GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Άγνοια για τη στατχίνη δηλώνουν οι αρτοποιοί της Ξάνθης – Έλεγχοι από τον ΕΦΕΤ μετά τον ντόρο

-Παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης για να καθησυχάσει το κοινό  -Δεν γνωρίζει ούτε ο ΕΦΕΤ ούτε το Γενικό Χημείο τ...

-Παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης για να καθησυχάσει το κοινό 
-Δεν γνωρίζει ούτε ο ΕΦΕΤ ούτε το Γενικό Χημείο του Κράτους τι είναι η σταχτίνη 

Συνέντευξη Τύπου μετά τον ντόρο που προκάλεσαν τόσο στην πόλη της Ξάνθης όσο και στο πανελλήνιο οι δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιου Μωραΐτη σχετικά με τη διάθεση βουλγάρικου ψωμί με καρκινογόνα ουσία (σταχτίνη) στην περιοχή, παραχώρησε το πρωί της Τρίτης το Σωματείο Αρτοποιών Ξάνθης με στόχο να καθησυχάσει τους καταναλωτές. 

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης, τόσο ο ΕΦΕΤ όσο και το Γενικό Χημείου του Κράτους δηλώνουν άγνοια για τη σταχτίνη, και δεν έχει καταστεί εφικτό να διαπιστωθεί το τί ακριβώς είναι, ενώ παράλληλα επανέλαβε για ακόμη μια φορά πως κανένας φούρνος της περιοχής δεν διαθέτει προς πώληση ψωμί από τη Βουλγαρία. Διευκρίνισε ωστόσο πως οι αρτοποιοί της περιοχής προμηθεύονται αλεύρι από τη γειτονική χώρα, το οποίο όμως όπως τόνισε ο ίδιος είναι πιστοποιημένο. 

Ο ντόρος που προκλήθηκε μετά τις δημόσιες καταγγελίες του κ. Μωραΐτη αλλά και η προβολή που έτυχαν αυτές στα πανελλήνια ΜΜΕ, πυροδότησαν ελέγχους από πλευράς των αρμόδιων φορέων με αποτέλεσμα κλιμάκιο του ΕΦΕΤ να βρεθεί στην πόλη το πρωί της Τρίτης. 

“Δεν πουλάμε Βουλγάρικο ψωμί”
“Κανένας φούρνος δεν πουλάει ψωμί από τη Βουλγαρία σε αυτό είμαστε κατηγορηματικοί και θέλω να το δηλώσουμε στο καταναλωτικό κοινό. Το 95% των φούρνων έχει ένα σήμα που λέει πως το ψωμί που πωλείται ζυμώνεται και ψήνεται εδώ” σημείωσε ο κ. Αμπεριάδης, τονίζοντας πως “πριν από 2,5 χρόνια είχα κάνει μια καταγγελία ότι έρχονται ψωμιά από τη Βουλγαρία μέσω του Αγίου Κωνσταντίνου τα οποία φτάνουν μέχρι και τον κάμπο. Το γεγονός αυτό έχει εξασθενήσει πάρα πολύ τον τελευταίο χρόνο. Σε επικοινωνία που είχα με συναδέλφους στην ορεινή περιοχή μου είπαν ότι δεν ξέρουμε εάν έρχεται ψωμί αυτή τη στιγμή και εάν έρχεται θα πηγαίνει σε συγκεκριμένες οικογένειες που το παραγγέλλουν”. 

Όπως τονίζει μάλιστα ο πρόεδρος των Αρτοποιών, αμέσως μετά τις καταγγελίες του κ. Μωραΐτη, απευθύνθηκε τόσο στο Γενικό Χημείο του Κράτους όσο και στον ΕΦΕΤ, οι οποίοι δήλωσαν άγνοια για την εν λόγω ουσία, τη σταχτίνη.  “Πριν από 6 χρόνια στον Νομό Δράμας έγινε έλεγχος σε ψωμιά τα οποία ήταν από τη Βουλγαρία εκεί βρήκαν ορισμένες ουσίες μη επιτρεπτές από την ελληνική νομοθεσία σε μικρές ποσότητες. Το εάν ήταν σταχτίνη ή κάτι άλλο αυτή τη στιγμή δεν το ξέρουμε” επισήμανε ο κ. Αμπεριάδης, εξηγώντας πως “λέγοντας σταχτίνη ίσως εννοεί ο πρόεδρος του ΕΒΕΞ την τέφρα του αλεύρου, δηλαδή τα ανόργανα στοιχεία που έχει το άλευρο μέσα του”. 

Ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης διευκρίνισε κατά τη διάρκεια της Συνέντευξης Τύπου πως τα εν λόγω ανόργανα στοιχεία επιτρέπονται σε ποσοστό 0,05% κάτι που δεν ισχύει στα ψωμιά που παράγονται στη Βουλγαρία. “Η τέφρα αυτή κρατά το ψωμί πιο μαλακό και επίσης δεν μπαγιατεύει τόσο εύκολα” συμπλήρωσε ο ίδιος, λέγοντας πως φούρνοι της περιοχής προμηθεύονται αλεύρι από μύλους της γειτονικής χώρας ωστόσο τα άλευρα που φτάνουν εδώ είναι πιστοποιημένα.   

“Προτρέπουμε το καταναλωτικό κοινό να ψωνίζει ψωμιά από τους φούρνους της γειτονιάς που παράγουν υγιεινό ψωμί. Να μην αγοράζει ούτε προψημένα ούτε κατεψυγμένα ψωμιά που πουλάει μια αλυσίδα στην Ξάνθη γιατί και αυτά δεν ξέρουμε από που προέρχονται” σημείωσε ο ίδιος, για να προσθέσει πως “το ότι δεν έχει εναρμονιστεί η Βουλγαρική νομοθεσία με την Ευρωπαϊκή αυτό το ξέρουμε”. 

Από τη μεριά της η Γενική Γραμματέας του Σωματείου κα Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη τόνισε πως “ψάχνουμε τα βρούμε Βουλγάρικο ψωμί αυτή τη στιγμή και δεν βρίσκουμε. Έχουν σταματήσει να φέρνουν. Υπήρξε μια μεγάλη αναστάτωση στους πολίτες γιατί νόμιζαν ότι μπορεί να παίρνουν από το φούρνο της γειτονιάς τους ψωμί και να ήταν από τη Βουλγαρία”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια