GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μεγάλος κίνδυνος πλημμύρας στην πεδιάδα της Ξάνθης – Σύσκεψη για την αντιμετώπιση του Χειμώνα (+VIDEO)

-Ο μεγαλύτερος αριθμός πλημμυρικών συμβάντων ανά θέση καταγράφεται στον ποταμό Έβρο και τις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής Σύσκεψη ...


-Ο μεγαλύτερος αριθμός πλημμυρικών συμβάντων ανά θέση καταγράφεται στον ποταμό Έβρο και τις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής

Σύσκεψη όλων των εμπλεκόμενων φορέων για την πιθανή αντιμετώπιση πλημμυρικών φαινομένων αλλά και χιονοπτώσεων και παγετού κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο αίθουσα συνεδριάσεων της Π.Ε. Ξάνθης. 

Στη σύσκεψη έγινε μια γρήγορη ανασκόπηση στα “κακά” παραδείγματα του παρελθόντος και λάθη τα οποία δεν πρέπει φέτος να επαναληφθούν, ενώ παράλληλα οι εκπρόσωποι των φορέων που έδωσαν το παρών ενημερώθηκαν για τις προληπτικές ενέργειες στις οποίες οφείλει να προβεί ο καθένας από την πλευρά του, καθώς και για το τι προβλέπεται σχετικά με τον ρόλο και τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κάθε Υπηρεσία σε περίπτωση επικίνδυνων καιρικών φαινομένων και πιθανών προβλημάτων που ενδέχεται να δημιουργηθούν. 

Όπως αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Ζαγναφέρης, “πραγματοποιούμε σήμερα την πρώτη σύσκεψη για την πολιτική προστασία θέλω να ευχαριστήσω τον κόσμο ο οποίος συμμετέχει, κυρίως εθελοντικά. Θέλουμε να δούμε τι προβλήματα προκύπτουν, έχουμε και την εμπειρία προηγούμενων χρόνων η οποία και αυτή με βοηθάει εμένα προσωπικά γιατί φέτος συμμετέχω από άλλο πόστο. Πιστεύω ότι θα είμαστε έτοιμοι και ο κόσμος της Ξάνθης να μείνει ήσυχος πως όποιο πρόβλημα παρουσιαστεί, καιρικό φαινόμενο, εμείς θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. 
Θα είμαστε έτοιμοι σε ότι προκύψει”, ενώ κληθείς να σχολιάσει την αντίδραση των υπηρεσιών στα έως τώρα επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή και προκάλεσαν αντίστοιχα προβλήματα ο ίδιος τονίζει πως “νομίζω ότι αντιμετωπίστηκαν θετικά. Δεν προέκυψε κάτι που να μας προξένησε άσχημη εντύπωση ή να έγινε κάτι που δεν το προλάβαμε, η προηγούμενη θεομηνία πιστεύω ότι ήταν μια προπόνηση και τα πήγαμε καλά. Ευελπιστώ με τη βοήθεια όλων των φορέων να τα πάμε ακόμη καλύτερα”. 

Μνημόνια και στην Πολιτική Προστασία! 
Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης έγινε γνωστό πως οι φορείς που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση και πρόληψη των προβλημάτων που δημιουργεί η κακοκαιρία οφείλουν, σύμφωνα με τη σχετική εγκύκλιο του Υπουργείου, να έχουν δημιουργήσει ένα “μνημόνιο ενεργειών” στο οποίο θα γίνεται μνεία στις δράσεις που αναλαμβάνουν για την επίλυση και πρόληψη των όποιων προβλημάτων ενώ όπως διευκρινίστηκε ο εν λόγω σχεδιασμός είναι υποχρεωτικός και πρέπει μέχρι τις 15 Νοεμβρίου να έχει ολοκληρωθεί. Στο ίδιο “μνημόνιο” η κάθε υπηρεσία θα πρέπει να αναφέρει τόσο τις ενέργειες που υλοποιεί όσο και τις δυνατότητές της σε μέσα και προσωπικό. 

Απαιτούνται έργα
Παράλληλα κατά τη διάρκεια της ίδιας σύσκεψης κατέστη σαφές πως η αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων εντάσσεται σε έναν ευρύτερα εθνικό σχεδιασμό που περιλαμβάνει την υλοποίηση αντιπλημμυρικών έργων ενώ σημαντική κρίνεται και η ύπαρξη βασικών υποδομών, όπως π.χ. κατάλληλο οδόστρωμα. 

