GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Εκδικάστηκαν τα ασφαλιστικά μέτρα των τεσσάρων απολυμένων της ΣΕΚΑΠ!

-Κήρυξαν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι και κατέκλυσαν το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης  Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν από πλευράς τεσ...

-Κήρυξαν στάση εργασίας οι εργαζόμενοι και κατέκλυσαν το Δικαστικό Μέγαρο Ξάνθης 

Τα ασφαλιστικά μέτρα που κατατέθηκαν από πλευράς τεσσάρων απολυμένων εργαζομένων στη ΣΕΚΑΠ συζητήθηκαν το πρωί της Τετάρτης στο Πρωτοδικείο Ξάνθης. 

Πρόκειται για τέσσερεις εργαζόμενους που ουσιαστικά αποτέλεσαν το πρώτο κύμα απολύσεων στη ΣΕΚΑΠ και έλαβαν απολύσεις με τετράμηνη προειδοποίηση. Ανάμεσα σε αυτούς και τρεις τρίτεκνοι, με την απόλυσή τους να είχε προκαλέσει τότε και την έκρηξη του Συλλόγου Τριτέκνων Ξάνθης που ζητούσε την άμεση επαναπρόσληψή τους. 

Οι εργαζόμενοι προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη προβάλλοντας την απόφαση της Διοίκησης και ζητώντας να επιστρέψουν πίσω στις θέσεις εργασίας τους. 

Το πρωί της Τετάρτης η υπόθεση έφτασε στις αίθουσες του Πρωτοδικείου Ξάνθης, ενώ είχε κηρυχθεί στάση εργασίας από τις 11.00 το πρωί μέχρι και τις 15.00 το μεσημέρι από πλευράς των εργαζομένων, ώστε να παραβρεθούν στα Δικαστήρια. 

Αρχικά εξετάστηκε ο κ. Δημήτρης Παλτόγλου, συνδικαλιστής της ΣΕΚΑΠ, ο οποίος χαρακτήρισε τις απολύσεις μια μορφή πίεσης της εργοδοσίας προς τους εργαζομένους για να δεχθούν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις εργασίας. Όπως ανέφερε μάλιστα ο ίδιος χαρακτηριστικά, οι απολύσεις είχαν τη μορφή του παραδειγματισμού και στόχο είχαν να εκφοβίσουν τους υπόλοιπους εργαζόμενους. 

Χαρακτηριστικά ο κ. Παλτόγλου τόνισε πως οι συγκεκριμένοι τέσσερεις εργαζόμενοι τάσσονταν δημοσίως κατά των ατομικών συμβάσεων εργασίας και πως για αυτό «τιμωρήθηκαν» με απολύσεις. 

Παράλληλα ο ίδιος πρόσθεσε πως οι απολυμένοι βρίσκονται σε δύσκολη οικονομική θέση, οι σύζυγοί τους δεν εργάζονται ενώ έχουν σε εκκρεμότητα στεγαστικά δάνεια. «Πρόκειται για άξιους εργαζόμενους και πολύ χρήσιμους για το εργοστάσιο. Δεν υπέγραφαν ατομικές συμβάσεις, είχαν έντονη συνδικαλιστική δράση ενώ είχαν δηλώσει και σε ΜΜΕ ότι τάσσονται κατά των ατομικών συμβάσεων» σημείωσε ο ίδιος. 

Από τη μεριά της διοίκησης δια των νομικών της εκπροσώπων κατατέθηκε ο ισχυρισμός πως οι απολύσεις αποδίδονται στην «ανεπάρκεια» των εργαζομένων, οι οποίοι δεν ήταν σε θέση να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. 

Απαντώντας στον ισχυρισμό αυτό ο κ. Παλτόγλου ανέφερε πως δεν προηγήθηκε αξιολόγηση των εργαζομένων, όπως προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισμό λειτουργίας της ΣΕΚΑΠ, και πως αυτή τη στιγμή το εργοστάσιο δεν διαθέτει επίσημο χειριστή μηχανήματος κλαρκ, μιας και οι τελευταίοι απολύθηκαν. 

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης των ασφαλιστικών πλήθος εργαζομένων βρέθηκε στον χώρο του Δικαστηρίου, καθώς και μέλη του ΠΑ.ΜΕ. Ξάνθης. 

Από την πλευρά του ο νομικός σύμβουλος της ΣΕΚΑΠ ισχυρίστηκε πως σε περιπτώσεις ανεπάρκειας υπαλλήλων δεν προβλέπεται η σύσταση επιτροπής αξιολόγησης. Ως μάρτυρας της εταιρίας κατέθεσε Ρώσος συνεργάτης της ΣΕΚΑΠ ο οποίος έκρινε κατά την αξιολόγησή του την ανεπάρκεια, όπως ανέφερε, των απολυμένων εργαζομένων. 

Με τη συνδρομή μεταφραστή ο ίδιος τόνισε πως εκτελεί καθήκοντα συντονιστή παραγωγής και συνεργάζεται χρόνια με την Donsky Tabak. «Οι γνώσεις τους δεν επαρκούν» σημείωσε μεταξύ άλλων, εκτιμώντας μάλιστα πως οι απολυμένοι εργαζόμενοι δεν μπορούν να εργαστούν σε αντίστοιχα πόστα σε άλλη καπνοβιομηχανία. 

Κατά τη διάρκεια της εκδίκασης εργαζόμενοι της εταιρίας που βρίσκονταν εντός της αίθουσας αντιδρούσαν καυστικά στα όσα εκτυλίσσονταν, με την πρόεδρο του Πρωτοδικείου να επιβάλλει την τάξη. 

Μετά το πέρας των καταθέσεων οι δικηγόροι έλαβαν ολιγοήμερη διορία για να καταθέσουν συμπληρωματικές αναφορές, ενώ η απόφαση αναμένεται εκτός απροόπτου να εκδοθεί τις επόμενες ημέρες.     

Δεν υπάρχουν σχόλια