GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL


«Πάρε κόσμε!» Εκπτώσεις που ξεπερνούν και το 50% στην αγορά της Ξάνθης

-Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, με συγκρατημένους της καταναλωτές στην περιοχή  Πρεμιέρα έκαναν το πρωί της Δευτέρας οι χειμερ...

-Πρεμιέρα για τις χειμερινές εκπτώσεις, με συγκρατημένους της καταναλωτές στην περιοχή 

Πρεμιέρα έκαναν το πρωί της Δευτέρας οι χειμερινές εκπτώσεις στην αγορά της Ξάνθης οι οποίες, όπως και σε ολόκληρη την χώρα, θα διαρκέσουν έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Οι έμποροι της περιοχής, ελπίζοντας σε μια ακόμη οικονομική τόνωση που θα τους δώσει μια μικρή σανίδα σωτηρίας στον ωκεανό των οικονομικών προβλημάτων στα οποία πνίγονται καθημερινά, έριξαν τις τιμές τους προσφέροντας εκπτώσεις που ξεκινούν από 20% και ξεπερνούν, σε διάφορα είδη και το 50%. 

Οι καταναλωτές από την πλευρά τους ωστόσο φαίνεται να παρουσιάζονται ιδιαίτερα εγκρατείς και φειδωλοί στις αγορές τους με δεδομένη και τη δραματική συρρικνωμένη αγοραστική δύναμη που διαθέτουν πλέον.  

Οι βιτρίνες των καταστημάτων τόσο στους κεντρικούς εμπορικούς δρόμους της πόλης, όπως η 28ης Οκτωβρίου, η Μιχαλ. Καραολή και η Παν. Τσαλδάρη γέμισαν από αυτοκόλλητα και ταμπέλες τα οποία αναγράφουν τα ποσοστά των εκπτώσεων, με τους καταστηματάρχες να ευελπιστούν πως θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των καταναλωτών. 

Αρκετοί είναι αυτοί που περίμεναν πως και πως την περίοδο των εκπτώσεων για να κάνουν τις αγορές τους, ωστόσο οι έμποροι της Ξάνθης εκτιμούν πως η κίνηση δεν θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση. 

Κατά τη διάρκεια των εκπτώσεων οι καταναλωτές πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί καθώς βάσει νόμου απαιτείται:
- Η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση είναι υποχρεωτική, σε εμφανή σημεία του καταστήματος και οπωσδήποτε στα σημεία όπου αυτά εκτίθενται.

- Η αναγραφή ποσοστού έκπτωσης επιτρέπεται, αλλά δεν είναι υποχρεωτική. Ανήκει στη διακριτική ευχέρεια της κάθε επιχείρησης.

Πρόστιμα φωτιά για τους παραβάτες έμπορους! 
Όπως είναι γνωστό, στους παραβάτες των διατάξεων περί εκπτώσεων επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσου με το 0,5% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο των 5.000 ευρώ. 

Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Ειδικότερα, για την περίπτωση που οι εκπτώσεις είναι ανακριβείς ή παραπλανητικές ως προς το ποσοστό τους, ως προς την ακρίβεια των αναγραφόμενων τιμών ή ως προς την ποσότητα των προσφερόμενων με έκπτωση προϊόντων ή όταν ενέχουν οποιασδήποτε μορφής απόκρυψη ή παραπλάνηση, επιβάλλεται πρόστιμο ποσού ίσο με το 1% του ετήσιου κύκλου εργασιών και πάντως όχι κατώτερο από 10.000 ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα και τη συχνότητα της παράβασης. Σε περίπτωση που επιβληθεί για δεύτερη φορά πρόστιμο για την ίδια παράβαση μέσα σε διάστημα 5 ετών, το πρόστιμο αυξάνεται στο 3% του ετήσιου κύκλου εργασιών της συγκεκριμένης επιχείρησης.

Αρμόδια αρχή για την επιβολή των προστίμων είναι ο Γενικός Γραμματέας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης («κρατικός περιφερειάρχης»), όπου διαπιστώνεται η παράβαση.

Παράλληλα, η ΕΣΕΕ υπενθυμίζει ότι καταργήθηκε η απαγόρευση των προσφορών στο χρονικό διάστημα των 30 ημερών προ των εκπτώσεων. Κατά συνέπεια, στο διάστημα που μεσολαβεί, οι επιχειρήσεις μπορούν να ενεργούν προσφορές, που στο μυαλό του καταναλωτή λειτουργούν εισαγωγικά ως «προπομπός» της κύριας περιόδου των τακτικών εκπτώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια