GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


ΕΥΘΥΜΟΓΡΑΦΗΜΑ - Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Αν θέλουμε και μπορούμε ν΄ αγοράσουμε πατάτες, παίρνουμε τις πιο φθηνές της συγκομιδής του προηγούμενου έτους. Γιατί το κεράσι είναι μετ...

Αν θέλουμε και μπορούμε ν΄ αγοράσουμε πατάτες, παίρνουμε τις πιο φθηνές της συγκομιδής του προηγούμενου έτους. Γιατί το κεράσι είναι μεταμφιεσμένη βραστή πατάτα με υπόλειμμα τυρού εσχάτης διαλογής. Ακούς προσφορές στα κατεψυγμένα και πατάει το πόδι σου στα νερά των χαλασμένων ψυγείων της πολυεθνικής. 

Ξανατυλιγμένο τυρί φέτα με άλλη ετικέτα λήξης, ολοφάνερο πως αντέχει μισή μέρα στο ψυγείο ή έχει παραδώσει γεύση ανάλωσης και το πετάς, ζητώντας συγνώμη από τ΄αδέσποτα. Λευκά τυριά που κιτρινίζουν ελαφρώς, άγευστα ‘η παραπλανητικά τάχα γεύσης φέτας. Φασόλια γίγαντες πέντε αστέρων, πέντε ευρώ το κιλό! Κονσέρβες ψάρια που αν το καπάκι τους λείπει το εκριγνυώμενο πουφ της σήψης. Λιωμένα ψάρια που πασχίζεις να καρφώσεις στο πιρούνι και δεν το κατορθώνεις παρά αποκομίζοντας μονάχα λέπια. Γάλα φρέσκο, που δεν παίρνεις ποτέ γιατί είναι ακριβό σαν χρυσό μαστάρι προβατίνας ή αγελάδος ή κατσίκας. 

Λόγω ανάγκης λοιπόν προερχόμενης από τους εξουσιαστές, παίρνεις γάλα μποτιλιαρισμένο με λήξη επόμενου έτους. Γάλα κι αυτό, μα από μαστάρι γαίδούρας που το πίνεις και φουσκώνεις και μετά ξύνεις την κοιλιά σου λες κι έχεις βγάλει ψώρα. Σακούλες που χρεώνονται 4 λεπτά – οι πιο μεγάλες περισσότερο (LIDL). Και “κατοστάρι” οι υπάλληλοι να μαζέψουν τις αδειανές κούτες πριν τι προλάβουν οι καταναλωτές, για  να μην πληρώσουν σακούλες. Κάποιοι απ΄ αυτούς κοιτούν τάχα εμβριθώς τις ημερομηνίες λήξης και με τρόπο αδειάζουν σε άλλες κούτες τα είδη κατανάλωσης αποκομίζοντας τι; Αδειανές κούτες Και συνεχίζουμε… Ευαισθησία! 

Υπέρ προστασίας των παιδιών τ' ακέφαλα σπίρτα που δεν ανάβουν. Και δεν ανήκουν επ΄ ουδενί στους πυρήνες της φωτιάς. Φτηνά πορτοκάλια στο δίχτυ για να μη κιαλάρεις τα σάπια! Ελιές μακροβιότατες που χρεώνεται και το κουκούτσι τους. Προσφορές που εξαντλούνται την πρώτη μέρα γιατί αγοράζουν μεγάλες ποσότητες οι έχοντες. Το έχεις τους οι έχιδνες! Μπύρες ξίδια – βάζεις και στη φακή! – χαρτιά υγείας που σκίζονται τα μισά μέχρι να τα ξετυλίξεις. Βεβαίως υπάρχουν και αρωματισμένα πανάκριβα χαρτιά υγείας ροζ. Εδώ, ανατρέπεται το ήμισυ γνωμικό του λαού με νέο ήμισυ γνωμικό: Τα μεταξωτά βρακιά είναι για αδέξιους κ… Γιατί δεν χρειάζεται να τους κατεβάσεις τα παντελόνια ή φούστες για να το διαπιστώσεις. Με μια ματιά σε πρόσωπα αυτών που τ' αγοράζουν, καταλαβαίνεις! Υπάρχουν και πανάκριβα ουίσκι πολλών ετών ωρίμανσης που συμπληρώνουν άλλα τόσα έτη στα ράφια, απούλητα. Τις κεφαλογραβιέρες, τις γραβιέρες και τα ιταλικά τυριά σε ρωτάει η πωλήτρια αν τα θέλεις για τρίψιμο στα μακαρόνια. Κι εσύ μένεις άναυδος για την προτεινόμενη χρήση τους…

Πανάκριβα τα παρθένα έλαια στην πατρίδα μας που είναι η κατεξοχήν χώρα παραγωγής λαδιού. Γι΄ αυτό ανάρπαστο το σουσαμέλαιο. Και στα νεκροταφεία βάζουν παραφινέλαιο για να μην κλέβουν τα λάδια! Πάει ξεφτιλίστηκε και το λάδωμα στην Ελλάδα!

Και ο γέρος που δεν έχει χρήματα ν΄ αγοράσει ακουστικά, ακούει το καταβαλλόμενο ποσό της σύνταξης του μισό, από τον ταμία της τράπεζας και πέφτει ξερός!

Τα πινόκια της εξουσίας δεν έχουν μύτη. Γιατί αν είχαν θα μεγάλωνε με την άκρατη ρητορεία τους περί αισιοδοξίας και οικονομικού πλεονάσματος.

Μα πάλι λες, μήπως δεν είναι έτσι τα πράγματα; Κι ανοίγεις το στόμα σου να χασμουρηθείς, μα πάραυτα το κλείνεις γιατί κάτι γουρουνομύγες θα ελπίσαν κι αυτές σε υπολείμματα τροφής των οδόντων σου. Λοιπόν σαν τον Σκρουτζ να βουτήξεις κι εσύ στο οικονομικό πλεόνασμα και να διαλύσεις το κρανίο σου στο αδειανό πάτωμα; Ή μήπως υπάρχει πλεόνασμα; Μα γιατί με τη σκέψη αυτή η μύτη σου μεγαλώνει; Και φόβος σε πιάνει που οι γουρουνόμυγες κάθονται εκεί!!!

Οι κερδοσκόποι φυσικά βρήκαν τις μαγικές λέξεις-  Δημοσιονομική προσαρμογή. Η μόνη δημοσιονομική προσαρμογή που έγινε είναι ότι στα αεροδρόμια οι αεροσυνοδοί δεν περπατούν όπως παλιά σαν μανεκέν σε πασαρέλα, τρικλοποδιστά. Τώρα περπατούν σαν τις πάπιες και ο τελευταίος τυχερός που θα βγει απ΄ τ΄ αεροπλάνο θα τις δει να καθαρίζουν το εσωτερικό του, με σκούπα και φαράσι και μισό κουλούρι στο στόμα. Και απόλυσαν τις δύστυχες καθαρίστριες…
Γιώργος Κουτσουλης
Διαλεκτό Χρυσούπολης

Δεν υπάρχουν σχόλια