GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Στην Ξάνθη ο Κώστας Ζαχαριάς από τον ΣΥΡΙΖΑ – Ήρθε για τα “σαράντα” της Πρωτοβάθμιας Υγείας

-Επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ, το Νοσοκομείο και τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στην Ξάνθη -Βρέθηκε σε δομές υγείας και στην Κομοτηνή   Στην πόλη τη...

-Επισκέφθηκε το ΚΑΠΗ, το Νοσοκομείο και τα πολυϊατρεία του ΠΕΔΥ στην Ξάνθη
-Βρέθηκε σε δομές υγείας και στην Κομοτηνή  

Στην πόλη της Ξάνθης βρέθηκε την Πέμπτη ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και μέλος της Επιτροπής Υγείας του κόμματος κ. Κώστας Ζαχαριάς πραγματοποιώντας επαφές και συναντήσεις με ανθρώπους του χώρου της υγείας και καταγράφοντας τα προβλήματά τους. 

Ο ίδιος επισκέφθηκε τόσο το Νοσοκομείο όσο και το ΠΕΔΥ, που αποτελεί τη συνέχιση πλέον του ΕΟΠΥΥ και του ΙΚΑ, ενώ αντίστοιχες επισκέψεις πραγματοποίησε και στην Κομοτηνή. Το απόγευμα παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στα τοπικά ΜΜΕ της Ξάνθης όπου αναφέρθηκε στα προβλήματα που εντόπισε, κυρίως στο Πρωτοβάθμιο Σύστημα Υγείας αλλά και στις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την υγεία. 

Όπως ανέφερε, διακρίνει ένα σχέδιο μετάβασης της δημόσιας και δωρεάν υγείας σε χέρια ιδιωτών, κάτι που όπως τόνισε γίνεται με το ΠΕΔΥ. 

“Έκλεισαν οι δομές του ΙΚΑ, και το ΙΚΑ όπως το ξέραμε με όλα τα προβλήματα τού, που παρείχε όμως κάποιες βασικές υπηρεσίες, και από τότε με την υποχρηματοδότηση και την τέλεια απαξίωση του προσωπικού σήμερα έχουμε λιγότερο από το 50% των γιατρών που υπήρχαν στον ΕΟΠΥΥ στο ΠΕΔΥ και δεν έχουμε καμία δομή που να λειτουργεί έστω και σε ένα ποσοστό της προηγούμενης κατάστασης” ανέφερε ο ίδιος, εξηγώντας πως “έχουν περάσει 40 μέρες από το κλείσιμο του ΕΟΠΥΥ και κανένας δεν μπορεί να μας πει πότε θα ολοκληρωθεί αυτό που έχει εξαγγείλει η κυβέρνηση για την πρωτοβάθμια περίθαλψη. Δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ανάγκες των ασφαλισμένων και ειδικά των ευάλωτων ομάδων, οι ανασφάλιστοι οι άνεργοι και οι χρόνια πάσχοντες πλήττονται ακόμη περισσότερο”. 

Αναφερόμενος στα προβλήματα των Νοσοκομείων τόσο σε Ξάνθη όσο και σε Κομοτηνή τόνισε πως τα κυριότερα σχετίζονται με την έλλειψη προσωπικού, λόγω συνταξιοδοτήσεων και του ότι δεν γίνονται νέες προσλήψεις. Παράλληλα αναφέρθηκε και στα προβλήματα που δημιουργούνται από τη συρρίκνωση της χρηματοδότησης. 

“Έχουμε προτάσεις που χρειάζονται χρήματα, άλλα πρέπει να αυξηθεί ο προϋπολογισμός για τη δημόσια υγεία χωρίς δαπάνες, όπως αυτές που εντοπίζονται στις προμήθειες και στα φάρμακα. Ένα σημαντικό κομμάτι της μείωσης του προϋπολογισμού για την υγεία μεταφέρθηκε στην τσέπη των πολιτών και επιβαρύνει τα λαϊκά στρώματα. Είμαστε κάθετα αντίθετοι” επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Ζαχαριάς εξηγώντας πως “στην πρωτοβάθμια υγεία σήμερα η Ξάνθη είναι ανύπαρκτη. Ο διοικητής του Νοσοκομείου είπε ότι μπορεί να ενεργοποιήσει με τη συναίνεση των εργαζομένων αποσπάσεις γενικού γιατρού για να καλύψει κάποιες ανάγκες. Οι ανάγκες όμως στην Ξάνθη δεν μπορούν να καλυφθούν με αυτό τον τρόπο. Πρέπει να υπάρχει γιατρός υποδοχής, γιατρός ελεγκτής, να υπάρχει ένας διοικητής και ήδη τρεις βγαίνουν εκτός κανονικής λειτουργίας για ραντεβού τα οποία θα πάνε πάρα πολύ πίσω και δεν θα μπορεί κανείς με τέτοιες αποσπάσεις να μιλήσει για λειτουργία αυτών των δομών. Δεν μπορεί να παγιωθεί ένα τέτοιο σύστημα. Στην Κομοτηνή είναι καλύτερα τα πράγματα στη μονάδα έως έναν βαθμό. Υπάρχουν παθολόγοι αλλά όχι γιατροί υποστήριξης, όπως ακτινολόγοι και μικροβιολόγοι, για να ολοκληρώσει κανείς την θεραπεία του”. 

Ταυτόχρονα τόνισε πως “τα νοσηλευτικά τμήματα δουλεύουν με ελάχιστο προσωπικό και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο. Ένα τμήμα παθολογικό που δουλεύει με τρία άτομα το πρωί, δύο το απόγευμα και δύο τη νύχτα και έχει 40 κρεβάτια 100% καλυμμένα πως θα αποδώσει; Οι εργαζόμενοι δουλεύουν υπό καθεστώς εργασιακής καταπόνησης.  Αν δουλεύεις διαρκώς στο τέλος θα κάνεις λάθη είναι γεγονός αυτό. Δεν είναι ζήτημα αυτό των επιμέρους Διοικητών αλλά ζήτημα πολιτικής. Το ζήτημα της στελέχωσης είναι καθοριστικό για τα Νοσοκομεία”. 

Δεν υπάρχουν σχόλια