Ζώνες υψηλού κινδύνου για πλημμύρες 
Την ίδια στιγμή το ΥΠΕΚΑ έχει ήδη καταρτίσει και δημοσιεύσει ένα μέρος του Σχεδίου Διαχείρισης Πλημμυρών, στο οποίο μεταξύ άλλων παρουσιάζονται περιοχές που εντάσσονται στις ζώνες υψηλού κινδύνου για την εκδήλωση πλημμυρικών φαινομένων. Η κατηγοριοποίηση αυτή έχει γίνει σύμφωνα με το ιστορικό που παρουσιάζουν οι εν λόγω περιοχές καθώς και τις υποδομές που διαθέτουν. Στο συγκεκριμένο σχέδιο γίνεται αναφορά στις “ευάλωτες” περιοχές της Π.Ε. Ξάνθης αλλά και ευρύτερα της Θράκης ενώ τονίζεται πως ο μεγαλύτερος αριθμός πλημμυρικών συμβάντων ανά θέση καταγράφεται στον ποταμό Έβρο και τις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής. 

Ιστορικά δεδοµένα 
Με βάση την επεξεργασία των ιστορικών συµβάντων οι περιοχές όπου έχουν σηµειωθεί στο παρελθόν σημαντικές πληµµύρες είναι : 
• το δέλτα του π. Nέστου (δεξιά και αριστερή όχθη), 
• η πεδιάδα Ξάνθης, 
• η πεδιάδα Κοµοτηνής, 
• οι χαµηλές περιοχές των χειµάρρων της Αλεξανδρούπολης (ρ. Απόκριµνο και Αράπης) 
• οι παραποτάµιες περιοχές της λεκάνης του π. Έβρου. 

Ευάλωτες περιοχές
Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης
Από τη ∆/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ξάνθης ως ευάλωτες περιοχές καταγράφονται οι: 
• περιοχή δέλτα π. Κόσυνθου
• παραλίµνια περιοχή λίµνης Βιστωνίδας
• παραποτάµιες περιοχές δέλτα π. Νέστου 

Περιφερειακή Ενότητα Ροδόπης
Σύµφωνα µε τη ∆/νση Τεχνικών Έργων της ΠΕ Ροδόπης, ως ευάλωτες περιοχές
καταγράφονται οι : 
• παραποτάµιες περιοχές π. Kοµψάτου κατάντη της επαρχιακής οδού Κοµοτηνής-Ιάσµου
• παραλίµνια περιοχή της λ. Βεγορίτιδας
• πεδινές εκτάσεις οικισµών Εβρενού, Ιασίου, Αρριανών, Μικρού Πιστού στη λεκάνη του π. 
Φιλιούρη (π. Λίσσος) 
• πεδινές εκτάσεις π. Μπόσπου
• πεδινές εκτάσεις µεταξύ Ξηροπόταµου και Ασπροπόταµου που εκβάλουν στη λ. 
Βιστωνίδα. 

Περιφερειακή Ενότητα Έβρου
∆εν καταγράφονται προβλήµατα στο ∆ήµο Σαµοθράκης 

Το κακό παρελθόν
Πέραν των παραπάνω η πρώτη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των επικίνδυνων καιρικών φαινομένων ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την έκθεση λαθών που έχουν εντοπιστεί στο παρελθόν, με στόχο πάντα την μελλοντική αποφυγή τους. 

Όπως επισημάνθηκε μεταξύ άλλων, το 2011 και λόγω κακού συντονισμού ένα όχημα της Αστυνομίας έπεσε πάνω σε εκχιονιστικό, ενώ κατά καιρούς υπήρξαν προβλήματα με την έγκαιρη παραλαβή άλατος το οποίο ως γνωστόν χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια παγετών. Προβλήματα δημιουργούνται και με το κλείσιμο των σχολειών, καθώς όπως επισημάνθηκε στο παρελθόν έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το εάν θα λειτουργήσουν ή όχι σχολεία λόγω παγετού, με αποτέλεσμα να δημιουργείται σύγχυση. 

Δεν υπάρχουν σχόλια