GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Προχωρά η κατάργηση της υποχρεωτικής συνδρομής στα Επιμελητήρια – Θα συντηρούνται από τέλη

-Προβλέπεται η συγχώνευση Επιμελητηρίων που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν  Τα ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν θα...

-Προβλέπεται η συγχώνευση Επιμελητηρίων που δεν θα καταφέρουν να επιβιώσουν 

Τα ανταποδοτικά τέλη για τις υπηρεσίες που θα παρέχουν θα είναι, σύμφωνα με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Γ. Γιακουμάτο, η μοναδική πηγή εσόδων για τα επιμελητήρια από την 1η Ιανουαρίου 2015, οπότε καταργείται η υποχρεωτική εγγραφή των επιχειρήσεων σε αυτά. 

Ο ίδιος μάλιστα υποστήριξε ότι τελικά η νέα επιμελητηριακή νομοθεσία που θα έρθει προς ψήφιση στη Βουλή πριν από το τέλος του έτους δεν θα προβλέπει ότι οι επιχειρήσεις θα εγγράφονται στα επιμελητήρια, καταβάλλοντας ένα εφάπαξ ποσό, ταυτόχρονα με την εγγραφή τους στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ). 

Οι αλλαγές στην επιμελητηριακή νομοθεσία θα περιληφθούν σε νομοσχέδιο-«σκούπα» του ΥΠΑΑΝ, το οποίο θα προβλέπει ακόμη την ενσωμάτωση στο εθνικό δίκαιο κοινοτικής οδηγίας για το ΓΕΜΗ, καθώς και αλλαγές στη νομοθεσία για τις λαϊκές αγορές.

Ο κ. Γιακουμάτος εκτίμησε ότι σε πρώτη φάση 5-6 επιμελητήρια θα κλείσουν και θα συγχωνευθούν με άλλα εντός της ίδια γεωγραφικής περιοχής ή με όμορες περιοχές, καθώς πρώτον, θα έχουν λιγότερα από 5.000 μέλη και δεύτερον, θα παρουσιάζουν ζημιογόνο ισολογισμό. Σημειώνεται ότι, τα επιμελητήρια που δεν πληρούν αυτά τα δύο κριτήρια θα θεωρούνται μη βιώσιμα και θα συγχωνεύονται με όμορα επιμελητήρια.

Σε ανοιχτή επιστολή του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Επιμελητηρίων, Μιχάλης Γιάγκας, τονίζει μεταξύ άλλων ότι «όσα επιμελητήρια επιβιώσουν, μετατρέπονται σε γραφειοκρατικούς μηχανισμούς και τίθενται ουσιαστικά στην υπηρεσία της κεντρικής διοίκησης χωρίς μάλιστα αυτή να τα επιχορηγεί για τη λειτουργία τους. Παύουν να έχουν τον σημερινό ρόλο, αφού τα μόνα σίγουρα έσοδα θα είναι –αν είναι– τα τέλη από το ΓΕΜΗ». Ο ίδιος επίσης υποστηρίζει ότι η νομοπαρασκευαστική επιτροπή που συστήθηκε για την αναθεώρηση της επιμελητηριακής νομοθεσίας έθεσε μόνο γενικές κατευθύνσεις και έχει να συνεδριάσει πάνω από ένα μήνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια