GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


Τσιγάρο και καημός στην Ξάνθη – Πάνω από 100 έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού

-Έχουν ήδη συσταθεί μεικτά κλιμάκια ελέγχου που «θερίζουν» τους κλειστούς δημόσιους χώρους -Περίπου 20 πρόστιμα μέχρι στιγμής σε καπνιστ...

-Έχουν ήδη συσταθεί μεικτά κλιμάκια ελέγχου που «θερίζουν» τους κλειστούς δημόσιους χώρους
-Περίπου 20 πρόστιμα μέχρι στιγμής σε καπνιστές και επιχειρηματίες

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι έλεγχοι για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου στους κλειστούς δημόσιους χώρους της Ξάνθης, οι οποίοι ήδη έχουν αγγίζει τους 100 μέσα σε δύο περίπου μήνες. 

Αστυνομία αλλά και επόπτες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας επιδίδονται σε ένα σαφάρι ελέγχων επιχειρώντας από τη μια να εντοπίσουν παραβάτες και να βεβαιώσουν τα σχετικά πρόστιμα και από την άλλη να συνετίσουν καπνιστές και επιχειρηματίες στο να… σβήσουν τα τσιγάρα εντός κλειστών χώρων των καταστημάτων. Ήδη τα πρόστιμα που έχουν βεβαιωθεί άγγιξαν τα 20 σε διάφορα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος τόσο σε καπνιστές όσο και σε επιχειρηματίες. 

«Πλέον έχουν συσταθεί μικτά κλιμάκια ελέγχου που απαρτίζονται από επόπτες του δικού μου τμήματα και άνδρες της Αστυνομίας από όλα τα Αστυνομικά Τμήματα, μιας και οι έλεγχοι καλύπτουν όλο τον Νομό» σημειώνει ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της ΠΕ Ξάνθης κα Λάμπρος Τσούργιαννης, εξηγώντας πως στόχος των ελέγχων είναι «να γίνει συνείδηση στον κόσμο το να μην καπνίζουν μέσα στα καταστήματα. Έχουμε προβεί και σε πρόστιμα τόσο εμείς όσο και η Αστυνομία». 

Στην εκπνοή του 2013 και με τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας του ελέγχου για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού στην Αστυνομία, μετά και την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας, ξεκίνησαν επιστεμμένοι έλεγχοι ενώ είχαν προηγηθεί σχετικές συστάσεις στους επιχειρηματίες. 

Σε πρώτη φάση τα σταχτοδοχεία εξαφανίστηκαν και στη θέση τους εμφανίστηκαν διάφορες πρόχειρες κατασκευές, όπως πλαστικά ποτήρια ή κουτάκια αναψυκτικών, τα οποία χρησιμοποιούσαν με ευθύνη τους οι ίδιοι οι καπνιστές. 

«Για να επιβάλουμε πρόστιμο θα πρέπει ο χώρος να είναι ανοιχτός τουλάχιστον από δυο πλευρές ή να είναι ανοιχτή η στέγη. Εάν δούμε ότι υπάρχουν αυτές οι μόνιμες κατασκευές και είναι κλειστές όλες οι πλευρές τότε επιβάλλεται πρόστιμο. Σε ότι αφορά τη νομιμότητα αυτών των χώρων αυτή είναι μια άλλη ιστορία» επισημαίνει ο κ. Τσούργιαννης, τονίζοντας πως για την περίπτωση της Ξάνθης το πρόστιμο για κάθε τσιγάρο είναι 50 ευρώ για τους καπνιστές ενώ για τους επιχειρηματίες αγγίζει τα 600 ευρώ. 

«Παραδόξως δεν υπήρξαν αντιδράσεις κατά την επιβολή των προστίμων, τουλάχιστον από την εικόνα που έχω εγώ. Οι θαμώνες φαίνεται πως το αποδέχονται» συμπληρώνει ο ίδιος. Σύμφωνα με πληροφορίες αντίστοιχοι έλεγχοι γίνονται στο σύνολο των Νομών της Περιφέρειας ΑΜ-Θ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια