GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Παρακράτηση στις αμοιβές καθηγητών ΑΕΙ για έρευνα - Πράσινος φως από το ΣτΕ

«Πράσινο φως» για την παρακράτηση ενός ποσοστού (10% έως 15%) από τις αμοιβές των πανεπιστημιακών καθηγητών από χρηματοδοτούμενα ερευνητικ...

«Πράσινο φως» για την παρακράτηση ενός ποσοστού (10% έως 15%) από τις αμοιβές των πανεπιστημιακών καθηγητών από χρηματοδοτούμενα ερευνητικά προγράμματα και την άσκηση κάθε είδους έργου ή ελεύθερου επαγγέλματος ανάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικά ανεκτές τις παρακρατήσεις στις αμοιβές πανεπιστημιακών από ερευνητικά προγράμματα 

Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε συνταγματικά ανεκτές τις παρακρατήσεις στις αμοιβές πανεπιστημιακών από ερευνητικά προγράμματα

Το ανώτατο δικαστήριο κρίνει συνταγματικά ανεκτή τη συγκεκριμένη παρακράτηση, γιατί συμβάλλει στην κάλυψη σημαντικών δαπανών των ΑΕΙ χωρίς να φθάνει σε σημείο να αποτελεί υπέρμετρο βάρος που περιορίζει ουσιωδώς το εισόδημά τους και κλονίζει την περιουσιακή τους υπόσταση. 

Παράλληλα, στην πλήρη Ολομέλεια ΣτΕ συζητήθηκαν οι προσφυγές ΑΕΙ και καθηγητών, που ζητούν να ακυρωθούν οι περικοπές που έφερε και σ' αυτούς (ως «ειδικό μισθολόγιο») ο ν. 4093/12 από τον Αύγουστο 2012, με δυσμενή ωστόσο εισήγηση του Α' τμήματος ΣτΕ, που θεωρεί συνταγματικά ανεκτές τις επίμαχες μειώσεις, σε αντίθεση με ό,τι έγινε δεκτό με τους δικαστικούς λειτουργούς και τους ενστόλους. Αίσθηση, πάντως, προκάλεσε το γεγονός ότι στην «πιλοτική δίκη» δεν παραστάθηκε εκπρόσωπος του Δημοσίου για να αντικρούσει τους πανεπιστημιακούς.

Απόρριψη προσφυγών
Οσον αφορά την παρακράτηση των αμοιβών από ερευνητικά προγράμματα, ελεύθερα επαγγέλματα κ.λπ., η Ολομέλεια ΣτΕ υπό τον πρόεδρό της, Σ. Ρίζο, απέρριψε προσφυγές 59 καθηγητών ΑΕΙ, κρίνοντας ότι ο περιορισμός αυτός του εισοδήματος δεν θίγει τον πυρήνα της επαγγελματικής και οικονομικής ελευθερίας και δεν παραβιάζει τις συνταγματικές διατάξεις που κατοχυρώνουν το κοινωνικό δικαίωμα της εργασίας, την ισότητα, την αναλογικότητα, την πλήρη αυτοδιοίκηση των ΑΕΙ κ.λπ. 

Το ΣτΕ δέχθηκε (3299/14) ότι η επίμαχη επιβάρυνση δεν έχει φορολογικό χαρακτήρα (και συνεπώς δεν είναι αντισυνταγματική), αφού τα παρακρατούμενα ποσά εξυπηρετούν δημόσιο σκοπό, συμβάλλοντας στην κάλυψη δαπανών απαραίτητων (εκπαιδευτικών, επιμορφωτικών, επιστημονικών, τεχνολογικών κ.λπ.) για ΑΕΙ - ΤΕΙ σχετικά με τη σύνδεση της έρευνας με την παραγωγή, την εξασφάλιση υλικών προϋποθέσεων για την αξιοπρεπή άσκηση του πανεπιστημιακού έργου κ.ά. Αντίθετα, μειοψηφία 9 δικαστών δέχθηκε ότι οι κρατήσεις έχουν χαρακτήρα φόρου. 

Η ολομέλεια έκρινε ακόμα ότι η παρακράτηση από εξωπανεπιστημιακές δραστηριότητες δεν παραβιάζει την κοινοτική νομοθεσία, αφού δικαιολογείται από λόγους δημοσίου συμφέροντος, ενώ απέκρουσε τους ισχυρισμούς ότι εισάγονται ανεπίτρεπτοι περιορισμοί στην άσκηση του επαγγέλματος.
ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια