της τιμής του νερού  -Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο μειωμένο τιμολόγιο της ...

-Αντιδράσεις από πλευράς της Αντιπολίτευσης για τη μείωση της τιμής του νερού 
-Εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το νέο μειωμένο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης 

Το νέο μειωμένο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Αποχέτευσης στον Δήμο Αβδήρων, στο οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται μείωση της τάξεως του 20% στο οικιακό τιμολόγιο, ενέκρινε κατά πλειοψηφία το Δ.Σ. του Δήμου Αβδήρων το απόγευμα της Δευτέρας. 

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ και Δήμαρχος κ. Γιώργος Τσιτιρίδης κατέθεσε στο σώμα την πρότασή για μείωση του τιμολογίου, η οποία μεταξύ άλλων προβλέπει 20% μείωση στο οικιακό τιμολόγιο, 13% μείωση στο επαγγελματικό και 10% στο κτηνοτροφικό. 

Ρολόγια σε εκκλησίες και τζαμιά 
“Είχαμε πει από πέρσι ότι πρέπει να μειωθεί το τιμολόγιο ύδρευσης και θα εστιάσουμε στο οικιακό τιμολόγιο,το οποίο μειώνουμε 20% από 22 στα 18 λεπτά το κυβικό για τα πρώτα 120 κυβικά. Γύρω στο 13% μείωση στο επαγγελματικό στα μαγαζιά και γύρω στο 10% στο κτηνοτροφικό γιατί πέρσι κάναμε μια γενναία μείωση στο κτηνοτροφικό” ανέφερε ο κ. Τσιτιρίδης, εξηγώντας πως το βιομηχανικό τιμολόγιο παραμένει ως έχει ενώ τοποθετούνται ρολόγια και στις εκκλησίες και τα τζαμιά που λειτουργούν στον Δήμο και τα οποία θα πλήρωναν για τη χρήση του νερού. 

Αντιδράσεις από την Αντιπολίτευση
Στη νέα τιμολογιακή πολιτική που παρουσίασε ο Δήμαρχος Αβδήρων αντέδρασαν μέλη της Αντιπολίτευσης, και δη του συνδυασμού του κ. Βασίλη Τσολακίδη ο οποίος ωστόσο δεν παρουσίασε συμπαγή θέση. Ο επικεφαλής του συνδυασμού αλλά και ο πρώην πρόεδρος της ΔΕΥΑΑ κ. Γιώργος Σίσκος πρότειναν να μην γίνει μείωση θεωρώντας πως αυτή γίνεται χωρίς μελέτη και πως θα τιναχθεί στον αέρα ο προϋπολογισμός της ΔΕΥΑΑ με κίνδυνο ακόμη και το κλείσιμο της. Διαφορετικά στάση κράτησαν τα υπόλοιπα μέλη του συνδυασμού τα οποία τάχθηκαν υπέρ μιας πιθανής μείωσης, προτείνοντας ωστόσο διαφορετικά κριτήρια. 

“Κατά 356.744 ευρώ θα μειωθούν τα έσοδα στη ΔΕΥΑΑ εάν εφαρμοστεί η μείωσή σας και ρωτώ από που θα καλύψουμε αυτή τη μείωση των εσόδων; Στον τοπικό Τύπο εσείς κύριε Δήμαρχε είπατε ότι  βουλιάζει στα χρέη η ΔΕΥΑΑ και όταν σε ρώτησα μέσα στο Δ.Σ. μου είπες ότι δεν το είπες αλλά δεν βγήκες να το διαψεύσεις.  Δηλαδή βουλιάζει από τη μια και από την άλλη προτείνουμε μείωση στο τιμολόγιο, κάπως περίεργα και παράξενα ακούγονται αυτά” τόνισε ο κ. Σίσκος. 

Στα 1,1 εκατ. ευρώ τα ανείσπρακτα 
Απαντώντας ο κ. Τσιτιρίδης μεταξύ άλλων στάθηκε στο γεγονός πως οι ληξιπρόθεσμες ανείσπρακτες οφειλές στη ΔΕΥΑΑ ξεπερνούν το 1,1 εκατ. ευρώ και πως ο ίδιος θα επιδιώξει να εισπράξει χρήματα από τους οφειλέτες ώστε να καλύψει τη διαφορά. “Με την πολιτική σας αυτή α οδηγήσετε τη ΔΕΥΑΑ στην κατάσταση που ήταν πριν από το 2010, αμφιβάλω για το εάν θα διασφαλίζεται η αξιοπιστία της προς τους προμηθευτές και τους καταναλωτές  ενώ θα την συντηρεί ο Δήμος. Πιστεύω ότι εάν γίνει αυτό οι ευθύνες ίσως να μην είναι μόνο πολιτικές. Εγώ έστειλα 2.000 ειδοποιήσεις για τα ανείσπρακτα και τώρα μαθαίνω πως μόλις 25 άτομα ήρθαν να κάνουν ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων τους” σημείωσε μεταξύ άλλων ο κ. Σίσκος. 

