GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Ο Οδοντιατρικός Σύλλογος Ξάνθης για την “Ευρωπαϊκή Ημέρα Στοματικής Υγείας”

Βάσει της σύστασης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων η 12 Σεπτεμβρίου 2014, εορτάζεται ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, η οπ...

Βάσει της σύστασης του Συμβουλίου των Ευρωπαίων Οδοντιάτρων η 12 Σεπτεμβρίου 2014, εορτάζεται ως Ευρωπαϊκής Ημέρας Στοματικής Υγείας, η οποία για εφέτος έχει ως κεντρικό θέμα «Στοματική Υγεία και Διαβήτης».

Ο σακχαρώδης διαβήτης είναι μια διαταραχή στην οποία  α επίπεδα σακχάρων (γλυκόζη)στο αίμα είναι αφύσικα υψηλά. Εάν το επίπεδο των σακχάρων δεν ρυθμίζεται κατάλληλα σε ένα διαβητικό ασθενή, αυτό θα οδηγήσει σε ανώτερα από τα φυσιολογικά επίπεδα σακχάρων στο αίμα, με αποτέλεσμα διάφορες λειτουργικές διαταραχές του οργανισμού. Από τα συνηθέστερα προβλήματα για την υγεία του στόματος τα οποία αντιμετωπίζουν οι διαβητικοί ασθενείς είναι: η ουλίτιδα και περιοδοντίτιδα, η ξηροστομία, η κακή επούλωση τραυμάτων στην στοματική κοιλότητα και διάφορες επιμένουσες στοματικές λοιμώξεις.

 Για να κατανοήσουμε το μέγεθος του προβλήματος παραθέτουμε μερικά γεγονότα και αριθμούς:

Σε παγκόσμιο επίπεδο, αναμένεται ότι ο αριθμός των ατόμων με διαβήτη θα αυξηθεί από 382 εκατομμύρια το 2013, σε 592 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2015. Στην Ευρώπη, η προβλεπόμενη αύξηση θα είναι από 66 εκατομμύρια, σε 70 εκατομμύρια μέχρι το έτος 2035.

Η ηλικία αποτελεί έναν κομβικό παράγοντα κινδύνου για το διαβήτη τύπου 2 εξ αιτίας της γήρανσης του πληθυσμού της Ευρώπης. Η Ευρώπη έχει, επί πλέον, τον μεγαλύτερο αριθμό παιδιών με διαβήτη τύπου 1.

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων με σακχαρώδη διαβήτη στην Ευρώπη σημαίνει υψηλότερες δαπάνες για την υγειονομική περίθαλψη: φθάνει στο 10% του συνόλου των δαπανών το 2013 και θα αυξηθεί από 109 δις. ευρώ στα 117 δις. ευρώ το έτος 2035.

Η τεράστια πλειονότητα των ανθρώπων που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη σε περιοχές χαμηλού και μέσου εισοδήματος. Αυτές οι κοινωνικά ευάλωτες και αποκλεισμένες ομάδες πληθυσμού αντιμετωπίζουν σοβαρότητα επιβάρυνση από την νόσο και μεγαλύτερα εμπόδια για την πρόληψη και φροντίδα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα του διαβήτη είναι και υπαρκτό και μείζον. Η Ευρωπαϊκή Οδοντιατρική Κοινότητα καλείται να συνδράμει με τις δυνάμεις της στην αντιμετώπιση της νόσου, να ενημερώνει και να περιθάλψει τους διαβητικούς οδοντιατρικούς ασθενείς.
Με τιμή για το Δ.Σ.
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ 
ΕΛΕΝΗ ΔΑΣΤΕΡΙΔΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια