GRID_STYLE
TRUE

Classic Header

{fbt_classic_header}

ΠΗΓΗ Α.Ε

ΤΙΤΛΟΙ ΕΙΔΗΣΕΩΝ:

latest

ISTIKBAL



Υπέρβαρος 1 στους 5 μαθητές σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της Ξάνθης

-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥ.ΖΗ.Ν. -Το ThrakiToday παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τα αποτ...

-Τι έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνας στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΥ.ΖΗ.Ν.
-Το ThrakiToday παρουσιάζει κατ' αποκλειστικότητα τα αποτελέσματα της έρευνας για την Ξάνθη

Ενδιαφέροντα στοιχεία για τη φυσική κατάσταση, τη σωματική διάπλαση αλλά και τις διατροφικές συνήθειες των μαθητών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης στην Ξάνθη παρουσιάζονται στα αποτελέσματα του προγράμματος ΕΥ.ΖΗ.Ν. του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. 

Το πρόγραμμα ξεκίνησε να υλοποιείται το 2012, ενώ τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας που υλοποιείται στο πλαίσιο αυτού προσφέρουν πολύτιμα στοιχεία για τα χαρακτηριστικά των μαθητών. Πιο συγκεκριμένα αυτό που αξιολογήθηκε σε πρώτη φάση ήταν  η σωματική διάπλαση (ύψος, βάρος, περίμετρος μέσης), η φυσική κατάσταση, το επίπεδο της φυσικής δραστηριότητας, οι καθιστικές δραστηριότητες αλλά και οι διατροφικές συνήθειες των μαθητών. 

Παχύσαρκα το 20% των μαθητών! 
Σύμφωνα με τα στοιχεία του προγράμματος, τα οποία έχει στη διάθεση του το ThrakiToday.com και παρουσιάζει, το 20% των μαθητών σε νηπιαγωγεία, δημοτικά και γυμνάσια της Ξάνθης είναι υπέρβαροι, ενώ ένα περίπου 15% παχύσαρκοι. Πάνω από 60% των μαθητών της Ξάνθης διαθέτουν την επιθυμητή σωματική διάπλαση ενώ οι υπόλοιποι παρουσιάζονται λιποβαρείς. Σύμφωνα με την ίδια έρευνα περισσότερο από 10% των μαθητών που φοιτούν στα νηπιαγωγεία της Ξάνθης είναι παχύσαρκα, ενώ ένα περίπου 20% υπέρβαρα.  

Το Ε.Υ.ΖΗ.Ν. είναι πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων που στοχεύει στη διασφάλιση της υγιούς ανάπτυξης των παιδιών και των εφήβων μέσα από την υιοθέτηση ισορροπημένων συνηθειών διατροφής και σωματικής δραστηριότητας. Το Πρόγραμμα περιλαμβάνει διάφορες δραστηριότητες στο επίπεδο της πρωτοβάθμιας φροντίδας, οι οποίες αποσκοπούν στην προσφορά γνώσεων, την καλλιέργεια δεξιοτήτων και τη δημιουργία υπηρεσιών για το παιδί, το σχολείο αλλά και την οικογένεια, με άξονα τη διαμόρφωση μιας υγιεινής στάσης ζωής. 

 Το πρόγραμμα Ε.Υ.ΖΗ.Ν. υλοποιείται με βάση τρεις άξονες: την αξιολόγηση παραμέτρων υγείας σε παιδιά και έφηβους, την ενημέρωση/εκπαίδευση μαθητών, γονέων, εκπαιδευτικών και φορέων, καθώς και την παρέμβαση στο σχολείο, την οικογένεια, και το σύνολο της κοινωνίας. Συγκεκριμένα, το Πρόγραμμα απευθύνεται σε όλους τους μαθητές των Νηπιαγωγείων, Δημοτικών και Γυμνασίων της χώρας και – κάθε έτος – καταγράφει και αξιολογεί τον ρυθμό ανάπτυξης, τις διατροφικές συνήθειες, τη σωματική δραστηριότητα και το επίπεδο της φυσικής τους κατάστασης. Ταυτόχρονα, το Ε.Υ.ΖΗ.Ν., μέσα από παράλληλες ενέργειες, παρέχει διαρκή συμβουλευτική ενημέρωση και εκπαίδευση σε μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Τέλος, με συγκεκριμένες δράσεις, το Πρόγραμμα παρεμβαίνει στην καθημερινότητα της ελληνικής οικογένειας, του σχολείου και της κοινωνίας.   

Δεν υπάρχουν σχόλια