Παίρνοντας τον λόγο ο επικεφαλής της παράταξης Στροφή, κ. Νίκος Καλιαμπάκας τόνισε πως τάσσεται υπέρ της μείωσης ενώ σημείωσε πως στο Δ.Σ. της ΔΕΥΑΑ έκανε κάποιες παρατηρήσεις, όπως αυτή για την τοποθέτηση υδρομετρητών σε εκκλησίες και τζαμιά, οι οποίες και έγιναν αποδεκτές. “Βάζω SOS στην ποσότητα του νερού, είναι μείζον το να μην μείνουμε το καλοκαίρι πάλι χωρίς νερό γιατί είχαμε και τέτοια περιστατικά. Η ΔΕΥΑΑ δεν έχει να κάνει κάποιο είδος πολυτελείας, αλλά με το νερό, που είναι άμεσης ανάγκης. Δεν πρέπει να τα βλέπουμε όλα στενά οικονομικά”. 

Σταθερός στη θέση του περί κατάργησης της ΔΕΥΑΑ παρουσιάστηκε ο κ. Κώστας Αντωνιάδης, που μεταξύ άλλων σημείωσε πως το ειδικό τέλος 80% που περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ αποδίδεται για τις λειτουργικές δαπάνες της επιχείρησης. “Εάν δεν υπάρχει αυτό το ειδικό τέλος τότε θα πληρώνουμε κανονικά την αξία του νερού και πρακτικά δεν θα υπάρχει η ΔΕΥΑΑ”. Ωστόσο ο ίδιος ψήφισε υπέρ της μείωσης στο τιμολόγιο της Δημοτικής Επιχείρησης. 

“Δεν είμαστε άκαρδοι”
Άξιο αναφοράς το γεγονός πως κατά τη διάρκεια της ίδιας συνεδρίασης η παράταξη του κ. Τσολακίδη ζήτησε μείωση των δημοτικών τελών, η οποία ωστόσο δεν έγινε αποδεκτή από το Δ.Σ. με τον Δήμαρχο Αβδήρων να σημειώνει πως ο προϋπολογισμός δεν επιτρέπει την οποιαδήποτε μείωση των δημοτικών τελών φέτος. Ωστόσο κατά τη διάρκεια της συζήτησης περί μείωσης του τιμολόγιο της ΔΕΥΑΑ ο κ. Τσολακίδης εξέφρασε τις αντιρρήσεις του για τη μείωση λέγοντας πως “ούτε άκαρδοι είμαστε, ούτε θέλουμε ο κόσμος να υποφέρει. Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως έχουμε και το κοινωνικό τιμολόγιο, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί πρέπει να είμαστε με τους άλλους διαλλακτικοί ρισκάροντας τόσα πολλά”, ενώ σε γενικές γραμμές τάχθηκε υπέρ της άποψης που εξέφρασε ο κ. Σίσκος. Απαντώντας στα όσα ανέφερε ο κ. Αντωνιάδης ο ίδιος σημείωσε πως “το ερώτημα είναι θέλουμε να πάμε πίσω τον Δήμο μας; μέσα σε τρία χρόνια βάλαμε μια τάξη και ένα νοικοκυριό, δεν μπορώ να πω ότι τελειώσαμε αλλά πρέπει σίγουρα να διαφυλάξουμε τη ΔΕΥΑΑ σαν κόρη οφθαλμού του Δήμου. Εάν καταργηθεί το ειδικό τέλος τότε αναγκαστικά θα αυξηθεί η τιμή του νερού, δεν βλέπετε τι έγινε στον Δήμο της Ξάνθης; όσον αναφορά τη μείωση είναι μια ψευτομείωση που καλύπτει προεκλογικές δεσμεύσεις. Εμείς προτείνουμε να πιέσουμε και κεντρικά για τη μείωση του κόστους της ΔΕΗ και το κέρδος που θα έχουμε να το μεταφέρουμε σε μείωση στους καταναλωτές”. 

Μια τεκμηριωμένη μελέτη για τις επιπτώσεις της μείωσης του κόστους του νερού ζήτησε ο κ. Δημήτρης Γαλανόπουλος ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε πως “έρχεται σήμερα αυτή η μείωση χωρίς την παραμικρή μελέτη επιπτώσεων. Όταν φτάνουμε στο σημείο να μην λειτουργούμε παραταξιακά τότε θα αποδώσουμε έργο. Εάν όμως υποσχεθείτε ότι μετά τη μείωση η ΔΕΥΑΑ θα είναι βιώσιμη εγώ θα την ψηφίσω. Σίγουρα η οποιαδήποτε ελάφρυνση είναι θεμιτή”. 

Απαντώντας στις τοποθετήσεις των μελών του Δ.Σ. ο κ. Τσιτιρίδης τόνισε πως “από τη μια μιλάτε για ψευτομείωση αλλά από την άλλη δεν την ψηφίζετε κιόλας. Τα ανείσπρακτα είναι στο 1,1 εκατ. και το κόστος από τη μείωση θα είναι στις 120.000 ευρώ που μπορούμε να τα βρούμε από τα ανείσπρακτα”.    

Δεν υπάρχουν σχόλια