GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Έπιασαν “ταβάνι” Ιατρική Αλεξανδρούπολης και Νομική Κομοτηνής – Αστρονομική άνοδος στις βάσεις

-Άνοδος 620 μορίων στη Ιατρική και άνοδος 2,2% στη Νομική Κομοτηνής του ΔΠΘ “Ταβάνι” έπιασαν και φέτος οι περιζήτητες σχολές του Δημοκ...

-Άνοδος 620 μορίων στη Ιατρική και άνοδος 2,2% στη Νομική Κομοτηνής του ΔΠΘ

“Ταβάνι” έπιασαν και φέτος οι περιζήτητες σχολές του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης, οι βάσεις εισαγωγές των οποίων εκτινάχθηκαν στα ύψη στερώντας το όνειρο από δεκάδες τελειόφοιτους που έμειναν εκτός καθώς δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν τον απαιτούμενο αριθμό μορίων. 

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Ιατρικής Σχολής στην Αλεξανδρούπολη η βάση εισαγωγής στην οποία αυξήθηκε κατά 620 μόρια (!) συγκριτικά με πέρσι, ενώ αύξηση 389 μορίων καταγράφεται στη Νομική Σχολή Κομοτηνής. Πρόκειται για δύο σχολές που αποτελούν την πρώτη επιλογή χιλιάδων μαθητών της Γ' Λυκείου κάθε χρόνο, ενώ φέτος καταγράφουν ιστορική άνοδο.

Οι βάσεις εισαγωγής ανακοινώθηκαν επισήμως το πρωί της Πέμπτης, δίνοντας τέλος στην αγωνιά των μαθητών, ωστόσο όπως προκύπτει από την ανάλυση των αποτελεσμάτων καταγράφεται αύξηση των βάσεων στις Περιφερειακές Σχολές.  Για να δουν τις βάσεις των σχολών οι υποψήφιοι θα μπορούν με τον κωδικό τους και τα αρχικά του επώνυμου να δουν σε ποια σχολή πέρασαν, μπαίνοντας στην ειδική σελίδα του υπουργείου Παιδείας results.it.minedu.gov.gr.

Εκτίναξη των βάσεων στην Περιφέρεια
Το κύριο χαρακτηριστικό των φετινών βάσεων, πάντως, είναι η αύξηση των βάσεων εισαγωγής στα περιφερειακά τμήματα, σε σύγκριση με αυτά της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ αύξηση παρουσιάζουν και όλες οι Ιατρικές και οι Νομικές σχολές. 

Όπως ανακοίνωσε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου σε ΑΕΙ,ΤΕΙ, Στρατιωτικές Σχολές, σχολές Εμπορικού Ναυτικού κτλ. εισήχθησαν 72.763 υποψήφιοι ενώ το 2013 είχαν εισαχθεί 71.761. Συνολικά μηχανογραφικό υπέβαλαν φέτος 99.958 υποψήφιοι έναντι 104.998 το 2013. «Παρόλο που είχαμε μείωση αριθμού υποψηφίων είχαμε περισσότερους εισακτέους» παρατήρησε ο ΓΓ του υπουργείου.

Από τους υποψηφίους των φετινών πανελληνίων,  47.053 εισάγονται σε πανεπιστήμια, 1.913 σε στρατιωτικές και αστυνομικές και 23.797 στα ΤΕΙ. Κενές έμειναν 1.164 θέσεις όταν το 2013 είχαν μείνει 836 θέσεις. Σε επίπεδο ποσοστού το ποσοστό επιτυχίας στα ημερήσια λύκεια κινήθηκε στο 81,05%.

Επιλέγουν σπουδές που οδηγούν σε δουλειά
Τα παιδιά επέλεξαν σχολές βάση του αν μπορούν να ασκήσουν το επάγγελμα που θα σπουδάσουν. Το θέμα μας είναι ότι πια δεν ξέρουμε πως θα είναι η Ελλάδα σε 10 χρόνια με αυτή την τεράστια οικονομική αλλαγή που υφίσταται οπότε δεν μπορούν και τα παιδιά να έχουν κάποια σιγουριά. Παρ όλα αυτά αγωνίζονται να βρουν σχολές που θα έχουν κάποια επαγγελματική αποκατάσταση, αναφέρει σε ρεπορτάζ της η Ισμήνη Λέντζου, εξηγώντας πως υπάρχουν σχολές σε ΤΕΙ στην περιφέρεια που δίνουν πτυχίο που οδηγεί σε δουλειά και δεδομένου και του θέματος των μετεγγραφών, τα παιδιά φέτος τις προτίμησαν και τις έβαλαν στο βιογραφικό τους. 


Τέτοια ΤΕΙ ειναι τα ηλεκτρολογίας, μηχανολογίας αλλά και νοσηλευτικής και φυσικοθεραπείας, όλα αυτά είναι ΤΕΙ που οδηγούν σε εργασία. Υπάρχουν αριστούχοι που δε μπαίνουν στην πρώτη σχολή προτίμησής τους. Παρατηρήθηκε το φαινόμενο αριστούχοι να μην μπαίνουν στην πρώτη σχολή προτίμησής τους. Οταν οι αριστούχοι είναι πάρα πολλοί είναι λογικό οτι δε χωράνε όλοι στις περιζήτητες σχολές.  Οταν βλέπουμε οτι η Ιατρική Αθήνας έχει βάση 19.233 μόρια, αν κάποιος έχει 19.230 μόρια δεν περνάει στην Ιατρική της Αθήνας, που είναι η πρώτη του προτίμηση. 

Ενα άλλο στοιχείο είναι οτι είχαμε άνοδο στα Παιδαγωγικά, και αυτο δεν ήταν αναμενόμενο λόγω του ότι δεν διορίζονται εύκολα πια οι δάσκαλοι. Παρ΄όλα αυτά ανέβηκαν τα παιδαγωγικά. 
Μεγάλη πτώση είχαμε στην Ισπανική και Γερμανική Φιλολογία και εκεί παίζει ρόλο το ειδικό μάθημα. Σε αυτές τις σχολές υπάρχουν και κενές θέσεις. 

Πόσο αυξήθηκαν σε σχέση με πέρυσι οι βάσεις
Νομικές σχολές
Αθήνας +143 μόρια
Θεσσαλονίκης +215 μόρια
Κομοτηνής + 389 μόρια

Μηχανολόγων Μηχανικών
Αθήνας +968 μόρια
Θεσσαλίας +7,3%
Κοζάνης +13,1

Ιατρικές σχολές
Αθήνας + 317 μόρια
Θεσσαλονίκης +442 μόρια
Πάτρας +512 μόρια
Ηρακλείου +589 μόρια
Λάρισας + 583 μόρια
Ιωαννίνων + 605 μόρια
Αλεξανδρούπολης +620 μόρια

Μεγάλη αύξηση (27,3%) παρατηρείται στη Γαλλική Φιλολογία Αθήνας ενώ αύξηση σημειώνεται και στις εξής σχολές:
- Διοίκηση Τουριστικών Επιχειρήσεων Ηγουμενίτσα +20,7%
- Ιταλική Φιλολογία Αθήνας +15.5%
- Πρόγραμμα Ιερατικών Σπουδών Ηρακλείου Κρήτης +15%
- Μηχανολόγων Μηχανικών Κοζάνης +13,1%
- Αστυφυλάκων +12,2%
- Στατιστικής Αναλογιστικών Σάμου +10,6%
- Μαθηματικό Σάμου +10,5%
- Πληροφορικής Λαμίας +10,3%
- Σχολές ανώτατες εκκλησιαστικής ακαδημίας +10% 

Ανάλογες αυξήσεις υπάρχουν σχεδόν σε όλες τις σχολές
Μαθηματικών Αθήνας + 463
Φυσική Αθήνας + 624
Οδοντιατρικής Αθήνας +590
Φαρμακευτική Αθήνας + 597
Παιδαγωγικό Αθήνας +251
Ψυχολογίας Θεσσαλονίκης +316
Φιλολογίας Αθήνας + 211
Οικονομικών επιστημών Αθήνας +785
Δημοσιογραφίας Θεσ/νικης +172
Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας +348

Υπήρξαν όμως και σχολές με μείωση 
Γερμανικής Γλώσσας - 1.886
Ισπανικής Γλώσσας Αθήνας -6.079
Γραφιστικής Αθήνας - 625

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για τις μετεγγραφές
Οι μετεγγραφές που έφεραν τα πάνω κάτω και στις βάσεις παραμένουν ακόμη ένα μυστήριο αφού το υπουργείο αποφάσισε να κάνει τις οριστικές ανακοινώσεις από Δευτέρα.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι σε ότι έχει να κάνει με την μετεγγραφή ενός φοιτητή από ένα τμήμα σε άλλο τον βασικό ρόλο θα παίζει ο αδελφός ή η αδελφή που φοιτά σε άλλο τμήμα και όχι ο τόπος κατοικίας των γονέων.

Άγνωστο παραμένει το τι θα γίνεται στην περίπτωση που στην πόλη όπου φοιτά ο ένας αδελφός δεν υπάρχει τμήμα για τον δεύτερο που εισάγεται φέτος στο πανεπιστήμιο.

Αναλυτικά οι βάσεις σε όλα τα επιστημονικά πεδία 
Πατήστε εδώ για να δείτε το συγκριτικό βάσεων 1 ΓΕΛ ΕΠΑΛ
Πατήστε εδώ για να δείτε το συγκριτικό βάσεων 2 ΕΠΑΛ Α
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 90% ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β-ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 90% ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β-ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 10% ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β 2012-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 10% ΓΕΛ-ΕΠΑΛ Β 2013-ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΕΣ 2014
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής ΕΠΑΛ Α-ΗΜΕΡΗΣΙΑ
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής ΕΠΑΛ Α-ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΠΑΝΕΛ 2014
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 10% ΕΠΑΛ Α 2012-ΠΑΝΕΛ 2014
Πατήστε εδώ για να δείτε τις βάσεις επιλογής 10% ΕΠΑΛ Α 2013-ΠΑΝΕΛ 2014
(με πληροφορίες από zougla.gr, newist.gr, iefimerida.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια