GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



"Συναγερμός" και φέτος στην Ξάνθη για τον ιό του Δυτικού Νείλου - Τα κουνούπια... είναι εδώ!

-Καθημερινό μαρτύριο για τους κατοίκους της περιοχής, ήδη, οι επιδρομές των κουνουπιών  Μάχη με τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νε...

-Καθημερινό μαρτύριο για τους κατοίκους της περιοχής, ήδη, οι επιδρομές των κουνουπιών 

Μάχη με τα κουνούπια και τον ιό του Δυτικού Νείλου που αυτά μεταφέρουν ετοιμάζονται να δώσουν για μια ακόμη χρονιά οι αρμόδιες υγειονομικές υπηρεσίες της χώρας.

Αττική, Θεσσαλονίκη, Ξάνθη, Ημαθία, Καβάλα, Σέρρες, Κέρκυρα, Πέλλα και Ηλεία αποτελούν τις εννέα «κόκκινες» περιοχές της επικράτειας, οι οποίες απειλούνται από τους πληθυσμούς των κουνουπιών, με βάση τα επιδημιολογικά κι εντομολογικά δεδομένα που έχουν μέχρι τώρα στη διάθεσή τους οι φορείς, αναφέρει το Πρώτο Θέμα. 

Σε επίπεδο περιφερειών βρίσκονται σε εξέλιξη προγράμματα κωνωποκτονιών και αεροψεκασμοί, ωστόσο οι επιστήμονες δεν κρύβουν την ανησυχία τους σε ό,τι αφορά τη μετάδοση του ιού του Δυτικού Νείλου, καθώς θεωρούν ότι από τη στιγμή που αυτός μεταδίδεται στα κουνούπια μέσω πτηνών, τόσο άγριων όσο και αστικών όπως τα περιστέρια, αλλά και αλόγων, δεν είναι εύκολο ούτε να προβλεφθεί ούτε να ελεγχθεί η πορεία του και η ταχύτητα μετάδοσής του.

Πάνω από 12.000 άτομα μολύνθηκαν με τον ιό του Δυτικού Νείλου 
 Πέρυσι ο ιός του Δυτικού Νείλου προκάλεσε σοβαρή λοίμωξη στο κεντρικό νευρικό σύστημα, όπως μηνιγγίτιδα ή εγκεφαλίτιδα, σε 86 ανθρώπους. Για 11 εξ αυτών απέβη μοιραία. Οι ηλικίες των ασθενών κυμάνθηκαν από 17 έως 100 χρόνων. Το πρώτο περιστατικό καταγράφηκε στις 2 Ιουλίου και το τελευταίο στις 28 Σεπτεμβρίου, κάτι που σημαίνει ότι ο ιός κυκλοφορούσε από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα ορο-επιδημιολογικής μελέτης που είχε διεξαχθεί το 2010, σε κάθε ένα κρούσμα λοίμωξης του κεντρικού νευρικού συστήματος που καταγράφεται αντιστοιχούν περίπου 140 κρούσματα επίσης μολυσμένα με τον ιό του Δυτικού Νείλου, αλλά με ήπια συμπτώματα, πχ απλής ίσωσης.

Στο κέντρο της επιδημίας το λεκανοπέδιο
Κατά την περσινή περίοδο κυκλοφορίας του ιού το κέντρο της επιδημίας βρισκόταν στην Αττική. Στα βόρεια προάστια του λεκανοπεδίου καταγράφηκε το 27% των σοβαρών κρουσμάτων που χρειάστηκαν νοσηλεία σε ΜΕΘ και στις περιοχές της Ανατολικής Αττικής το 20% των κρουσμάτων. Μεγάλη επίθεση από τα μολυσμένα κουνούπια σημειώθηκε και στη Βόρειο Ελλάδα όπου στη Μακεδονία και τη Θράκη καταγράφηκε το 45% των συνολικών κρουσμάτων της λοίμωξης του ιού του Δυτικού Νείλου.

Υπενθυμίζεται ότι ο ιός του Δυτικού Νείλου πρωτοεμφανίστηκε στη χώρα μας το 2010, προκαλώντας τον θάνατο 35 ατόμων, κυρίως ηλικιωμένων, με χρόνια νοσήματα. Το 2011 καταγράφηκαν 9 θάνατοι σε ασθενείς άνω των 65 ετών με υποκείμενα νοσήματα, ενώ το 2012 κατέληξαν 18 ηλικιωμένοι με προβλήματα υγείας.

Μέτρα προστασίας απο τα κουνούπια 
Οι ειδικοί του ΚΕΕΛΠΝΟ τονίζουν τη σημασία των μέτρων ατομικής προστασίας από τα κουνούπια, πέραν των δράσεων που υλοποιούνται από την τοπική αυτοδιοίκηση. Αυτά περιλαμβάνουν τη χρήση εντομοαπωθητικών ουσιών στο ακάλυπτο δέρμα και επάνω από τα ρούχα -ειδικότερα σε δραστηριότητες κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες- την εφαρμογή σητών, κουνουπιέρων κ.λπ., αλλά και την αποφυγή λιμναζόντων νερών σε αυλές και μπαλκόνια (γλάστρες κ.λπ.). Συστήνεται η αποφυγή του ποτίσματος των φυτών και του γρασιδιού κατά τις απογευματινές ή βραδινές ώρες, όταν τα κουνούπια είναι περισσότερο δραστήρια.

Δεν υπάρχουν σχόλια