GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Μέχρι 30 Ιουνίου η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, σε τρεις δόσεις ο φόρος

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται από τους υπόχρεους ηλεκτρονικά. Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται...

Οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται από τους υπόχρεους ηλεκτρονικά.

Στις 30 Ιουνίου ολοκληρώνεται η διαδικασία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, και μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι που έχουν καταθέσει τη δήλωσή τους ανέρχονται σε 1,27 εκατομμύριο. Σύμφωνα με απόφαση του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων, οι δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος οικονομικού έτους 2014 υποβάλλονται από τους υπόχρεους ηλεκτρονικά, είτε από τους ίδιους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε από εξουσιοδοτημένο λογιστή - φοροτεχνικό με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει η δυνατότητα ηλεκτρονικής υποβολής λόγω αποδεδειγμένης τεχνικής αδυναμίας που δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί ή εφόσον κρίνεται από τον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, σε εξαιρετικές περιπτώσεις, ότι συντρέχει αντικειμενική και πραγματική αδυναμία υποβολής της δήλωσης με ηλεκτρονικό τρόπο, επιτρέπεται να υποβληθούν αυτές σε έντυπη μορφή στις αρμόδιες ΔΟΥ.

Οσοι λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα, στην ειδοποίηση πληρωμής περιλαμβάνεται κωδικός πληρωμής, «ταυτότητα οφειλής» (Τ.Ο.). Εάν το οφειλόμενο ποσό καταβάλλεται σε δόσεις, ενσωματώνεται η ειδοποίηση πληρωμής ολικής εξόφλησης ή ειδοποίηση με ανάλυση των δόσεων διακριτά (πλήθος δόσεων, ποσό κάθε δόσης, ημερομηνία πληρωμής κάθε δόσης) και η ταυτότητα οφειλής (Τ.Ο.).

Σημειώνεται ότι ο φόρος εισοδήματος καταβάλλεται σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις. Στην περίπτωση της ηλεκτρονικής υποβολής, όταν υποβάλλεται εμπρόθεσμα, ως ημερομηνία λήξης της πρώτης δόσης, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της εμπρόθεσμης ηλεκτρονικής δήλωσης, ορίζεται η 31.07.2014.

Αν η συνολική οφειλή είναι μέχρι 300 ευρώ για τον ίδιο και για τη σύζυγό του αθροιστικά, μπορεί να καταβληθεί μέχρι την τελευταία εργάσιμη, για τις δημόσιες υπηρεσίες, ημέρα του μεθεπόμενου μήνα από τη λήξη υποβολής της δήλωσης. Για τις περιπτώσεις υποβολής της δήλωσης μέχρι και τον μήνα Μάιο, υπάρχει δυνατότητα εμπρόθεσμης πληρωμής μέχρι τις 31/7/2014. Οταν ο φόρος που οφείλεται με βάση την εμπρόθεσμη δήλωση καταβάλλεται εφάπαξ στην προθεσμία της πρώτης δόσης, παρέχεται έκπτωση 1,5%.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία, είναι υποχρεωτική η αναγραφή όλων των εισοδημάτων των υπόχρεων ανεξάρτητα από τον τρόπο φορολόγησής τους, καθώς και των απαλλασσόμενων από τον φόρο εισοδημάτων. Για τα αυτοτελώς ή με ειδικό τρόπο φορολογούμενα εισοδήματα αναγράφεται και ο παρακρατηθείς ή αποδοθείς κατά περίπτωση φόρος. Κατά την υποβολή της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ηλεκτρονικά μέσω Διαδικτύου, πρέπει πρώτα να καταχωρίζονται τα έντυπα Ε2 και Ε3, όταν απαιτούνται, και κατόπιν η δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων (Ε1).

Στις περιπτώσεις που η δήλωση φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων υποβάλλεται χειρόγραφα μέσω ΔΟΥ, συνυποβάλλονται, κατά περίπτωση, τα δικαιολογητικά, από τα οποία αποδεικνύεται η συνδρομή των προϋποθέσεων για τη φορολογική απαλλαγή, έκπτωση ή ελάφρυνση που επικαλείται ο υπόχρεος. Αντίθετα, τα δικαιολογητικά των δηλώσεων που υποβάλλονται ηλεκτρονικά φυλάσσονται για μελλοντικό έλεγχο.

Εφόσον κάποια από τα πιο πάνω δικαιολογητικά έχουν ήδη συνυποβληθεί με δηλώσεις προηγούμενων ετών στην ίδια ΔΟΥ ή έχουν διαφυλαχθεί σε περίπτωση ηλεκτρονικής υποβολής και δεν έχει επέλθει κάποια μεταβολή στα στοιχεία που αναγράφονται σ’ αυτά, δεν απαιτείται η έκδοση νέων δικαιολογητικών.

Δεν υπάρχουν σχόλια