GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ανάσα για 2.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ στην Ξάνθη – Δυνατότητα μείωσης έως και 90% των δόσεων

Δυνατότητα μείωσης της μηνιαίας δόσης μέχρι 90% έχουν 97.000 οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια  Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις δόσεις...

daneia_oekΔυνατότητα μείωσης της μηνιαίας δόσης μέχρι 90% έχουν 97.000 οικογένειες που έχουν πάρει δάνεια 

Τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις δόσεις των δανείων τους με μείωση που ξεκινά από 40% και φτάνει ακόμη και το 90% έχουν οι 2.000 περίπου δανειολήπτες στην Ξάνθη που είτε έλαβαν δάνεια από τον πρώην Οργανισμό Εργατική Κατοικίας είτε δανειοδοτήθηκαν με επιδότηση επιτοκίου από τον ΟΕΚ. 

Η νέα ρύθμιση που ψηφίστηκε στη Βουλή (Ν. 4053/2014) και προβλέπει ευνοϊκές ρυθμίσεις για τους πανελλαδικά 97.000 δανειολήπτες του ΟΕΚ,  ξεκινά να εφαρμόζεται άμεσα και οι ενδιαφερόμενοι πρέπει να απευθυνθούν στην τράπεζα που έχουν το δάνειο για να κανονίσουν την επιμήκυνση.
Βασικός όρος για την υπαγωγή στη νέα ρύθμιση είναι οι δανειολήπτες να μην «έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής» (για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων τοκοχρεολυτικών δόσεων). Η υποβολή της αίτησης από τους δανειολήπτες πρέπει να υποβληθεί εντός εξαμήνου.

Η σχετική εγκύκλιος φτάνει άμεσα σε όλα τα υποκαταστήματα των τραπεζών και αμέσως μετά οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να κανονίζουν την επιμήκυνση του δανείου (κάτι που οδηγεί σε μείωση της δόσης). Η διάρκεια της επιμήκυνσης θα αποφασίζεται σε συνεννόηση με την τράπεζα. 

Ο ΟΑΕΔ έδωσε στη δημοσιότητα αναλυτικά παραδείγματα για το όφελος που θα προκύψει για δικαιούχους στην περίπτωση 10ετούς επιμήκυνσης.

Αναφερόμενος στη ρύθμιση ο διοικητής του ΟΑΕΔ, Θ. Αμπατζόγλου, σημειώνει πως «ικανοποιείται ένα πάγιο και δίκαιο αίτημα των δικαιούχων να έχουν το δικαίωμα προσαρμογής των δόσεών τους για τα συγκεκριμένα δάνεια χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου», αναφέρει το Έθνος. 

Οι συγκεκριμένοι δικαιούχοι μέχρι τώρα δεν μπορούσαν να προχωρήσουν σε ρύθμιση του δανείου τους με τις τράπεζες χωρίς να χάσουν την επιδότηση του επιτοκίου. Τα δάνεια αυτά ήταν 15ετούς διάρκειας, χορηγούμενα από συμβεβλημένες με τον ΟΕΚ τράπεζες, με επιδότηση επιτοκίου από τον Οργανισμό για τα πρώτα 9 έτη.
Οσον αφορά στην επιμήκυνση του δανείου προβλέπονται τα εξής:
• Τα δάνεια που έλαβαν δικαιούχοι με επιδότηση επιτοκίου αποκλειστικά από τον πρώην ΟΕΚ επιμηκύνονται υπό τον όρο ότι οι δικαιούχοι δεν έχουν υπερβεί κατά τον χρόνο υποβολής της αίτησης τη συμβατική προθεσμία διακοπής, δηλαδή για ληξιπρόθεσμη οφειλή μεγαλύτερη του ισόποσου των έξι μηνιαίων δόσεων.
• Ο ΟΑΕΔ (ως καθολικός διάδοχος του πρώην ΟΕΚ), χωρίς να παρεμβάλλεται στη διαπραγμάτευση των οφειλετών με την αντισυμβαλλόμενη τράπεζα αναφορικά με τον χρόνο αποπληρωμής του δανείου, θα εξακολουθήσει να καταβάλλει την επιδότηση του επιτοκίου, υπό την προϋπόθεση ότι το συνολικά καταβληθησόμενο ποσό επιδότησης δεν θα υπερβεί το ποσό που θα εκτιμηθεί, με βάση το ισχύον επιτόκιο του δανείου.
• Οι οφειλέτες μπορούν να υποβάλουν τη σχετική αίτηση μέσα σε αποκλειστική προθεσμία έξι μηνών.
Στο μεταξύ έχουν αρχίσει να στέλνονται ενημερωτικά σημειώματα και σε δικαιούχους του ΟΕΚ, που τους καλούν να ρυθμίσουν την οφειλή τους, αν δεν το έχουν ήδη πράξει. Στο πλαίσιο αυτό θεωρείται πιθανό να υπάρξει «φόρμουλα» και για όσους έχουν πάρει άτοκα δάνεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια