Ο Δήμος Ξάνθης και το τμήμα Περιβαλλοντικού Σχεδιασμού και Προστασίας της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, στην προσπάθεια του για...
Για να θεωρηθεί ένα όχημα εγκαταλειμμένο θα πρέπει να πληροί τις παρακάτω προϋποθέσεις (Π.Δ. 116/5-3-2004):
α) Να εγκαταλείπεται σε δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς δρόμους στους οποίους απαγορεύεται η στάθμευση για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 30 ημέρες
β) Να εγκαταλείπεται σε άλλους δημόσιους, δημοτικούς ή κοινοτικούς ή λιμενικούς κοινόχρηστους ή μη χώρους και οδούς για χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από 90 ημέρες και χωρίς την άδεια της αρμόδιας Υπηρεσίας ή Αρχής.
γ) Να εγκαταλείπεται σε ιδιωτικούς χώρους χωρίς προηγούμενη συγκατάθεση του κυρίου ή νομέα του χώρου κατά δήλωση του.
δ) Να αποτελεί γενικά κίνδυνο για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων, καθώς και για τη δημόσια ή ιδιωτική περιουσία.
Μετά τον εντοπισμό του εγκαταλειμμένου οχήματος, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο σε εμφανές σημείο του, προς ειδοποίηση του κατόχου του, ώστε αυτός να το απομακρύνει σε διάστημα 45 ημερών.
Αν τα οχήματα φέρουν πινακίδες, αναζητείται ο ιδιοκτήτης μέσω των Κρατικών Υπηρεσιών, επικολλάται ειδικό υπηρεσιακό αυτοκόλλητο έγγραφο για την απομάκρυνση του οχήματος και αποστέλλεται σχετική επιστολή στον ιδιοκτήτη.
Μετά την παρέλευση 45 ημερών και εφόσον έχει λάβει απάντηση από τις Υπηρεσίες Ασφαλείας, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής υποχρεούται να το περισυλλέξει και να το μεταφέρει στις εγκαταστάσεις της εταιρίας που έχει ορισθεί από τον Δήμο Ξάνθης, ως σύστημα διαχείρισης εγκαταλειμμένων οχημάτων. Ο ιδιοκτήτης μπορεί να ζητήσει την επιστροφή του, καταβάλλοντας τα έξοδα για τη μεταφορά στην εταιρεία, τα οποία ανέρχονται στα πενήντα (50) ευρώ.
Εάν το όχημα δεν διεκδικηθεί από κανένα, μεταφέρεται την ενδέκατη (11) ημερολογιακή ημέρα στο χώρο επεξεργασίας της εταιρείας προς καταστροφή. Εφόσον πρόκειται για όχημα με άδεια και πινακίδες κυκλοφορίας, αυτές κατατίθενται από την εταιρεία στην αρμόδια υπηρεσία Μεταφορών.
Η εταιρεία θα έχει το δικαίωμα να προβεί στην παραπάνω διαδικασία μόνο μετά από υπόδειξη της αρμόδιας υπηρεσίας του Δήμου Ξάνθης για τα εγκαταλειμμένα οχήματα. Επίσης, η εταιρεία έχει υποχρέωση να εκδίδει Πιστοποιητικό Παραλαβής για κάθε όχημα που παρέλαβε μετά την μεταφορά του και Πιστοποιητικό Καταστροφής κατά την ενδέκατη (11) ημερολογιακή ημέρα.
Ο Αντιδήμαρχος
ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ
Δεν υπάρχουν σχόλια